Bretter opp ermene etter bio-tap
– Som lokale politikere må vi stå opp for mennesker med særlige utfordringer, sier KrF-topp i Stavanger.
26. mai tapte KrF på alle punkter da den nye bioteknologiloven ble vedtatt i Stortinget. Da KrF gikk inn i en flertallsregjering i 2019, fikk de forhandlet til seg en vetorett i alle spørsmål om bioteknologi. Dette har blitt omtalt som den største seieren KrF fikk i regjeringsforhandlingene på Granavolden.
Men da Frp fikk ut av regjeringen ett år etter var hele bio-seieren i spill.
Et flertall på Stortinget har nå gått inn for blant annet: eggdonasjon, tidlig ultralyd og blodprøve tillatt for alle gravide, assistert befrukting for enslige og tilbud om blodprøven NIPT som kan vise om et barn har Downs syndrom eller andre trisomier. Flere er redd for at en slik test vil føre til at færre velger å bære frem barn et ekstra kromosom.
«Plass til alle»
Et av KrFs slagord er at de ønsker et «samfunn med plass til alle». Nå mener flere lokale KrF-ere at det blir ekstra viktig å få dette til i praksis.
Anne Kristin Vik Bruns, kommunestyrerepresentant for KrF i Stavanger, er særlig opptatt av byen må få på plass en ny plan for personer med utviklingshemming.
– Med bakgrunn i vedtaket i Stortinget om bioteknologi blir dette en av de viktigste planene i kommunen. Vi som lokale politikere må stå opp for mennesker med særlige utfordringer og deres familier, sier Bruns.
Et av tiltakene hun vil ha på plass er en koordinator for familier med ekstra behov. Denne koordinatoren må være tildelt familien før barnet er født.
– Her vil jeg ikke gi kommunen fred. Å få barn med særlige behov byr på utfordringer for en familie og belastningen kan være stor. Nå må vi stå på for at det skal være plass til alle og at familier ikke skal slite seg ut, sier Bruns.
Koordinator
Også i Oslo vil KrF ha fortgang og få på plass koordinatorer for familier med barn med funksjonsnedsettelser. Dette er en av sakene Espen Andreas Hasle, bystyremedlem for KrF i hovedstaden, er opptatt av å få penger til i revidert budsjett.
– Det er ikke noe nytt engasjement, men saken er ennå viktigere nå. Vi som samfunn må stille opp slik at presset mange familier snakker om, ikke skal være så stort, sier Hasle.
Han mener mange familier, som har barn med ekstra behov, bruker mye tid på å koordinerer hjelpen de får fra offentlige instanser.
– Det er utrolig krevende, og det er lett å forstå at dette ikke er en holdbar situasjon.
Byrådet i Oslo har allerede gått inn for å få på plass en slik koordinator, men det må også følge penger ved et slikt vedtak.
– Vi vil få fart på dette og foreslår penger nå, sier Halse.
Boliger
Håkon Pettersen, gruppeleder i Bergen KrF, understreker at partiet alltid har vært opptatt av gode tjenester for mennesker med utviklingshemming og tilrettelegging for dem og deres familier. Nederlaget i Stortinget for få uker siden har ikke endret dette.
– Dette har vi brent for i flere år, og det gjenspeiler seg i en rekke satsinger og budsjettforhandlinger gjennom årenes løp hvor vi har sittet i byråd, sier Petersen.
Han trekker frem tilbud om dagsenterplass, hvor køen til å få en slik plass ble avviklet i forrige periode. Det har også vært viktig å kunne gi varig tilrettelagt arbeid for denne gruppen.
– Arbeid og meningsfulle hverdager er ekstremt viktig, sier han.
Nå er KrF særlig opptatt av å fjerne boligkøen for personer med utviklingshemming.
– Dette er et av våre tre satsingsområder denne perioden. Men det vil koste mye penger og kreve politisk oppmerksomhet for at vi skal få det gjennomført, sier Pettersen.