Ble oppfordret til å le av sin egen kreft
Sokneprest Tor Martin Synnes hadde nettopp fått konstatert blodkreft da han besøkte Bethel Redding. Turen ble en blandet opplevelse.
Sammen med de eldste ungdommene i menigheten dro soknepresten i Fjellhamar på Lørenskog til Redding i 2010. Før dette hadde han ikke hørt om menigheten.
- Jeg var en blanding av nysgjerrig og urolig. Jeg skjønte fort at det var en omdiskutert menighet, men valgte å bli med for å se hva det var og bygge bro, i stedet for å surmule, sier han.
Noen uker før gruppen dro, fikk Synnes påvist blodkreft. Dermed ble det ekstra tankevekkende å reise til en menighet der det ble snakket om kreftfrie soner.
- Herlighetsteologi
Entusiasme og varme er inntrykk som har festet seg fra ankomsten til Redding. Den norske gruppen ble tatt godt imot i menigheten og fikk høre om det omfattende arbeidet som ble drevet.
- De hadde mye vilje til diakonal innsats. De hadde gode holdninger til nabolaget og byen sin, sier Synnes.
Det første møtet opplevde han imidlertid temmelig negativt.
- Taleren hadde et klart herlighetsteologisk budskap. Det var bare å bekjenne at du var i ferd med å bli frisk, så skulle du bli det, sier Synnes.
Tok ikke skade
Kreftsyke ble spesielt invitert fram. Den invitasjonen tok Synnes imot, men opplevde ikke at noen oppsøkte ham for å be for ham.
- Vi fikk høre at vi skulle le mot kreften, erindrer han.
Skriftbelegget var at «Gleden i Herren er deres styrke».
- Jeg er jo prest og kunne sile ut ting, så jeg tok ikke skade på min sjel. Men jeg kjente at det var uheldig å bli bedt om å gjøre dette, sier han.
To grøfter
Neste dag var gruppen i «Healing rooms» der de ble bedt for. Også der ble Synnes gjentatte ganger bedt om å le, men avslo dette.
- Ellers var det helt fint å bli bedt for, sier han.
På søndagen hørte han Bill Johnson preke.
- Jeg kunne nok ikke forkynt slik han gjorde, men han hadde tross alt en annen balanse enn den jeg fikk høre på fredagskvelden, sier Synnes.
Totalt sett synes han helbredelse fikk for stor oppmerksomhet i Bethel, men han mener norske menigheter lett kan havne i motsatt grøft.
- Min erfaring er at det tilhører sjeldenhetene at folk blir helbredet, men vi må ha et tilbud om forbønn og ha tro og håp til at Gud kan gripe inn, sier han.
Frisk i dag
I etterkant har gruppen fra Lørenskog snakket sammen om hvordan de kan gi rom for bønn om helbredelse i gudstjenester og samlinger uten at det blir så dominerende som han opplevde at det var i Redding. Frimodigheten i den amerikanske menigheten har han stor respekt for, men han mener vektleggingen kan bli usunn og uheldig for sårbare mennesker.
- Jeg vil ikke anbefale å gå på bibelskolen der borte. Jeg vil anbefale andre ting til ungdom, sier han.
I dag er Synnes friskmeldt. Han understreker at han takker både Gud og mennesker for dette, men vet ikke hvordan rollefordelingen har vært mellom forbedere og helsepersonell i hans helbredelsesprosess.
DAGEN