Anklager bistandstopper for maktmisbruk
Både Nederland og Sveits har stoppet utbetalingene til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) etter anklagene. Norge avventer til etterforskningen er ferdig.
I en hemmeligstemplet rapport mediehuset Al Jazeera har fått tilgang til får ledelsen i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktinger (UNRWA) massiv kritikk.
FN har to organisasjoner som hjelper flyktninger: UNHCR og UNRWA. UNRWA jobber bare med palestinske flyktninger.
Ledelsen i UNRWA misbruker ifølge rapporten makten sin for egen vinning og ignorerer FNs kontrollmekanismer som skal forhindre dette.
Rapporten går over 10 sider og inneholder uttalelser fra titalls medarbeidere i organisasjonen.
FNs generalsekretær ønsker ikke å kommentere rapportens innhold før saken er ferdig etterforsket.
Frøs pengebidrag
Som reaksjon på denne rapporten har Nederland, som bidrar med 130 millioner kroner årlig til UNRWA, midlertidig stanset sine pengebidrag frem til saken er ferdig etterforsket.
De er også i dialog med andre giverland om hvordan man skal behandle situasjonen.
– Vi har uttrykt stor bekymring til FN i New York og til UNRWA, og bedt om avklaring. Vi har også konsultert andre donorland, sier Nederlands minister for utviklingssamarbeid til Al Jazeera.
Sveits har også fryst fremtidige pengebidrag til UNRWA frem til de får klarhet i om innholdet i rapporten stemmer, men landet har allerede betalt ut sitt årlige bidrag på 200 millioner kroner.
Norges rolle
Norge er i tillegg til Nederland en av de største pengedonorene til UNRWA og bidrar i år med 225 millioner kroner. 125 av dem er grunnbevilling som gis hvert år, mens hundre av dem er ekstraordinære bevillinger.
– Innsatsen dekker grunnleggende humanitære behov og går til dem som trenger hjelpen aller mest, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om ekstrabevillingene i vår.
Vil fornye UNRWAs mandat
– Vi er kjent med presseoppslagene om UNRWA og henvisningene til en rapport som skal rette alvorlige anklager mot UNRWAs ledelse, skriver Audun Halvorsen (H) i en e-post til Dagen.
– Det er viktig med undersøkelse og avklaring av spørsmålene som fremkommer. Det er FNs interne kontrollorgan, OIOS, som er ansvarlig for dette arbeidet. Vi forventer at UNRWA samarbeider fullt ut i prosessen, slik ledelsen har forsikret oss og andre givere om, fortsetter han.
Halvorsen forteller at Norge i likhet md Sveits allerede har betalt ut sitt årlige bidrag til organisasjonen og vil vente å se hva konklusjonene av etterforskningen blir før de foretar seg noe i saken.
Hjelpeorganisasjonens mandat har siden sin opprettelse i 1949 blitt fornyet med noen års mellomrom av gangen. Til høsten er UNRWAs rolle igjen oppe til diskusjon i FN.
– Det følger etablert praksis at FNs generalforsamling fornyer UNRWAs mandat hvert 3. år. Norge vil støtte en videreføring av UNRWAs eksisterende mandat, skriver Halvorsen.
UNRWA
UNRWA ble opprettet i 1949 og jobber med å bedre levekårene for palestinere på Gaza, Vestbredden, Jordan, Syria og Libanon.
Spesielt for UNRWA sammenliknet med FN-organet underlagt FNs høykommissær for flyktninger er at UNRWA også anser etterkommere av palestinske flyktninger som flyktninger.
Dette gjør at det i dag er mer fire millioner palestinske flyktninger registrert hos UNRWA, selv om det bare var 700.000 som opprinnelig ble fordrevet i 1948.
UNRWA får støtte fra både EU og mange europeiske land. Inntil i fjor var USA største bidragsyter, men president Donald Trump kuttet all støtte til organisasjonen i år. Budsjettet til organisasjonen er for 2019 på 1.2 milliarder dollar.
Vaktbikkje krever tiltak
Den ikke-statlige organisasjonen UN Watch med hovedkontor i Genève er sterkt kritisk til funnene i rapporten.
«Aldri før har ledelsen til et FN-organ på denne størrelsen blitt anklaget med så ødeleggende tiltale», sier UN Watchs administrerende direktør Hiliel Neuer i en uttalelse.
«I dag ber vi UNRWAs toppdonorer - inkludert EU, Tyskland, Storbritannia, Sverige, Norge, Nederland, Canada, Spania og Australia - om å utøve deres grunnleggende oversiktansvar og kreve at organisasjonens øverste leder tar ansvar og går av», fortsetter Neuer.
UNRWAs leder er sveitsiske Pierre Krähenbühl.
Dagen har forsøkt å komme i kontakt med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) med spørsmålet om Norge vurderer å fryse pengebidragene til UNRWA, slik som Sveits og Nederland nå har gjort, men har foreløpig ikke fått svar.