Barneplanetene til himmels
(Dagen, Sarons Dal, Kvinesdal) Siden 2009 har antall barn i Sarons Dal steget og årets stevne er intet unntak. Til neste år håper de å bikke 1000 deltakere på barneopplegget.
Årets Sarons Dal-stevne er det 50. i rekken, og barneopplegget er populært som aldri før. Lederne opplever at de samme barna kommer igjen år etter år, samtidig som det stadig kommer nye.
Går for tusen
Under sommerstevnet i 2009 var 582 barn påmeldte. Fire år senere er tallet steget til 920.
- Hvis vi klarer å få nok medarbeidere så kan vi bikke 1000 barn til neste år, sier Cecilie Nyland.
Hun er ansvarlig for barneopplegget, eller planetsjef som det egentlig heter. Det er ikke rent lite å henge fingrene i når 920 barn er påmeldte til årets barneopplegg i Sarons Dal.
Full fart
Nyland rekker så vidt et håndtrykk med Dagens utsendte før hun må videre å trekke i tråder og få ting til å skje. Med ansvar for 200 medarbeidere er det ikke få telefoner som tikker inn.Personen i den andre enden lurer på om det er plass til flere barn.
- Juniorplaneten er helt fullt. Jeg har sagt nei til 30 stykker. Om du mener det er plass til én til på Barneplaneten så kan vi få det til, sier Nyland.
Det er mye som må gjøres og alle tilgjengelige ressurser må benyttes. Det gjør at Dagens journalist får slå av en prat med henne, mot at han lesser tre bollebrett inn i bilen og kjører avsted og leverer dem på Juniorplaneten.
Bredt spekter
Det er ikke få aktiviteter som tilbys til barn og ungdom fra to til 18 år. Dansing, elvepadling, dagsturer til Kongeparken på Ålgård og Sørlandsbadet i Lyngdal for å nevne noe.
- Det var så gøy i fjor så vi kom tilbake i år. Også kommer vi selvfølgelig tilbake igjen til neste år, sier Astrid (10), og får samtykkende nikk av venninnene rundt henne.
Ny aktivitet for året er skumparty for barna. Med vann, skum og kristne barneartister på anlegget blir det en høydare, men tøffe aktiviteter er ikke det viktigste.
- Vi ønsker først og fremst at barna skal få et personlig forhold til Gud. De minste barna lærer at de allerede er Guds barn, mens de litt større barna blir utfordret på å få et personlig forhold til Gud, og å gi det videre, sier Nyland.
Stevnesjef Sten Sørensen er helt enig.
- Barna må få misjonskallet. Det er det vi ønsker: At Gud skal gi dem et misjonshjerte. Det vi ser er at de som blir frelst er under 13 år, så dette er en veldig viktig alder, sier han.
Utvikling
Sørensen var i Sarons Dal som ansatt for første gang i 1997. Siden den gangen har det skjedd en voldsom utvikling på barneopplegget.
- Det jeg så den gang var en veldig mye eldre forsamling, noe stilen også var preget av. De siste årene opplever jeg at Sarons Dal er et stevne som kommuniserer, sier han.
Internett og spill tar stadig mer av barns oppmerksomhet. Den utfordringen mener Sørensen blir møtt på de ulike planetene.
- Det er ikke noe «light» opplegg vi har her. Det er full pakke fra morgen til kveld, med skikkelige aktiviteter. Vi lever i en tid der barna har blitt veldig kravstore, men vi har klart å gi dem noe som er attraktivt, sier han.
Sørensen tror også at man til neste år kan passere 1000 barn på Sarons Dal.
- Men det avhenger av at enda flere medarbeiderne ser på arbeidet med planetene som viktig, sier han.
De 200 medarbeidere på årets barneopplegg er svært dedikerte, skal vi tro Nyland.
- Det kommer foreldre her som leier campingvogn til 7000, betaler for ungene i opplegget, og bruker en uke av ferien for å jobbe som medarbeidere. Det er gørrbra, sier Nyland, før hun haster videre til neste arbeidsoppgave.
Alle møtene i Sarons Dal sendes direkte på Dagen.no.