Voldsbølge mot kristne bønder
– Er det min tur nå? spør kristne i de mest konfliktrammede områdene når de legger seg. – Er det mitt hus som kommer til å brenne i natt?
– Snart, svarer sjåføren da Heitmann ber ham stoppe. – Om fem minutter.
Den ville ferden bare fortsetter på det lokalbefolkningen kaller en «rough road». En skikkelig dårlig vei. Det tar en og en halv time før de stopper. Nordmannen er segneferdig av hete og kvalme da han endelig får fast grunn under beina og frisk luft i lungene.
Han synes sjåføren var vrang som ikke stoppet. Så får han høre hvorfor. Det skyldtes kidnappingsfaren. Rett som det er blir folk kidnappet langs denne strekningen.
– Vi kjører alltid fort her og stopper bare i tettbygde strøk, sier sjåføren unnskyldende.
Boko Haram-land
Stig Magne Heitmann har et langt engasjement for forfulgte kristne. Denne dagen fikk han føle spenningen selv.
Han har nettopp kommet hjem fra en reise i Nigeria. Han har vært innom sharia-statene i nord, i det såkalte Midtbeltet der fulaninomadene driver sine skinnmagre kyr fra sted til sted, og til fjellene nær grensen til Kamerun der terrorgruppen Boko Haram herjer.
Heitmann har kjørt gjennom endeløse, tørre sletter i nord og sett familier arbeide på grøderike åkrer lenger sør. Han har passert talløse veisperringer, der stabler med bildekk tvang minibussen til å kjøre sikksakk. Og han har møtt mennesker som forteller historier. Voldsomme historier. Noen av dem deler han nå med Dagen.
Religiøs rensing
Vel fremme i Jos, etter den utmattende kjøreturen på klappsetet, blir Heitmann og reisefølget hans møtt av en gruppe pastorer.
– Nigeria er på randen av sammenbrudd, sier en kvinnelig pastor til ham.
Hun forteller at menigheten er tappet for medlemmer. Mange er drept. Enda flere har flyktet.
Både hun og flere andre pastorer snakker om den massive, islamske propagandaen landet utsettes for. De er frustrert fordi Saudi-Arabia bruker enorme summer på å bygge moskeer og muslimske kultursentre. Pastorene forteller at få medier er eid av kristne og opplever at de kristne politikerne er handlingslammet.
– Vi har ikke medier som representerer oss. Ingen taler vår sak, sier de.
– Våre kristne brødre i regjeringen kan ikke, eller tør ikke, tale mot den religiøse utrenskingen av kristne som nå pågår, fortsetter en av pastorene.
Noen av dem bruker ordet folkemord.
Etnisk rensing
Pastorenes opplevelse av krise bekreftes i flere ferske rapporter. «Nigerian Christians under Attack», lyder tittelen på en av dem, publisert av organisasjonen International Christian Concern (ICC). De fører statistikk over angrep måned for måned. I januar ble 94 kristne drept i tre ulike angrep. I februar 35. I mars nær hundre. Samtidig ble hundrevis fordrevet fra hjemmene og jorden sin.
Mens fulaniene hovedsaklig er muslimer, er bøndene for det meste kristne. Noe av bakgrunnen for angrepene er at beitelandet til fulanigjeterne har skrumpet inn på grunn av ørkenspredning.
Organisasjonen Open Doors hevder at nigerianske myndigheter i flere tiår har kommet til kort i møte med volden fra muslimske fulanigjetere i Midtbeltet. I en ny rapport hevder de at regionens kristne er ofre for etnisk rensing.
Som navnet sier ligger Midtbeltet midt i landet, mellom det hovedsaklig muslimske nord og det hovedsaklig kristne sør.
– Myndighetene har ikke klart å beskytte de kristne, og da særlig ikke kvinner og barn, heter det i rapporten.
Det er ikke bare militante muslimske grupper som skaper problemer. Amnesty International anklager også nigerianske militære for maktmisbruk. Soldater som skulle beskytte sivilbefolkningen må svare for hundrevis av voldtekter og andre overgrep de siste to årene.
Tusener av kvinner og jenter som trodde at de ble evakuert til trygghet fra Boko Haram-områder, har måttet tåle systematisk misbruk for å få tilgang på mat og annen hjelp, skriver britiske The Guardian med Amnestys gransking som kilde.
Demonstrasjoner
Søndag 29. april demonstrerte nigerianske kirker flere steder i landet mot fulani-angrepene og Boko Harams kidnappinger. Demonstrasjonene ble organisert av paraplyorganisasjonen Christian Association of Nigeria (CAN) og var en reaksjon på at fulanigjetere noen dager tidligere hadde drept to katolske prester og 15 menighetsmedlemmer.
Også CAN beskylder presidenten for å ha mislykkes med å beskytte sivilbefolkningen.
Ifølge Africa Centre for Strategic Studies har 60.000 mennesker mistet livet som resultat av fulani-vold siden 2011.
Føler seg sviktet
– Kristne i Nigeria opplever forfølgelse på svært mange fronter, sier Stig Magne Heitmann.
Foruten fulani- og Boko Haram-terror, lever de med systematisk diskriminering. Ikke bare i de tolv statene som har innført sharialovgivning i nord, men også i Midtbeltet, til tross for at de kristne der mange steder er i flertall.
– Mens president Muhammadu Buhari har gjort en viss innsats for å bekjempe Boko Haram, kritiseres han for å være unnfallende når det gjelder fulanigjeternes angrep på fastboende bønder. Mange mistenker at dette har sammenheng med at han selv er av fulani-slekt.
Om skuffelsen er stor over presidenten, er den kanskje enda større over manglende støtte fra de ressurssterke megakirkene i det kristne sør.
– De kunne ha hjulpet oss, hvis de ville. De har penger og folk representert i politikk og statsadministrasjon. Hvorfor taler de ikke vår sak? sa kristne i nord til Heitmann.
– Enkelte analytikere mener den manglende støtten kan ha sammenheng med megakirkenes fremgangsteologi. Når forkynnelsen sier at tro skal velsignes med rikdom og fremgang, passer forfølgelsen av fattige kristne i nord dårlig inn i bildet, sier Heitmann til Dagen.
Drap og voldtekter
I en av landsbyene Stig Magne Heitmann besøkte skjønte han enda mer av omfanget av forfølgelsen. Han kan ikke fortelle hvor det var, av hensyn til et nytt senter for traumebehandling som er bygget her. Talende nok kan ikke senteret tas i bruk. Sikkerhetssituasjonen er for ustabil. Landsbyer i området angripes flere ganger i uken.
Når dette skjer, flykter innbyggerne i panikk inn i jungelen. De vet at hus og avling blir satt fyr på, at mennene blir drept, og at kvinnene blir voldtatt – hvis de blir tatt til fange.
– De fortalte at folk i dette området går til sengs i frykt. Neste gang kan det være dem selv som våkner til skuddsalver og den knitrende lyden av brennende treverk, sier Heitmann.