World Watch List: Mer enn syvdoblet antall angrep mot kirker og kristne institusjoner
Funnene fra listen som måler grad av forfølgelse mot kristne vitner om mer vold, trusler og drap. – Nedslående, sier Åpne Dører-leder.
Onsdag lanseres den årlige World Watch List (WWL).
Misjonsorganisasjonen Open Doors International står bak listen som rangerer de 50 landene i verden hvor forfølgelsen av kristne er sterkest.
I år som i fjor er Nord-Korea rangert som det farligste landet for kristne å oppholde seg i. På plassene bak følger Somalia (2) og Libya (3). Alle de 50 landene på listen er de samme som i 2023.
WORLD WATCH LIST 2024: Slik ser fordelingen til Open Doors International av land med størst grad av forfølgelse mot kristne.
WWL inneholder i tillegg en rekke funn basert på rapportering, forskning og omfattende samarbeid med land over hele verden.
I en pressemelding skriver den norske avdelingen Åpne Dører at det blant annet er registrert en syvdobling i antall angrep og nedstengninger av kirker, kristne skoler og sykehus.
Dette skjer i verdens to mest folkerike land, India og Kina, og i store områder i Afrika, sør for Sahara.
Faglig leder i Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen, kaller funnene fra årets WWL for nedslående.
– Jeg skvetter av det store antallet kirker som har blitt angrepet og stengt. Det er en av flere nedslående trender jeg merker meg, sier han til Dagen.
Overvekt av drap i Afrika
Ifølge World Watch List skjedde mer enn 82 prosent av alle trosrelaterte drap mot kristne i Nigeria (6).
Afrika, sør for Sahara, var den regionen i verden med flest slike drap. Det har vært en trend i flere år.
Intens vold i Etiopia (32) har også ført til flere angrep mot kirker og skoler. Kristne virksomheter har blitt brent, plyndret eller konfiskert. Lignende hendelser har Åpne Dører også fått rapporter om i Burkina Faso (20) og Den sentralafrikanske republikk (28).
Misjonsorganisasjonen trekker frem radikale islamister som mye av årsaken til angrepene. De utnytter ustabile politiske situasjoner til å fremme jihadistiske aktiviteter og spre frykt.
– Trusselen fra islamistiske voldsgrupper har økt til et nivå som gjør at mange kristne i regionen har grunn til å være redde. Dersom dette ikke bringes under kontroll, vil dette doble presset i økende grad tvinge dem på flukt, sier Frans Veerman, leder for Open Doors World Watch Research i pressemeldingen.
Minst 16,2 millioner kristne i Afrika sør for Sahara var på flukt ved utgangen av 2022.
India under lupen
I 2023 overtok India (11) tronen fra Kina (19) som verdens mest folkerike land.
Samme år rapporterte Åpne Dører om en kraftig økning i antall indiske kristne som ble drept, kirker som ble ødelagt og skoler og hjem som ble angrepet.
Verst gikk det ut over delstaten Manipur, ved grensen mot Myanmar. Det som startet som en konflikt mellom etniske grupper ble overskygget av hinduradikale grupper som angrep kristne.
50.000 ble fordrevet, 400 kirker og et par tusen kristne eiendommer ble brent ned, og 160 kristne ble drept.
Erlandsen forteller at Åpne Dører følger ekstra med på India i 2024.
– Det foregår en dehumanisering i India som er veldig skummel. Enkelte menneskegrupper blir betraktet som mindreverdige uten at myndighetene gjør noe for å sette en stopper for utviklingen med mer vold. India kan ikke lenger være et land som går under radaren vår, sier han.
Glimt av håp
Nivået på forfølgelsen globalt er høyere enn hva Åpne dører noen gang har målt, ifølge Erlandsen.
Samtidig gjør de mange store militære konfliktene på verdensbasis det krevende å nå frem med budskapet og rette søkelys mot forfølgelse og trosfrihet.
Likevel ser han glimt av håp gjennom arbeidet med forfulgte kristne.
En landekspert for Laos (21), som var det lannet med størst poengøkning fra i fjor, skrev i sin rapport:
«I alle årene jeg jobbet som forsker, har jeg aldri sett en klarere sammenheng mellom en voksende kirke og voksende motstand, noe som resulterer i høyere score. Jeg synes det er trøstende at de bibelske versene som forutsier denne sammenhengen fortsatt er sanne.»
– Vi ser det, ikke bare i Laos, at i land med forfølgelse er det mange som tar imot Jesus og opplever en forvandling i livet. Denne forvandlingen er ikke alltid velkommen i samfunnet, men det er oppmuntrende for meg at for eksempel underprivilegerte opplever å få en ny verdighet når de tar imot Jesus, sier Erlandsen.
Bønn, engasjement og menighet
– Hva kan kristne i Norge gjøre overfor sine trossøsken som opplever forfølgelse?
– Forfølgelse kan kokes ned til manglende beskyttelse, straffrihet mot overgrep og likegyldighet. Det siste kan du og jeg gjøre noe med. Da vil jeg oppfordre til bønn, engasjement i sosiale medier og fakkeltog og ta opp trosfrihet i din menighet, sier Ole Petter Erlandsen.