Menneskeverd hardt ut mot Verdens Helseorganisasjons abortutspill
Verdens Helseorganisasjon (WHO) har kommet med nye retningslinjer for abort. Organisasjonen Menneskeverd påpeker at all etisk refleksjon er fullstendig fraværende.
WHO vil fjerne alle tidsfrister for utføring av abortinngrep og vil heller ikke ha noen form for pålagt medisinsk rådgivning. Den globale helseorganisasjonen vil også den såkalte «reservasjonsretten» til livs.
– Vi stiller oss helt uforstående til at WHO har gått så langt i sine nye retningslinjer, sier informasjonsansvarlig Maria Elisabeth Selbekk i Menneskeverd til Dagen.
Menneskeverd er en organisasjon som arbeider for «å styrke vernet om menneskelivet fra befruktning til naturlig død, og for spesielt sårbare grupper», ifølge egne nettsider.
Reservasjonsretten
WHO ønsker i tillegg at stater skal begrense helsepersonells rett til å nekte å delta ved abortinngrep av etiske og religiøse årsaker. Dette er den såkalte reservasjonsretten, som har vært oppe i Den europeiske menneskerettsdomstolen tidligere.
WHO begrunner de nye retningslinjene med at regulering av abort kan være til skade for kvinners helse.
Nyheten om den globale helseorganisasjonens nye retningslinjer er omtalt i en rekke internasjonale nyhetsmedier.
Selv begrunner WHO sine anbefalinger i den store mødredødeligheten verden over.
Refleksjon må med
Selbekk understreker at refleksjonen om hva et menneske er, alltid må være med når man kommer med anbefalinger om reguleringen av abort.
– Det er åpenbart for alle at etisk refleksjon rundt hva et liv er, når livet starter, og fra når et foster bør få rettsvern, er viktige føringer man må ta stilling til når man lager denne typen retningslinjer.
– Det fullstendige fraværet av denne typen refleksjon i de nye retningslinjene fra WHO, svekker tilliten til WHO og deres posisjon og tyngde i møte med menneskers fysiske og mentale helse, påpeker den informasjonsansvarlige.
Bare problemløsning?
Hun legger til at det virker som om WHO i de nye retningslinjene kun forholder seg til abort som en løsning på ulike samfunnsproblemer.
– I kombinasjon med null etisk refleksjon, gjør dette at retningslinjene mister troverdighet.
Maria Elisabeth Selbekk minner om at abort også kan være svært traumatisk for kvinnen.
– Det kan, og er ofte, en livskrise som gjerne vil prege de fleste i større eller mindre grad. I tillegg til at retningslinjene er en radikal svekkelse av rettsvernet til fosteret, overlater de også kvinner helt til seg selv i en vanskelig situasjon, sier hun.
Norsk praksis?
På spørsmål om hun tror at WHOs nye retningslinjer noen gang kan bli omfavnet av norske politikere, svarer Selbekk:
– Nei. Jeg tror ikke at det er noen mulighet for at dette kan bli norsk politikk.
– Vi har en mye sterkere erkjennelse i den norske debatten av interessekonflikten mellom mors selvbestemmelse og fosterets rett til beskyttelse. Disse hensynene blir veid opp mot hverandre av de alle fleste norske politikere, og de kjenner på dette dilemmaet.
Hun minner om at den nyeste debatten her i landet knyttet til forslaget om å flytte grensen for selvbestemt abort til uke 18. SV og Rødt møtte sterke reaksjoner fra en nesten samlet opinion.
– Selv om vi i Menneskeverd etterlyser større bevissthet om at fosteret er et menneske, så er dette en erkjennelse hos veldig mange. Det er grunnen til at vi har en annerledes debatt her i landet, sier Selbekk.
Fullstendig uakseptabelt
Britiske Fiona Bruce representerer det konservative partiet i Storbritannia i parlamentet. Hun uttaler på vegne av en tverrpolitisk ja-til-livet-gruppe og sier at det er «virkelig sjokkerende» og «fullstendig uakseptabelt» at aborter er foreslått tillatt frem til fødselen.
Morten Bangsgaard er medlem av det etiske råd i Danmark. Han sier til Kristeligt Dagblad at spørsmålet om abort ikke kan fritas for etiske overveielser.
– Her anbefaler WHO i praksis at man kan få foretatt en abort i 9. måned av graviditeten uten å skjele til etikk. Selv de sterkeste aborttilhengere vil innrømme at man ikke kan snakke om abort og grenser for abort uten å forholde seg til de etiske aspektene, sier Bangsgaard.
Han legger til at det virker «enda mer uvirkelig» når WHO samtidig vil begrense helsepersonells rett til å nekte å delta ved abortinngrep.