Åpenheten må vi ikke ta for gitt
At topp-politikere er åpne og tilgjengelige for pressen, er helt utenkelig i mange land.
« Var det ulike meninger, Einar Gerhardsen? Ja, det var nok det, og det er jo ikke så underlig.»
« Jeg garanterer at vi aldri kan sitte i regjering med Frp.»
Med disse to glimtene fra henholdsvis daværende statsminister Einar Gerhardsen og daværende Venstre-leder Lars Sponheim viste NRK i går litt av egenarten til programmet Politisk kvarter som i dag feirer sitt 50-årsjubileum på utestedet Ingensteds i Oslo.
For politikere, politiske journalister og mange politiske interesserte nordmenn har Politisk kvarter vært en sentral bestanddel i den politiske debatten i en årrekke. I femten minutter hver morgen er sendeflaten i NRK P2 viet politisk debatt, verken mer eller mindre. Her blir politikerne stilt til veggs av dyktige og uærbødige journalister, og det som blir sagt i Politisk kvarter danner ofte grunnlag for den videre omtale av aktuelle saker i ulike medier.
Både for politikere og for dem som er opptatt av politikk, er det ofte et mål å gjøre resonnementene mest mulig tilgjengelige. Dette er avgjørende for et velfungerende demokrati, for at velgerne på best mulig grunnlag skal kunne avgi sine stemmer ved valg. Samtidig spiller også programposter som Politisk kvarter en viktig rolle ved at det gir rom for litt mer inngående debatter, hvor det er en fordel med en viss bakgrunnskunnskap.
I et levende folkestyre er det også viktig at det finnes noen arenaer hvor politikerne ikke slipper unna med innøvde slagord eller replikker, men også må tåle å svare på både tre og fire oppfølgingsspørsmål fra drevne journalister. Slik kan misforståelser bli avklart, og slik kan tilsiktet utenomsnakk bli gjennomskuet.
Ifølge NRKs egne tall var KrF-leder Knut Arild den hyppigste gjesten i Politisk kvarter i 2017. På de neste plassene finner vi Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, tidligere Ap-nestleder Trond Giske, Ap-leder Jonas Gahr Støre, statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, finansminister og Frp-leder Siv Jensen og Ap-nestleder Hadia Tajik.
Det er med andre ord politikere i maktens sentrum som ofte gjester NRKs radiostudio mens mange av oss ennå ikke har begynt arbeidsdagen. Dette forteller noe viktig både om norsk presse og om norske politikere. Vi har gode tradisjoner her i landet for at politikere generelt er tilgjengelige for journalister. Det er en stor fordel for den offentlige debatten i demokratiet. Denne tilgjengeligheten avhenger både av at politikerne godtar å være tilgjengelige, og at pressen vet å benytte seg av tilgangen med klokskap.
Hvis politikerne lukker seg inne, blir journalistene mer utspekulert. Og hvis journalistene misbruker sitt mandat, kan politikere bli fristet til å trekke seg mer og mer unna settinger de ikke har kontroll på.
Til kveldens jubileumssending kommer både statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre, KrF-leder Knut Arild Hareide og Frp-nestleder Sylvi Listhaug. I Norge er ikke dét spesielt overraskende. Men i mange land i verden ville noe slikt være utenkelig. Derfor gjør vi klokt i å hegne om den offentlige samtalen. Det vi tar for gitt, går lettere tapt.
Vi benytter anledningen til å gratulere Politisk kvarter med jubileet, og ser frem til fortsatt innsats i demokratiets tjeneste.