Biskop går inn for å vie homofile
KIRKEMØTET, Kristiansand: Laila Riksaasen Dahl varsler at hun vil stemme for vigselsliturgi for homofile.
Ut fra hensynet til samholdet i kirken anbefalte de åtte flertallsbiskopene tidligere at de gikk inn for forbønnsliturgi for borgerlig inngåtte likekjønnede ekteskap. Nå går Tunsberg-biskopen tilbake til sitt opprinnelige ståsted.
- Denne saken handler om mennesker, og den handler om skriftforståelse og derfor går det på dypet for oss alle. Det har jeg veldig stor respekt for. Jeg tror vi alle vil verne og styrke forpliktende samliv, sa biskopen i sitt innlegg i debatten.
Hun brukte sine tilmålte minutter på å si at hun ikke trodde det var det dette som truet det heterofile ekteskapet.
- Det er det uforpliktende samlivet som truer ekteskapet i dag. Jeg gleder meg over alle som vil gifte seg eller få velsignelse for sitt samliv, sa hun.
Biskopen la til at hun skulle ønske like mange heterofile var opptatt av å forplikte seg som homofile.
Før hun forlot talerstolen presiserte biskopen at kirkelige handlinger er én ting, mens bruk av fertilitetsteknologi er noe annet.
Hamar-biskop Solveig Fiske varslet allerede i generaldebatten torsdag kveld at hun ville gå inn for en vielsesliturgi for likekjønnede.
Avviste liturgier
En rekke av biskopene tok ordet tidlig i debatten mandag kveld. Biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark holdt fast på at han ikke ønsker at det blir utarbeidet verken forbønns- eller vielsesliturgi.
Bjørgvinbiskop pekte på at ekteskapet har forandret seg mye gjennom tidene, men at det hele tiden har vært et forhold mellom én kvinne og én mann. Han ga også uttrykk for at forbønnsliturgi for ham var vanskelig fordi det forutsatte en anerkjennelse av det borgerlig inngåtte ekteskapet.
- Det betyr ikke at homofile ikke kan leve sammen i ordnede forhold, men ikke i ekteskap, slik jeg ser det, sa Halvor Nordhaug.
Biskop Stein Reinertsen hadde en annen innfallsvinkel.
- Det er sagt i debatten at vi ikke må gjøre kirken hjemløs for noen og derfor må åpne for likekjønnede ekteskap. Det er sant. Vi har ingen å miste. Samtidig kan argumentet brukes motsatt. For ikke å gjøre hjemløse, må vi ikke innføre liturgi for likekjønnede. Liturgi er lære. Læren avgjøres ikke ut fra spekulasjoner om hva som gjør flest hjemløse. Det er sagt vi må følge Jesus holdning. Det må vi. Så må vi følge hans ord, sa Reinertsen.
Han avviste at forslaget om å innføre en forbønnsliturgi er et kompromiss.
- For meg er det ikke det. I kirken i utlandet har de ikke vigselsrett. Der foregår vigsel nettopp ved at man blir bedt for.
Reinertsen benyttet anledningen til å takke flertallet i bispemøtet for respekten han er møtt med.
- Vi har hatt gode, men også krevende samtaler, og det stikker dypt for oss alle 12, sa han.
DAGEN