Ytringsfrihetens kår fortsatt under press
Karikaturstriden for ti år siden har kanskje ført til mer samtale, men ytringsfriheten er fortsatt under press. Dette ifølge vinnerne av Fritt Ords honnørpris.
– Toleransebegrepet har mistet sin mening. Det er blitt en trussel mot friheten, sier redaktør i Jyllands-Posten Flemming Rose i sin tale i Fritt Ords lokaler i Oslo.
Politi med automatpistoler stod på alle gatehjørner rundt den ærverdige gamle villaen bak slottet. Inne i lokalene gav vinnerne og innleder Frank Rossavik sine analyser for hvorfor det fortsatt er behov for å væpne seg i kampen for ytringsfriheten. Rose mener de to parhestene frihet og toleranse er ute av synk i deler av Europa.
– Frihet og toleranse er to sider av samme sak. Friheten gir kun mening hvis det er vid toleranse for meninger man ikke liker. Og toleransen blir tom hvis det ikke er frihet for slike ytringer. I dag betyr det å være tolerant å holde kjeft og ikke bry seg om det andre gjør, sier Rose.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Spetakkel
Fire måneder etter at Jyllands-Psoten publiserte Muhammed-karikaturer, publiserte Magazinet en faksimile av saken. Rose er klar på at Vebjørn Selbekk nok ble stående mer alene enn det han gjorde.
– Vebjørn var mye mer isolert enn meg. Jeg hadde et stort og innflytelsesrikt mediehus i ryggen hele tiden.
Også innleder Frank Rossavik er klar på at dette.
– Selbekk ble sviktet. Det var bekvemt i en slik sammenheng. Også min egen avis, Bergens Tidende, toet sine hender, sier han. BT var en av mange norske aviser som publiserte karikaturene i samme tidsrom som Magazinet.
Rossavik mener Roses og Selbekks situasjon, både da og nå, ikke kan sammenliknes helt. Rose selv sier at han er «blitt mainstream» i Danmark. Nå mener alle det han mente.
– Vebjørn er ikke blitt mainstream i Norge. Men han er blitt mye mindre kontroversiell. Fra å bli sett på som en halvgal mann i et ekstremistblad, er han nå en hyggelig fyr som heier på Rosenborg. Dette selv om Selbekk fortsatt mener det samme om Israel, abort, homofili og ytringsfrihet, sier Rossavik.
Grunnen til endringen er, i følge Rossavik, at Selbekk har deltatt i «tusenvis» av debatter.
– Religiøst begrunnede standpunkter er ikke farlige.
I tillegg har også muslimske debattanter som Abid Raja og Bushra Ishaq kommet på banen.
– Også de kristne debattantene har endret seg. Tidligere leder i KrF, Dagfinn Høybråten, var en mørkemann. Knut Arild Hareide forteller vitser på tv. Det skyldes ikke bare at de er forskjellige som personer.
Sensur
Rossavik mener Muhammed-karikaturene har satt sitt preg.
– Selvsensuren finnes fortsatt, det er ikke sikkert den er blitt mindre. Jeg kan ikke huske å ha sett en eneste nye Muhammed-karikatur siden Kurt Westergaard tegnet sine.
Han mener likevel at det i dag snakkes mer direkte til hverandre i ytringsfrihetsdebatten. Folk fra de fleste leirer forsvarer også retten til å ytre seg.
– Selv om mye gjenstår før ytringsfriheten er trygg, er et godt grunnlag lagt, mener Rossavik.