«Bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd»
Han hevder sin uskyld, men om få uker starter rettssaken mot Benjamin Netanyahu. Her får du en oversikt over anklagene mot den israelske statsministeren.
Tre separate etterforskninger ledet frem til at Netanyahu i januar, som første sittende statsminister, ble tiltalt i en straffesak.
Tiltalebeslutningen mot Netanyahu er alvorlig. Han anklages for både bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd. Dersom han dømmes for bestikkelser, kan det alene føre til en dom på ti års fengsel.
Politiet referer til de tre etterforskningene av Netanyahu som Sak 1.000, Sak 2.000 og Sak 4.000.
Sak 1.000 – Gaveaffæren
Etterforskningen i den såkalte «Gaveaffæren» startet i slutten av 2016. Statsministeren og hans kone er mistenkt for å ha mottatt gaver verd 200.000 dollar fra den styrtrike Hollywood-produsenten Arnon Milchan, som er israelsk statsborger.
Ingen av partene benekter at filmprodusenten har levert kasser med dyr champagne, sigarer og smykker til statsministerparet, men dette beskrives som vennegaver.
Israelske påtalemyndigheter anklager på sin side Netanyahu for å ha gitt Milchan gjenytelser. Han skal ha brukt sin innflytelse til å skaffe Milchan et arbeidsvisum i USA og på ulovlig vis hjulpet han til å øke eierinteressen i to israelske fjernsynskanaler.
Den kanskje mest alvorlige påstanden er at Netanyahu skal hjulpet Milchan til å slippe å betale skatt i Israel, ved å utvide grensene for skattefritak.
Netanyahu har innrømmet å ha skaffet Milchan et arbeidsvisum, men sier han gjorde dette som en takk for Milchans bidrag til å styrke Israels sikkerhet. På 1960-tallet skal den nå 75 år gamle Milchan ha blitt rekruttert av tidligere statsminister og president Shimon Peres for å drive med «vitenskapelig spionasje». Peres jobbet den gang i det israelske forsvarsdepartementet.
Milchan skal ha vært tilknyttet israelsk etterretning i et par tiår.
Netanyahu skal også ha mottatt gaver fra milliardæren James Packer, men ifølge avisen Yediot Ahronot er det uvisst om Packer skal ha fått noen gjenytelser.
Sak 2.000 – Avisaffæren
Anklagen mot Netanyahu i den såkalte «Avisaffæren» er at han skal ha tilbudt utgiver av storavisen Yediot Ahronot, Arnon Mozes, gjenytelser for mer positiv dekning av statsmisteren og hans familie.
Yediot Ahronot var i mange år Israels største avis, men er de siste årene på hverdager blitt forbigått av Israel Hayom, en gratisavis som deles ut på nær sagt alle gatehjørner i Israel. Bak Israel Hayom står den amerikanske milliardæren Sheldon Gary Adelson, som er en sterk støttespiller for den israelske statsministeren.
Gratisavisen har siden oppstarten i 2007 vært svært lojal til Netanyahu. Statsministerens politiske nederlag omtales i liten grad, politiske seire er sikret førsteside, mens utfordrere på israelsk høyreside i liten grad får omtale.
På folkemunne omtales avisen som «Bibiton», et ord satt sammen av Netanyahus kjælenavn «Bibi» og det hebraiske ordet for avis, «iton».
Mens Israel Hayom i årevis nærmest utelukkende har hatt positiv dekning av Netanyahu, har Yediot Ahronot hatt et kritisk søkelys på statsministeren og hans regjering.
Ifølge anklagene skal Netanyahu i 2009 startet samtaler med Mozes om mer positiv dekning både på nyhetsplass og i kommentarer. Til gjengjeld skulle Netanyahu støtte lovgivning som ville gjøre det vanskeligere å gi ut gratisaviser. Samtalene skal ifølge israelske medier ha pågått i flere år og ledet frem til en avtale.
I 2014 ble det flertall i nasjonalforsamlingen Knesset for såkalte «Israel Hayom-loven», som skulle gjøre det ulovlig å utgi gratis dagsaviser av en viss størrelse. På grunn av nyvalget i 2015 ble imidlertid Knesset oppløst og loven ble derfor ikke endelig vedtatt. Hadde den blitt vedtatt, ville Israel Hayom måttet redusere sidetallet eller blitt betalingsavis.
Påtalemyndighetenes anklager styrkes av lydopptak av samtaler mellom Netanyahu og Mozes. Deler av opptakene ble i fjor høst kringkastet på israelsk fjernsyn og her kommer det også frem at Netanyahu truet Mozes med å «gjengjelde med alle midler han hadde til rådighet», dersom avisen fortsatte sin kritiske linje.
I likhet med Netanyahu er Mozes tiltalt for «bestikkelser» i Sak 2.000.
Netanyahus angivelige forsøk på å «ri to hester» har ikke ført til en endring av Israel Hayoms positive dekning av statsministeren og regjeringen, men de siste to årene har avisen også i større grad løftet frem andre ledere på den israelske høyresiden.
Sak 4.000 – Beseq-affæren
De mest alvorlige anklagene mot Netanyahu stammer fra etterforskningen av den såkalte «Beseqaffæren».
Mellom 2014 og 2017 var Netanyahu i tillegg til statsminister også kommunikasjonsminister. Han skal i den forbindelse ha grepet inn og gitt fordeler til telekommunikasjonsselskapet Beseq, det største i Israel.
Beseq kontrolleres av Netanyahus venn, Shaul Elovitch, som også eier nettsiden Walla News, en av de ledende nyhetsformidlerne i Israel. Som en gjenytelse til Netanyahu, skal Elovitch ha beordret Walla News til å lage fordelaktige artikler om statsministeren og hans kone.
Politiet skal ha fremlagt bevis for at Netanyahu og personer i hans nærhet gjentatte ganger drep direkte inn og tok beslutninger om innhold på nyhetssiden og at det ble gjort forsøk på å påvirke ansettelser av redaktører og journalister.
Netanyahu skal også ha sparket direktør Avi Berger i kommunikasjonsdepartementet og erstattet han med sin egen valgkampsjef, Shlomo Filber. I løpet av Filbers tid i departementet ble det gjort en rekke vedtak som gikk i Beseqs favør og selskapet skal også ha fått tilgang til hemmeligstemplede dokumenter og informasjon som konkurrentene ikke hadde tilgang til.
Ifølge nettavisen The Times of Israel, skal Shaul Elovitch ha tjent rundt 1,8 milliarder shekel på samarbeidet med Netanyahu. Dette tilsvarer med dagens kronekurs rundt 4,8 milliarder kroner.
Shlomo Filber er nå et vitne for påtalemyndighetene, mens både Shaul Elovitch og hans kone Iris er tiltalt sammen med Netanyahu.
To andre saker
Både Benjamin Netanyahu og hans kone Sara har de siste årene også blitt avhørt i andre saker.
I Sak 3.000, den såkalte «Ubåtaffæren», ble flere personer i Netanyahus indre sirkel anklaget for å ha profittert på at israel kjøpte ubåter og korvetter fra det tyske selskapet ThyssenKrupp. Netanyahu ble avhørt under etterforskningen, men ikke anklaget for å ha gjort noe ulovlig.
I fjor måtte Sara Netanyahu ifølge The Times of Israel betale tilbake 40.000 shekel til den israelske staten etter å ha brukt 110.000 shekel av skattebetalernes penger på catering, til tross for at statsministerparet har egen kokk i full stilling. Hun måtte også betale 10.000 shekel i bot. Denne saken er ofte blitt kalt for «Catering-affæren».
Effektiv
Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars, omkring to uker etter det israelske valget, og samtidig med at regjeringsforhandlingene sannsynligvis er i full gang. I et hovedoppslag i helgens utgave av The Jerusalem Post, blir Netanyahu spurt om hvordan han skal kunne klare å styre landet samtidig med alt dette. Til det svarer han at han er mer effektiv enn andre israelske politikere.
– Det jeg får gjort i løpet av en time, greier ikke motstanderne mine å gjøre på et år. De mangler evnene og erfaringen som jeg har, sier Netanyahu og legger til at han er blitt utsatt for en absurd heksejakt.
– I stedet for å jobbe 16 timer hver dag, vil jeg nå bare jobbe 15, sier statsminister Benjamin Netanyahu til The Jerusalem Post.