Arkeologer fant marked fra Jesu tid
I Davidsbyen, sør for Tempelhøyden, har israelske arkeologer avdekket det som kan ha vært Jerusalems viktigste torg for 2000 år siden.
I flere år har arkeologiske myndigheter i Israel arbeidet med å grave ut en gammel pilegrimsgate, som en gang ledet fra den bibelske Siloadammen til Tempelplassen. Siloadammen ble på kong Herodes tid bygget ut til til å bli verdens største rituelle bad, og dette ble benyttet av pilegrimer på vei til Tempelet.
Unikt målebeger
Denne uken offentliggjorde Israel Antiquities Authority at arkeologene deres har oppdaget en stor steinlagt plass et stykke oppe i gaten. De har også funnet gjenstander som antyder at plassen var Jerusalems hovedtorg.
Den mest unike gjenstanden er et standardisert målebeger for olivenolje og vin, hugget ut i stein.
– I bunnen av begeret er det en liten åpning, som man kunne plugge igjen med en finger. Når fingeren ble fjernet, rant væsken ned i et spann. Slik kunne man finne ut nøyaktig hvor mye spannet rommet. Handelsmennene kunne på denne måten kalibrere målekoppene sine opp mot en anerkjent standard, sier professor Ronny Reich i en pressemelding.
Funnet er svært sjeldent.
– Vi har tidligere bare funnet to lignende måleinstrumenter. Ett ble funnet på 70-tallet under utgravninger i det jødiske kvarteret i gamlebyen, mens et annet ble funnet under utgravninger nord i Israel, sier professoren.
Forskerne er rimelig sikre på at steinbegeret må ha tilhørt Jerusalems «agoranomos» – en myndighetsperson som var ansatt for å sørge for at kjøpmennene benyttet identiske vekter og måleinstrumenter.
– Dette var en vanlig stilling i Romerriket, sier Reich.
Ronny Reichs konklusjoner støttes av arkeologen Ari Levy, en av de ansvarlige for utgravningen av pilegrimsgaten.
Utsatt åpning
For et par år siden skrev Dagen at gaten mest sannsynlig ville bli åpnet for besøkende i år 2022. Nå tyder det meste på at dette var en for optimistisk antakelse. Utgravningene hart tatt lenger tid enn antatt, både på grunn av alle funnene og det faktum at arbeidet foregår fem meter under bakkenivå i den arabiske bydelen Silwan.
Når utgravningene er ferdig vil besøkende for første gang ha mulighet til å vandre langs en av hovedgatene i det gamle Jerusalem. Enn så lenge kan alternativet være å gå nesten den samme ruten – gjennom Jerusalems 2000 år gamle kloakksystem.