Barn skammer seg over hjemmeferie

Forfatter og samfunnsdebattant Kristin Oudmayer ønsker et sterkere søkelys på samvær fremfor reisemål i ferien.

Publisert Sist oppdatert

Om kort tid starter skoleferien, og mange barn og unge kjenner på presset om å kunne fortelle at ferden gjerne går til europeiske storbyer og Syden-destinasjoner.

Men for en hel del familier er ønske om slike reisemål helt umulig å oppfylle. Noen må kanskje «bare» nøye seg med hyttetur eller besøk hos familie og venner. For andre barn er det å reise på ferie en fjern drøm.

Opptar barn

– Jeg har overhørt samtaler mellom barn og unge der det kommer fram at det å reise på hytta ikke er en skikkelig ferie. Kravet er gjerne at ferden skal gå til utlandet. Dermed reduseres betydningen av det som for mange er en helt vanlig ferie, sier Oudmayer til Dagen.

Hun legger til at dette presset i særlig grad rammer barn fra sårbare familier som av ulike årsaker ikke har mulighet til å reise noe sted i sommermånedene. Barn sammenligner seg med andre. Det kan være en vond opplevelse når en er tilbake på skolen uten å ha noe å fortelle fra ferien.

– Dette er barn som bekymrer seg og gruer seg til ferien. Det gjelder særlig de som ikke har det så bra fra før og som har en hverdag i familien som kanskje er preget av rusmisbruk, tøff økonomi eller sykdom. Jeg har selv mottatt mailer og har blitt kontaktet av barn på Facebook som forteller om klumpen i magen før ferien. Det er hjerteskjærende å lese disse historiene. Jeg forsøker da å «dra» det litt ned ved å fokusere mindre på hvor de har vært, men mer på hvem de har har tilbrakt tid med i ferien og hva man har gjort sammen, fortsetter hun.

Valgte hjemmeferie

Marte Frimand-Anda er en av Norges mest leste foreldrebloggere. Hun har i de senere årene vært mye opptatt av feriepresset som både barn og foreldre opplever. Selv fikk hun seg en skikkelig aha-opplevelse for fire år siden da familiebudsjettet viste at det ikke var rom for å dra på ferie den sommeren. Resultatet ble at de måtte tilbringe sommeren hjemme.

– Vi lurte på hvordan det skulle gå med to barn i huset. Det er jo nesten opplest og vedtatt at en kjernefamilie skal reise på ferie, og her gjorde vi det helt motsatte. Men da ferien var slutt, hadde vi hatt det utrolig gøy. Det var ikke noe fly vi skulle av gårde med, eller hotellfrokost vi måtte nå hver morgen. Vi oppdaget nærområdet vårt på nytt, bortgjemte lekeplasser og flotte turløyper i skogen. Vi suste rundt, humrer Frimand-Anda.

– Ingen skam

Hun opplyser at tilbakemeldingene på bloggen når det gjelder temaet knyttet til barn og ferie, har vært delte. Flertallet er enig med henne, mens andre gir uttrykk for at barn selvsagt må på ferie. Frimand-Anda tror mange foreldre går rundt med unødvendig dårlig samvittighet når det kommer til spørsmålet om hvor sommerferien skal tilbringes.

– Jeg ønsker å fjerne den skammen hjemmeferie er for mange. Det er ingen skam. Barn har godt av å tilbringe ferien hjemme en gang i blant. Det viktigste for dem er tid sammen, ikke at man drar langt av gårde til flotte steder i verden, understreker bloggeren.

Jag etter lykke

Kristin Oudmayer tror det er viktig at foreldre tenker over hvilke holdninger man signaliserer til barna om ferievalg. Hun oppfordrer dem til å være modige og ikke redusere betydningen av å velge andre alternativer enn eksempelvis kostbare utenlandsturer.

– Jag etter lykke, og at en ofte vil ha det beste og i hvert fall det samme som andre, preger holdningen til mange foreldre, tror hun.

– Sosiale medier er også en viktig faktor her, da det handler om å vise fram det livet man lever. Det bidrar til at presset øker. Min oppfordring til foreldre er at de forsøker å slutte å sammenligne seg med andre og heller retter søkelyset på samværet fremfor at reisemålet skal være stort og flott. Vi må ikke glemme at hvor du er, ikke er avgjørende for hvordan du har det. Ikke alle barn som reiser til Syden har det bra og er lykkelige med familiene sine, sier Oudmayer.

Powered by Labrador CMS