Ber kristne forberede seg på kutt i støtte
KrF-politiker Marie Ljones Brekke tviler på at kristne skoler og organisasjoner kan basere seg på offentlige tilskudd på lang sikt.
Kutt i kommunal støtte til barne- og ungdomsarbeid i regi av Norsk Luthersk Misjonssamband kan bli resultatet hvis flertallet i utvalg for kultur, idrett og samfunnskontakt i Stavanger kommune får det som de vil.
Denne uken vedtok utvalget å be kommunedirektøren vurdere om det er mulig å nekte utbetaling av støtte til NLM. Bakgrunnen er medieoppslag om at medlemmer som «lever i strid med Guds ord» kan fratas medlemskapet.
«Det er uforenlig med våre verdier å gi driftstilskudd til barne- og ungdomsarbeid i en organisasjon som bedriver en tilsynelatende svært ekskluderende praksis overfor egne medlemmer» , heter det i forslaget fra Arbeiderpartiet, Folkeaksjonen Nei til Bompenger, Rødt og Senterpartiet.
Tidligere i år sa Stavanger-politikerne nei til å støtte en gamingtilbud i regi av NLM fordi det også hadde et forkynnende preg.
Tillit til staten
Marie Ljones Brekke sitter i Stavanger bystyre for KrF og er vararepresentant for Rogaland på Stortinget. Hun ser flere eksempler på at offentlig støtte til kristne organisasjoner og institusjoner kommer under sterkere trykk.
– Jeg tror veldig mange av oss har kjent at vi er sosialdemokrater. Staten er ingen fiende. Men jeg tror kanskje det er et skifte på gang, sier Ljones Brekke i ukens episode av Dagen-podkasten Tore og Tarjei.
– Det er blitt mye mindre populært og mer krevende å stå i det, sier hun.
Ljones Brekke, som er ansatt ved Stavanger kristne grunnskole, mener også at ansettelsesfriheten ved kristne skoler er mer truet.
Du kan lytte til podkasten med Marie Ljones Brekke her, eller via Spotify/iTunes:
Inngripende stat
Derfor er hun glad for at KrFs programkomité vil sikre dette som en rett, som Dagen skrev om på mandag. Men forslaget møtte motbør fra både SV og Frp.
– Jeg tror nok det er en del kristne i Norge som begynner å kjenne mer skepsis og lurer på hvor vi er på vei. Hvor stor inngripen skal staten gjøre, sier Ljones Brekke.
Hun mener kristne må spørre seg hvor grensen går.
– Vi må planlegge for hva vi gjør og hvordan vi organiserer oss den dagen det ikke er verdt å få støtten fra staten fordi den kommer med så mange krav, sier hun.
Trumps resultater
I episoden forteller Ljones Brekke også om hvorfor hun har større sympati med republikansk enn demokratisk politikk i USA.
– Jeg har vridd meg i sofaen litt, sier hun om Donald Trumps stil og utfall som president.
– Samtidig har det vært en glede for meg å se på mange av de gjennomslagene som han har fått til, sier hun.
Som eksempel nevner hun utnevnelse av tre høyesteretts- dommere.
Da hun studerte et semester i California for nesten ti år siden, ble hun med i studentorganisasjonen til republikanerne. Utgangspunktet var at hun er «pro-life». Hun erkjenner at noen vil latterliggjøre kristne som virker til å være opptattelukkende opptatt av det spørsmålet.
– Men det er noe med det som er sant for meg. Er man for å verne om livet, som Gud har skapt, så er det i utgangspunktet noe som gjør at jeg tenker: Her hører jeg til, sier hun.
Inspirert av kampvilje
Selv om hun syntes det var inspirerende å merke engasjementet for vern om ufødt liv og trosfrihet, falt hun litt mer av når det ble snakk om våpenrettigheter. Hun er bekymret for polariseringen i amerikansk politikk og takknemlig for et bedre debattklima i Norge.
– Men det er noe med engasjementet og at man ikke sover i timen, sier hun om amerikanere.
Den innstillingen etterlyser hun mer av blant norske kristne i møte med utfordringer i samtiden.