Buddhisme, nyateisme og problemer med GT
Til helgen trommer bibelskolen i Grimstad sammen til konferanse for trosforsvar. Emnene spenner fra zen-meditasjon til folkemord i Det gamle testamentet.
Konferansen spratt opp som en av mange idéer i bibelskolelærer Karl-Johan Kjødes hode for omtrent halvannet år siden. Da besøkte han konferansen European Leadership Forum (ELF), der kristne fra hele Europa samles til undervisning av noen av den evangeliske kristenhetens lyseste hoder. Akkurat det ville Kjøde også gjøre. Så bra er talerlisten blitt at den ellers så taleføre mannen blir stille når journalisten spør hvem han vil trekke frem fra talerlisten.
- Jeg er så utrolig fornøyd med listen. Jeg har ikke hørt Håkon Sunde Pedersen før, og han har tatt på seg å snakke om de vanskelige GT-historiene som rokker ved gudsbildet. Så det gleder jeg meg til.
Svare rasjonelt
Bibelens troverdighet som skriftkilde. Å forholde seg til nyreligiøsitet. Kristent livssyn i møte med andre livssyn. Hva i alle dager gjør at en konferanse med slike overskrifter på plakaten lokker 250 unge mennesker? Til Grimstad?
- Det er åpenbart viktig for mange å kunne svare på spørsmål om det en satser hele livet på. Og at de svarene skal være mer enn en følelse, en ekstrem opplevelse eller at en bare er oppvokst med det. Man ønsker et rasjonelt forsvar av troen, sier Kjøde. Selv underviser han i trosforsvar på bibelskolen i Grimstad, et fag som ifølge skolen har god påmelding.
- Det er mye som kan sies om det å dele evangeliet. Det handler om livssyn, sinnelag, hjertelag og det å bevege seg ut der mennesker er. Vårt mål med denne konferansen er å gjøre folk i stand til å dele evangeliet ved å utruste dem med gode svar på nysgjerrige spørsmål.
Lett å utfordre
Ikke overraskende mener han det er viktig for kristne å kunne levere et rasjonelt forsvar for troen sin. Og han mener bestemt at det virker.
- I dag finnes det mange mennesker som bærer på sannheter de bare har akseptert, og som lett kan utfordres. Det gjør fokus på trosforsvar viktig.
- Er apologetikk for kristne kranglefanter som vil vinne en diskusjon?
- Det er jo en åpenbar fallgruve, og mange har nok gått i den. Det er viktig å huske på at når vi utfordres i 1. Petersbrev til å gi regnskap for håpet vi eier, så skal vi gjøre det ydmykt og med gudsfrykt.
Selv om trosforsvar kan være oppbyggende for egen del handler Veritas først og fremst om at andre mennesker skal møte evangeliet, presiserer Kjøde.
- Det er ikke slik at jeg for min egen del skal forstå så mye som mulig. Når et menneske står foran meg og det viser seg at rasjonelle spørsmål er til hinder for troen, da skal jeg kunne hjelpe han eller hun til å fjerne noen slike hinder.
Boklansering
Et av navnene som naturlig peker seg ut på plakaten er Ellis Potter, den amerikanske buddhistmunken som ble pastor etter et opphold hos den amerikanske apologeten Francis Schaeffer i de sveitsiske alper. Potters bok «Three theories of Everything» gis nå ut på norsk og lanseres under konferansen der Potter skal holde åpningsseminaret. Boken gis ut på Lunde Forlag, og der er forlagssjef Espen Ottosen godt fornøyd med å få Potter innom troskonferansen på hans lanseringsturné i Norge.
- Jeg mener jo at boken er unik fordi at Potter ser den store livssynsdebatten med litt andre briller enn vi er vant til. Antagelig fordi han har bakgrunn som buddhistmunk. Mye apologetikk er preget av at det er ateister og naturvitenskapen som blir fronten vi har. Her har du en bok som også tar høyde for hvor mange mennesker som har en alternativ religiøsitet, sier Ottosen som sier at forlaget har lagt vekt på å gjøre boken billig slik at den kan nå ut til mange.
Selv sa Potter i vår til Dagen at boken er en oppsummering av hans egne refleksjoner etter å ha foretatt reisen fra zen til Kristus. Nå anser han buddhisme som et feilgrep, men han presiserer at det er et ærlig feilgrep.
- Hvis sannhet innebar å dø, så fikk det bare være slik. Vi var helt dedikert til å finne sannheten, forteller Potter om tiden som zen-buddhist. DAGEN