Bare livet igjen
Familien til lille Farah Abdi levde et enkelt, men godt nomadeliv langt ute i den golde somaliske ørkenen. Nå har fire års sammenhengende tørke tatt fra dem alt, unntatt håpet.
- Jeg kan lite annet enn å be om at Gud holder en hånd over barna mine, sa nylig seksbarnsmoren Nuru Xirsi Eli Farah til to av Kirkens Nødhjelps medarbeidere i flyktningleiren Jilab 3 i Garowe, provinshovedstaden i Puntland.
Mens enkelte områder har hatt for mye nedbør og opplevd flom, har store deler av Somalia knapt sett regn, med helt ødeleggende konsekvenser for jordbruk og husdyr som er levebrødet for millioner av mennesker i det brunsvidde landet på Afrikas Horn. 4,6 millioner er avhengige av hjelp. 1,2 millioner barn er sterkt underernærte, og mer enn 2 millioner er på flukt fra tørke, men også konflikt.
Det er bare 7 år siden tørke og sult tok 260.000 menneskeliv i Somalia. Erfaringen etter den katastrofale tørken i 2011 var at hjelpen kom for sent. Igjen er den hardt prøvede befolkningen rammet. Og igjen sørger Kirkens Nødhjelp for rent og trygt drikkevann i mange av de hardest rammede områdene. Vi har vært der siden 1993.
- Alle dyrene våre døde, vi hadde ikke vann eller mat å gi til barna våre. Vi var nødt til å flykte, og endte opp i denne leiren for snart ett år siden. Vi kom hit til fots. 60 kilometer i stekende varme. På slutten besvimte ett av barna mine, og vi måtte ha hjelp det siste stykket. Her i leiren får vi i det minste alt vi trenger av vann. Uten det hadde vi ikke klart oss, da hadde vi vært døde sammen med geitene våre ute i ørkenen, sier Nuru. Og sender sju år gamle Mohamed etter nettopp vann, som kommer fra Kirkens Nødhjelps flere hundre meter dype borehull.
Somalia er et av verdens fattigste land, og 43 prosent av befolkningen lever på mindre enn 1 dollar per dag. Landet har vært herjet av borgerkrig og fravær av myndighetsstrukturer i tiår. Selv et ressurssterkt land og dets myndigheter kunne ikke ha taklet en slik kombinasjon uten hjelp.
Det internasjonale samfunnet klarte å avverge en sultkatastrofe som kunne kostet livet til tusener av somaliere i fjor. Dersom vi ikke opprettholder den samme humanitære innsatsen i år, kan landet falle tilbake i enda dypere krise.
Men det koster å redde liv, og ifølge FN er bare litt over en tredjedel av pengene som er nødvendig kommet inn. Vi har ikke råd til å la være å hjelpe. Fordi folk i nød skal ha hjelp.
Flere enn 2,8 millioner mennesker fikk tilgang til rent, trygt drikkevann i fjor, takket være arbeidet Kirkens Nødhjelp gjør sammen med våre givere i Norge og våre lokale partnere over hele verden. Rent vann redder liv og forandrer liv. «Den som redder et liv, redder hele verden», sier et jødisk ordtak.
Et barn er født i Betlehem, synger vi i julen. Tradisjonen tro velger vi i Kirkens Nødhjelp å feire alle Jesus sine minste søsken i vår juleaksjon. Et barn er født i Somalia, Kongo, i Nord-Irak. Et barn er født i krig, i katastrofe, på flukt, i fattigdom. «Det dere gjorde mot èn av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.» (Matt 25.40). Seksbarnsmoren Nuru sier det slik:
- Jeg håper at vi en dag kan vende tilbake til livet vi hadde, til et normalt liv der vi klarer oss selv og ikke er nødt til å tigge for å overleve. Vi har ingen ting, men kan ikke gi opp håpet. Og jeg kan lite annet enn å be om at Gud holder en hånd over barna mine. De er det kjæreste jeg har i livet. Og med Guds vilje skal ingen få ta dem fra meg,
Ett barn er født i velstand, og ett er født i fattigdom.
Ett barn er født på sykehus, og ett er født i telt.
Ett barn får vaksine, og ett får meslinger.
Ett barn får vann, og ett får kolera.
Ett barn er født i trygghet, og ett er født på flukt.
Ett barn er født i Oslo, ett er født i Betlehem, ett i Bukavu, i Dohuk, Kabul, Addis Abeba, Sinjar.
Ett barn fyller fem i år. Og 5,6 millioner barn dør før de fyller fem. Hvert år.