Biskoper på vei ut av Presteforeningen
Ingeborg Midttømme, biskop i Møre melder seg ut av Presteforeningen. Oslobiskop Ole Christian Kvarme vurderer det samme.
Bråket i Presteforeningen startet i desember da foreningens sentralstyre vedtok enstemmig at det burde innføres en liturgi for vielse av samkjønnede par.
Vedtaket i Presteforeningen førte til en flom av utmeldelser og det ble lovet et ekstraordinært representantskapsmøte. Det hemmeligholdte og lukkede møtet fant sted på onsdag i forrige uke. Representantskapet ga sentralstyret kritikk for den organisatoriske behandlingen av saken, men innholdet i vedtaket ble stående.
- Jeg er lite fornøyd med måten foreningen har håndtert denne saken på. Foreningen vet godt at det er Kirkemøtet som tar avgjørelsen, og jeg opplever at representantskapet bidrar til at det blir et stort trykk inn mot kirkemøtedelegatene, sier Ingeborg Midttømme. På fredag definerte hun representantskapets handlingsmåte som «tung lobbyvirksomhet» inn mot Kirkemøtet.
Biskop i Oslo, Ole Christian Kvarme informerer Dagen at også han vurderer å melde seg ut. Også han er uenig i innholdet i vedtaket i Presteforeningen.
- Jeg hadde forventet at Presteforeningens sentralstyre ikke gikk inn i dette spørsmålet og at representantskapet hadde krevd at det ble endret. Behandlingen av denne saken vitner etter mitt skjønn om manglende klokskap i ledelsen av en organisasjon av denne karakter. Jeg frykter dette vil svekke den viktige rolle som Presteforeningen har spilt i vår kirke de senere tiår, skriver Kvarme i en e-post til Dagen.
Lojalitet
Begrunnelsen for at Presteforeningen etterspurte vigselsliturgi for samkjønnede par var at det var «den logiske konsekvensen av standpunktet til flertallet av biskopene». De tolv norske biskopene er delt i synet på om Den norske kirke kan vie par av samme kjønn. Et flertall på åtte sier ja, men har foreslått at det innføres en forbønnsliturgi for borgerlig inngåtte ekteskap som et kompromissforslag. Mindretallet på fire sa nei til det.
Ingeborg Midttømme er en av de fire mindretallsbiskopene. Hun opplever ikke at Presteforeningen representerer henne lenger:
- Prestene er forpliktet på kirkens ordninger. De har en lojalitet ut fra sin ordinasjon til det som til enhver tid er våre ordninger. Derfor er det riktig at en forening som gjennom over 100 år ikke bare har vært fagforening, men også profesjonsforening, viser at det i praksis er bredde for medlemmer med ulikt teologisk ståsted. Når representantskapet ikke kommer ut med noe annet, så representerer de meg ikke lenger, og jeg må ta konsekvensen av det.
Undrende
Midttømme vet ikke hvor mange prester som har meldt seg ut av Presteforeningen i hennes bispedømme.
- Nei, og det er også noe vi stiller oss undrende til. Som arbeidsgiver må vi få oversikt over hvem som har meldt seg ut, for da skal trekk i fagforeningskontingent stoppes. Denne oversikten har vi ikke fått.
Møre-biskopen reagerer på kommunikasjonen i Presteforeningen.
- Det ligger ingenting om representantskapsmøtet på hjemmesiden til foreningen. Det har ikke vært kommunikasjon ut i forkant og heller ikke i etterkant av dette møtet. Konsekvensen er at vi som medlemmer ikke har hatt noen reell påvirkning, ei heller våre tillitsvalgte som møtte i representantskapet.
Midttømme mener at det må være opp til medlemmene som blir igjen i foreningen å velge nye tillitsvalgte i Sentralstyret om de er uenige med dem.
I løpet av samtalen med Dagen benyttet Biskop Midttømme muligheten til å sjekke den lukkede siden for medlemmer av Presteforeningen for å se om det lå informasjon fra onsdagens møte der.
- Jeg skal logge meg inn mens jeg fremdeles er medlem.
Søket var resultatløst:
- Det gjør det ikke, konkluderte hun.
DAGEN