«Alle» vil ha kristen rusomsorg
En brukerundersøkelse viser at beboere på Evangeliesenteret er udelt positiv til den klare kristne profilen organisasjonen har. Dette er en av hovedgrunnene at mennesker med rusproblemer søker seg til dit.
Pinsevennenes Evangeliesenter gjennomførte i fjor høst i samarbeid med Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon en brukerundersøkelse blant inneliggende brukere.
Gjennomgående kommer organisasjonen bra ut av kartleggingen, men daglig leder Trond Eriksen synes det er spesielt gledelig at brukerne setter stor pris på den klare, kristne profilen Evangeliesenteret representerer.
- Så godt som hundre prosent av dem som har svart er udelt positiv til vår tydelige profil. Politikere og kommunalt ansatte som skulle være bekymret for at den kristne forankringen er en belastning for våre brukere, trenger på ingen måte å engste seg. Dette er noe brukerne ønsker og setter stor pris på. Vår kristne profil gjør at mennesker føler seg hjemme, inkludert og sett. For oss er det selvsagt veldig viktig at vår særegenhet kommer så godt ut blant brukerne, og at det er noe de verdsetter svært høyt, sier Eriksen til Dagen.
- Et fortrinn
Styreleder og daglig leder Jan Harsem i stiftelsen Kraft, som er en paraplyorganisasjon for ulike kristne virksomheter på rusfeltet, opplyser til Dagen at man ikke sitter inne med den samme dokumentasjonen når det gjelder brukernes forhold til en kristen verdiforankring i rehabiliteringen. Dette fordi stiftelsen favner selvstendige virksomheter, men Harsem forteller at Evangeliesenterets erfaring er fullt ut gjenkjennelig også i Kraft-miljøet.
- Mitt inntrykk er at en kristen profil på rusomsorgen helt klart er et fortrinn. Vår erfaring er at mennesker med rusproblemer søker seg til steder med en klar, kristen forankring, for i samfunnet generelt er verdigrunnlaget ofte langt mer utydelig. Det er ikke så klare rammer, mens tydelighet ofte er en viktig forutsetning for å lykkes med rehabiliteringen. Det å komme til et rehabiliteringssenter hvor man kan være i et kristen felleskap og forholde seg til mennesker over tid, kan være avgjørende for å finne stabilitet i livet, understreker Harsem.
Høy trivselsfaktor
Evangeliesenterets brukerundersøkelse viser ellers at trivselsfaktoren er stor blant beboerne. Her scorer organisasjonen høyt, og de aller fleste er også svært godt fornøyd med servicen de får på senteret.
- Gjennomgående er dette et område som er veldig bra, men vi vet samtidig at vi har en del utfordringer når det gjelder de fysiske fasilitetene, sier Eriksen.
På minussiden må han konstatere at Evangeliesenteret har en del å gå på når det gjelder samhandlingen med kommuner og andre offentlige etater.
- Vi tar til oss alt det gode som undersøkelsen representerer, men i forhold til det som går på samhandling har vi en jobb å gjøre tiden fremover, fastslår Trond Eriksen.
(Dagen)