Biskop mener Kørner gikk over streken
Bildene av Per Kørner som kastes ut fra Johanneskirken i Bergen, går landet rundt. Biskop Halvor Nordhaug forstår utvisningen. Flere andre reagerer sterkt.
På gudstjenesten i Johanneskirken som ble arrangert i forbindelse med åpningen av Regnbuedagene for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Hordaland, gikk Kørner fram til alterringen og knelte iført en refleksvest med følgende budskap:
«Gud lar seg ikke spotte» og: «Til mann og kvinne skapte han dem».
Straks iler det til en prest som ber ham sette seg. Kørner tar ikke oppfordringen og blir geleidet ned i midtgangen av to prester. Der veksler han mellom å stå og knele før han til slutt nærmest bæres ut av sokneprest Bjarne Aagaard og kirketjeneren i Johanneskirken.
Videoen av Kørners demonstrasjon og utkastelse fra kirken ble mandag fjernet fra nettstedet Youtube.
Full uttrykksfrihet
- Han har som alle andre full uttrykksfrihet og kan fremføre det offentlig, men å forstyrre en gudstjeneste slik han gjorde har jeg ikke sans for, sier Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug.
Han valgte å ikke delta på søndagens gudstjeneste i Johanneskirken fordi han oppfattet den «som et tydelig innlegg i kirkens samtale om hvorvidt homofile skal få sine ekteskap velsignet i kirken», og det mener han kirken ikke har mandat til.
- Har du forståelse for at han ble utvist?
- Hvis han opptrådte på en måte som ble opplevd forstyrrende, så forstår jeg det. Han kunne jo ha satt seg på trappen på vei inn til kirken, det ville vært noe annet. Ingen ville vist ham bort derfra.
Fremme synden
Kørner, som er prest i Den norske kirke i eksil, sier til Dagen at da han ble klar over arrangementet, så visste han at han var nødt til å foreta en markering for å si fra om hvor galt det er å fremme synden og bruke Guds hus til det.
- Hadde du forventet å bli geleidet ut?
- I grunnen ikke. Under en gudstjeneste i St. Petri menighet i Stavanger, der «statsbiskop» Erling Pettersen talte, gikk jeg fram og bøyde kne ved alterringen. Da hadde jeg på meg den samme refleksvesten som i Johanneskirken.
Der fikk han bli liggende i bønn under gudstjenesten til han gikk ut under postludiet.
- Det samme kunne skjedd i Johanneskirken om ikke den kvinnelige presten reagerte som hun gjorde, mener han.
Tillater ikke aktivister
Anna Bæckstrøm Hovda, som talte under gudstjenesten, skriver i en sms til Dagen i går at de ikke tillater at aktivister prøver å ødelegge gudstjenester eller kirkelige handlinger.
«Han fikk flere tilbud om å finne tilbake til sin plass i kirkebenken, men det ønsket han ikke», skriver presten.
- Til Bergensavisen sier du, Per Kørner, at du ville vise dem hvor galt det er å fremme synden og bruke Guds hus til det. Hva oppnår du med så dramatiske virkemidler?
- Saken er jo den at det de driver med fører mennesker i fortapelsen, og da må man også si fra så mennesker kan høre hvor ille det er.
Sjokkartet
Torill Frøise, medlem i Åpen Kirkegruppe, omtaler hendelsen som sjokkartet og reagerte med vantro.
- Kørner er overrasket over at han ble vist ut. Kunne han ikke bare sittet ved alterringen i stillhet?
- Nei, det ville blitt feil om han skulle få regien ved å knele foran. Det ville ødelagt gudstjenesten for mange. Jeg tror folk ville forlatt kirken, fordi det ville bli for tungt.
Hun tror at de som var der har vært gjennom tøffe prosesser og sier at hvis det Kørner står for var kirkens offisielle syn, så ville hun nok meldt seg ut.
- Men jeg kjenner meg trygg på at kirken ikke står for det synet, legger hun til.
Tok seg til rette
Sokneprest Bjarne Aagaard var den som geleidet Kørner ut av kirken sammen med kirketjeneren fordi han «tilranet seg folks oppmerksomhet»
- Man kan ikke ta seg til rette sånn, sier han til Dagen.
I våpenhuset gjentok han for Kørner at han kunne sitte inn i kirken så lenge han ikke forstyrret, men presten valgte altså å bli stående der i stedet.
Dagen