Nestleder Tomas Moltu mener det er på høy tid at Partiet De Kristne revurderer partinavnet sitt. Han tror partiet har et stort potensial blant ikke-kristne velgere.

Vurderer å bytte kristent partinavn

Stortingsvalget neste høst kan bli siste gang Partiet De Kristne stiller med det omdiskuterte partinavnet.

Publisert Sist oppdatert

Sentrale stemmer i Partiet De Kristne tar nå til ordet for å endre navnet på partiet. Partiets landsmøte i høst vedtok å opprette et utvalg som skal vurdere partinavn etter stortingsvalget neste høst.

Rundt om i partiet går debatten om hva det bør hete, og blant de mest aktuelle forslagene som blir diskutert er «Blått», «Konservativt» og «Republikanerne».

– Navnet tar oppmerksomheten

En av dem som er ivrigst er nestleder Tomas Moltu, som siden han kom inn i partiet i 2017, har argumentert for at partiet bør revurdere navnet.

– Det er noen som trekker rullgardinen ned veldig raskt uten å lese programmet vårt på grunn av navnet vårt. Jeg er redd for at hva vi heter tar oppmerksomheten bort fra innholdet i partiet, sier Moltu til Dagen.

På landsmøtet i 2018 fremmet Moltu et forslag om å utrede partinavnet, men han ble nedstemt. På landsmøtet i høst var derimot stemningen en annen, og partiet vedtok et forslag fra Møre og Romsdals delegasjon om å utrede navnet. Men først etter stortingsvalget.

– Blant andre partileder Erik Selle ville utsette navneendringen til etter stortingsvalget, og det ble vedtatt på landsmøtet. Nå jobber vi derfor bare med valget, men vi vil starte prosessen så snart valget er over, sier Moltu.

– Begrensende navn

Daglig leder i Volda PDK, Erlend Krumsvik, fremmet forslaget om å utrede partinavnet på landsmøtet i høst. Han mener dagens navn er begrensende.

– Navnet skjemmer ingen, men det forteller noe om hvem vi er til for. PDKs politikk har en mye bredere appell enn til bare kristne, og vi får masse tilbakemeldinger fra folk som er helt enig med politikken vår, men som mener navnet er for begrensende til at de kan stemme på oss, sier Krumsvik som også er medlem av partiets strategiutvalg.

Alltid vært debatt

Sentralstyremedlem Inger Marit Sverresen har vært aktiv i partiet siden 2012, og var partiets listetopp i Østfold ved stortingsvalget i 2017. Hun sier det har gått en debatt om partinavnet siden starten.

– Hva partiet heter har aldri vært det viktigste for meg, men hva partiet står for. Jeg ser at mange reagerer og tillegger oss en holdning om at vi tror vi er bedre enn andre på grunn av navnet. Da synes jeg det er ryddig og greit at vi får en prosess siden navnespørsmålet stadig dukker opp, sier Sverresen.

Valget avgjør

Partileder Erik Selle sier at han i utgangspunktet mener Partiet De Kristne er et godt navn, men ønsker ikke å legge noen føringer for utredningen.

Han er likevel tydelig på én ting: Valgresultatet vil ha mye å si for om navnet overlever.

– Det er klart at navnet vil bli en del av evalueringen av valgresultatet. Vi har derfor sagt at konklusjonen på utredningen først vil bli gjort på landsmøtet i 2022, sier Selle.

Høye ambisjoner

Partiet «De Kristne» ble stiftet av Terje Simonsen på Bømlo i 2011, etter at han mente å ha fått et kall fra Gud om å starte partiet. Ved kommunevalget samme år fikk partiet inn to kommunestyrerepresentanter i daværende KrF-leder Knut Arild Hareides hjemkommune, og ved stortingsvalget to år senere hadde ambisjonene skutt i været.

– Jeg tror vi når sperre­gren­sen. Jeg tror vi kom­mer i re­gje­ring. Og jeg tror Erik Selle blir stats­råd, sa Simones til Dagen to uker før valgdagen i 2013.

Siden den gang har ikke oppslutningen blitt slik mange i partiet hadde sett for seg, og oppslutningen på 0,6 prosent fra valget i 2013 er fortsatt partiets bestenotering.

– Fortsatt kristent parti

– Vil en potensiell navneendring være en måte å distansere seg fra partiets historie og hårete mål?

– Nei, navnedebatten har ingenting med det å gjøre. PDK har vært gjennom en gründerfase, og da er det naturlig å gjøre vurderinger underveis. Ingen skammer seg over partinavnet, men det er et spørsmål om kommunikasjon og hva som når best ut, sier Selle.

Partilederen bekrefter at partiet fortsatt vil kalle seg et kristent parti, og at de fortsatt vil ha en bekjennelsesparagraf for aktive medlemmer.

Kan miste grunnfjellet

Valgforsker Bernt Aardal synes navneforslagene i PDK er interessante, men er tydelig på at «Blått» og «Konservativt» ikke er like beskrivende for hva partiet står for som «Partiet De Kristne».

Han mener partiet risikerer å miste grunnfjellet sitt.

– Det er ikke sikkert at et slikt navn gjør det så mye enklere å slutte seg til partiet, men på den andre siden kan det være med på å skyve ut de som gikk inn i partiet nettopp fordi det heter Partiet De Kristne. Det kan oppfattes som at man forlater de kristne verdiene som grunnlag for partiet, sier Årdal.

Partiet De Kristne

Partiet De Kristne er et kristenkonservativt parti som ble stiftet av Terje Simonsen på Bømlo i 2011.

I 2013 deltok partiet i Stortingsvalget og fikk 0,6 prosent av stemmene, noe som fortsatt er partiets beste valgresultat.

Erik Selle har vært partileder siden 2013.

Powered by Labrador CMS