103 millioner kroner fra dødsbo til Frelsesarmeen
Frelsesarmeen fikk i fjor hele 103 millioner kroner i testamentariske gaver, som var gitt av 116 ulike personer. Dette var seks millioner kroner mer enn året før.
De foreløpige tallene Dagen har innhentet over testamentariske gaver fra 14 ulike aktører i Kristen-Norge, viser at det kom inn til sammen 170 millioner kroner. Dette er 2,3 millioner kroner mindre enn året før.
- Det er helt fantastisk at vi fikk så mye i testamentariske gaver. Vi setter pris på at mennesker tenker på andre med sine midler, sier informasjonssjef Andrew Hannevik i Frelsesarmeen til Dagen.
Summen på 103 millioner kroner i fjor ble nesten rekord. Det er bare i 2011 at det har vært et høyere beløp med 111 millioner kroner.
Den siste gaven
Hannevik forteller at inntekter fra dødsbo utgjør mellom 60 og 70 prosent av alle gaveinntektene hos dem. Samtidig legger han ikke skjul på at det er litt vemodig at dette i fjor var den siste gaven fra 116 personer.
- Vi er fulle av respekt og takknemlighet overfor disse menneskene som har planlagt at Frelsesarmeen skal få arv etter seg. Dette gjør oss ydmyke, og det er en utfordring for oss å gjøre det beste ut av disse gavene, sier Andrew Hannevik.
Han forteller at en del dødsbo er øremerket til et spesielt arbeid eller et geografisk område. Men andre testamentariske gaver kan brukes fritt der det er mest behov i Frelsesarmeens omfattende arbeid.
Rekordarv til NLM
Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fikk i fjor inn omkring 19 millioner kroner i testamentariske gaver, og det er 2 millioner mindre året før.
Dessuten fikk organisasjonen en rekordgave i slutten av året på hele 9,5 millioner kroner. En person i Sandnes testamenterte hele 19 millioner til kristent arbeid, og dette skulle deles mellom NLM og Baptistsamfunnets menighet i Sandnes. Arven til NLM var øremerket til arbeidet i Peru og Bolivia, og 1,5 millioner kroner av beløpet er regnskapsført i 2013.
- Dette er overveldende summer, sier daglig leder Jens Noraberg i NLM Arveoppgjør til Dagen. Han er svært takknemlig for alle dødsbo som tilfaller hans organisasjon.
Det er fantastisk at folk testamenterer sine verdier til misjonen. Noen ganger er det slik at eiendelene etter folk går til staten hvis de er uten livsarvinger og ikke har opprettet testamente, sier Noraberg.
Brosjyre om testament
Det Norske Misjonsselskap (NMS) pleier også å få inn en god del i testamentariske gaver. I fjor landet de på omkring 13,5 millioner, og det er en nedgang på 5,7 millioner i forhold til året før.
NMS ønsker nå å satse sterkere på at misjonsvenner skal være klar over at de kan gi av sin arv til misjonen. Alle som abonnerer på Misjonstidende har nylig fått tilsendt brosjyren «Når reisen din er slutt...» Her oppfordres det til å tenke på NMS når det gjelder testamentarisk gave, og vi finner konkret informasjon om hvorfor og hvordan man kan skrive testament.
DAGEN