Vurderer å senke sperregrensen i Israel
Statsminister Benjamin Netanyahu ønsker å senke sperregrensen fra 3,25 prosent til 2,75 prosent.
Søndag underrettet statsminister Benjamin Netanyahu koalisjonslederne om planen, som skal sikre at alle potensielle regjeringspartnere på høyresiden blir representert i parlamentet Knesset, og at høyrestemmer ikke går til spille.
Sperregrensen var opprinnelig på én prosent, men ble hevet til 1,5 prosent i 1998, 2,0 prosent i 2003 og 3,25 prosent før valget i 2015.
Netanyahu sa i 2015 at Israel trenger en sterk og stabil regjering og at det derfor var ønskelig med færre småpartier. Nå har han forandret mening, og ifølge en pressemelding fra Likud-partiet, sa han følgende til lederne for regjeringspartiene:
– Jeg foreslår å senke sperregrensen med en halv prosent, men dette fordrer at vi alle er enige. Dersom vi ikke blir enige, kommer ikke Likud til å bringe forslaget videre.
Mange fraksjoner
På israelsk høyreside er imidlertid langt fra alle enige om at en lavere sperregense er en god idé. Flere av partiene er nemlig selv koalisjonspartier, satt sammen av flere fraksjoner. Dersom sperregrensen senkes, frykter mange at én eller flere fraksjoner vil bryte ut og danne selvstendige partier.
Partileder Naftali Bennett i Jødisk Hjem, som samler flere nasjonalreligiøse partier og bevegelser, skal ha gått sterkt ut mot forslaget.
I ultraortodokse United Torah Judaism er det store spenninger for tiden, og dersom sperregrensen senkes, er det ikke umulig at en eller flere fraksjoner vil prøve seg på egenhånd.
Det religiøse Shas-partiet, som representerer sefardiske jøder, har sine egne problemer. Tidligere partileder Eli Yishai har brutt med Shas og dannet sitt eget parti, Yahad. Netanyahu skal ha fryktet at både Shas og Yahad skal falle under sperregrensen, og dette skal være et bakteppe for forslaget hans.
Ifølge The Jerusalem Post kan imidlertid ikke nåværende Shas-leder, Aryeh Deri, støtte forslaget, da han da vil vise svakhet i kampen om velgerne.
Arabiske partier
Den nåværende sperregrensen ble forelått i 2014 av Yisrael Beiteinu-leder Avigdor Lieberman, angivelig for å hindre arabiske småpartier å komme inn i Knesset. De arabiske partiene svarte med å danne en fellesliste som fikk 13 representanter.
Samtidig valgte tidligere utenriksminister Tzipi Livnis parti Hatnuah å slå seg sammen med Arbeiderpartiet – og Sionistunionen ble dannet.
Neste valg til Knesset er planlagt i november neste år, men strid i regjeringen omkring verneplikt for ultraortodokse jøder kan fremskynde valget.