Yngre kristne mer skeptiske til samboerskap enn eldre
– Skal jeg være ærlig, så synes jeg å ane en konservativ dreining, spesielt blant unge voksne, sier ungdomsleder.
Stadig flere velger å bo sammen før de gifter seg, men en undersøkelse som Dagen har gjort blant 1.600 aktive kristne, viser en annen virkelighet. Der svarer åtte av ti at de ikke har bodd sammen før ekteskapet.
I samfunnet forøvrig velger rundt ni av ti samboerskap, ifølge undersøkelser fra Statistisk Sentralbyrå. Det er også påvist at religiøse personer er mer tilbøyelige til å gifte seg enn de mindre religiøse.
Konservativ dreining
I Dagens undersøkelse blir respondentene bedt om å ta stilling til følgende påstand: Det er helt uproblematisk at kristne velger samboerskap før de gifter seg. Nærmere åtte av ti i aldersgruppen 35-39 år er helt eller delvis uenige i utsagnet, mens tallet er lavere for de i aldersgruppen 60-64 år. Her svarer fem av ti at de er helt eller delvis uenige.
– Skal jeg være ærlig, så synes jeg å ane en konservativ dreining, spesielt blant unge voksne, sier Hans Kristian Skaar, leder for NLM Ung.
Skaar forteller at han treffer flere unge i dag som har et konservativt syn på samboerskap enn da han selv var ung.
– Det handler nok mest om en generell holdning til teologi og til Bibelen. Inntrykket mitt er at det var større spennvidde i teologiske syngpunkt blant ungdom i organisasjonen for noen år siden enn det er i dag, og at flere er tydelig konservative.
Han forteller at en god del som har vokst opp i organisasjonen forlater NLM av ulike årsaker, blant annet fordi de ble samboere.
– De har funnet det mer naturlig å gå et annet sted. Jeg vil tro at de som er igjen og som har tatt et bevisst valg om å være NLM-ere, har blitt hakket mer konservative enn de var tidligere. Men det er primært en følelse, understreker han.
Han legger til at han kjenner også samboere som fortsatt er aktive i NLM.
– Men de fleste er jo kjent med flertallets holdninger. Det har nok betydning for hvor de vil engasjere seg. Man trives jo best med folk som tenker likt som deg selv, sier han.
– Gjenspeiler virkeligheten
Aktive kristne, med tilhørighet til Norsk Luthersk Misjonssamband, er sterkt imot samboerskap, viser undersøkelsen. På spørsmålet «bodde du og din ektefelle sammen før dere giftet dere?» svarer hele 97,4 prosent av de med tilknytning til NLM nei. Det er høyeste skår i Kirke-Norge.
NLM Ung-lederen tror tallet gjenspeiler virkeligheten - i alle fall nesten.
– Skulle jeg gjettet, så ville jeg nok tenkt at det var litt lavere, men jeg hadde nok tippet over 90 prosent. Det er absolutt et bilde jeg gjenkjenner, sier han.
Skaar legger til at NLM er mer enn bare forsamlinger og at man vil se mer sprikende holdninger hvis man inkluderer andre deler av arbeidet enn bare bedehusene.
– På enkelte av skolene våre vil kanskje flertallet være positive til samboerskap. NLM består av ulike typer miljøer. Vi har ungdomsgrupper der enkelte ikke har bakgrunn fra en kristen familie, mens andre er barn av bedehusformenn.
Sex og samliv i NLM
– 93,5 prosent synes det er problematisk at kristne velger samboerskap før de gifter seg». Hva tenker du om det?
– Det er jo stort sett det samme bildet. Kanskje er det interessant at det er flere som praktiserer samboerskap enn som mener det er problematisk? Men som sagt, det er som forventet og veldig gjenkjennelig, særlig hvis intervjuene er gjort blant dem på bedehusene.
– Nåden gir oss kraft til å ta gode valg
Også Pinsevennene er svært konservative i sitt syn på samboerskap, ifølge undersøkelsen.
88 prosent svarer at de ikke har bodd sammen før de giftet seg. 85,7 prosent er delvis og helt enige i utsagnet: Det er helt uproblematisk at kristne velger samboerskap.
Andreas Hasseløy, en av pastorene i Hillsong Drammen, tror tallene ville vært lavere om man intervjuet kun de i alders- gruppen 18 til 30 år.
– Vi ser en utvikling på dette området, i likhet med samfunnet forøvrig. Mer enn noen gang er det viktig å formidle sannhetene i Guds Ord på en ikkefordømmende måte.
Pastoren mener tiden ikke er inne for å la være å snakke om de bibelske perspektivene på sex og samliv og at de ikke gjør folk en tjeneste ved å unnlate å gjøre det.
– Samfunnet rundt har så mange forslag til hva som kan være en god måte å leve på. Vår oppgave er å forkynne at nåden gir oss kraft til å ta gode valg og gjøre gode prioriteringer, sier han.
– Tidene forandrer seg
Som pastor har Hasseløy en god del vielser i løpet av et år. De han møter er i stor grad bevisste på tematikken sex og relasjoner.
– Samtidig er jeg ikke naiv heller. Tidene forandrer seg, og påvirkningen skjer i kirkene våre. Men personlig blir jeg oppmuntret av å snakke med så mange unge mennesker som er bevisste på dette området, sier han.
I Hillsong, som er en del av Pinsebevegelsen, pleier de å ha en årlig serie om sex og relasjoner.
– Det har vi hatt i mange år. Vi synes det er viktig å snakke om fordi det er så høyt oppe i bevisstheten til mange unge, sier Hasseløy.
For ham er det viktig å formidle at «vi er alle i samme båt» og at ingen har «alt på stell». Selv ikke han som pastor.
– Bades i Guds nåde
– Målet er å snakke ut fra Bibelen med et ønske om å være livsnær og relevant. Men det er viktig at budskapet bades i Guds nåde og Guds kjærlighet. Ingen skal gå ut av lokalet med fordømmelse «opp etter øra», sier han.
Hasseløy opplever at det er en spennende øvelse å stå på scenen i 35 minutter og forkynne om sex og samliv.
– Det kan bli litt klein stemning i rommet, men jeg får sjelden så mange positive tilbakemeldinger som på akkurat disse temaene, fordi vi er rett på sak, åpne og ærlige. Temaet er ofte litt skambelagt og preget av skyldfølelse og fordømmelse, sier han.
Berømmer lederne
Også i NLM forkynnes det om sex og samliv, men i mindre skala enn folk tror, ifølge Ung- leder Skaar.
– Jeg kan for eksempel ikke huske å ha hørt en tale eller en andakt som handler om samboerskap i vår sammenheng. I den grad jeg hører om det, er det som eksempel på ting man kan be om tilgivelse for. Det bærer mer preg av moralregler som listes opp.
Han berømmer lederne i organisasjonen for å være tydelige i disse spørsmålene. I ungdomsmiljøet kommer man ofte inn på temaet i forbindelse med arrangementer som «Grill en kristen», et konsept som det kristne Laget har utarbeidet.
– På UL, som er vår ungdomsfestival, vil ofte ett eller to av seminarene omhandle tematikken sex og samliv. Men det viktigste er nok det som formidles fra foreldregenerasjonen. Det har enda større betydning enn det som formidles fra en scene, tror han.
Ung-lederen tror det er viktig med god balanse når slike tema skal forkynnes.
– Det handler om å løfte fram troen på Guds bud som gode. Samtidig er det viktig å løfte fram tilgivelsen. Her er vi alle i samme båt. De fleste strever med å følge de idealene som løftes fram i disse spørsmålene. For oss er det derfor viktig å formidle både idealet og tilgivelsen, sier han.
– Overrasket
Sju av ti baptister har ikke bodd sammen før ekteskapet, ifølge undersøkelsen.
Baptistsamfunnet skårer her lavere enn både Den norske kirke (76,1) og Metodistkirken (73,2).
Bente Sandtorp, pastor i Home Church i Oslo, er overrasket over resultatet.
– Vi er et flerkulturelt kirkesamfunn, så jeg det er naturlig å tenke at mange har et konservativt syn når det gjelder ekteskap og samboerskap, sier hun.
Pastoren vet at det legges opp til refleksjon om temaet i ungdomsarbeidet, men spør seg om de som kirkesamfunn kanskje har vært litt forsiktige med å si hva som er rett og galt.
– Kanskje gir vi ikke så sterke anbefalinger om hva man bør gjøre? spør hun.
----------
Denne saken er laget i samarbeid med Senter for undersøkende journalistiskk (SUJO) ved Universitetet i Bergen.
Kartleggingen av Kristen-Norge er gjort med støtte fra Fritt Ord.