De gir deg tipsene til et bedre ekteskap
Karina og Jarle Waldemar er aktuell med samlivsbok. I skriveprosessen har et godt ekteskap blitt enda litt bedre.
Jarle Waldemar er reisende i trosopplæring. Sammen med kona har han skrevet flere bøker. «Tro i hjemmet» kom i 2012. Det var i forbindelse med den boken de begynte å tenke på å skrive en samlivsbok sammen. Nå er den her med tittelen: «Slik blir et godt ekteskap enda litt bedre».
Små valg
Jarle er på snarvisitt i Bergen. Karina er hjemme i Oslo og skal snart hente tre barn på skolen. Underveis i intervjuet blir Jarle avbrutt av et par telefoner fra utålmodige undersåtter som venter på mor.
Når ekteparet skal forklare valg at tittel på boka, kommer det spontant fra Jarle: – Vi har ikke mye erfaring med par som sliter. Vi er utdannet lærere, vi er ikke familieterapeuter.
– Valg av tittel har vel sin bakgrunn i at vi selv har tatt noen grep. Det handler om små valg i hverdagen som har fått stor betydning for vår del, og som har gitt oss et enda bedre ekteskap, sier Karina.
Likheter og ulikheter
– Kan du gi et par konkrete eksempler på det?
– Jeg må stadig minne meg om at jeg ikke kan forandre den andre, bare meg selv. Det er interessant å se hvordan min tankegang og adferd også påvirker ektefellen.
– Det er også viktig å gi hverandre en klem hver dag. Det er en enkel handling som gjør at man føler seg elsket og verdsatt, men som ofte krever et bevisst valg, sier Karina, og legger til at hun og ektemannen har blitt flinkere til å sette av tid til å snakke om dypere ting.
– Det gjør at vi i større grad verdsetter hverandres likheter og ulikheter, sier de.
I boken deler de personlige erfaringer uten å bli for privat, men de legger ikke skjul på at de synes det er litt skummelt å skulle være såpass åpen.
– Man er kanskje litt stolt og ønsker ikke at de andre skal vite om hva jeg og Jarle er dårlige på. Likevel tror jeg det er viktig å dele, sier Karina.
Samlivsvitaminer
Malen for boken har de hentet fra Gordon Johnson, grunnlegger av Modum Bad. I 1978 ga han ut boken «Samlivets vitaminer».
– Vi hadde den i bakhodet da vi skrev og håper å kunne servere ti samlivsvitaminer. Mangler man vitaminer i kostholdet kan man bli syk eller svak. Vi tenker på samme måte om ekteskapet, sier Jarle.
– Hvordan har det vært å skrive denne boken sammen?
– Det har vært en kjempefin prosess, men også litt krevende, sier Karina.
Jarle forteller at responsen fra Karina da han foreslo å skrive samlivsbok var nøktern. «Skal vi skrive en sånn bok nå når vi har det så greit»? ville hun vite. Seks måneder senere erkjenner de at det var et lykkelig valg.
– Det har nok vært den boka som har vært mest interessant å skrive, sier han.
Feil hos ektefellen
– Ett av temaene dere skriver om er: «Slik takler du feil hos ektefellen». Hvordan takler man feil?
– Jeg tenker kanskje at det handler om to ting. Den ene handler om egen tankegang; hva man velger å fokusere på. Den andre handler om å hjelpe hverandre til å bli den beste utgaven av seg selv. Om det dreier seg om uvaner kan vi hjelpe hverandre og «slipe» hverandre. Det er begge tjent med, mener Karina.
– Gresset kan virke grønnere på den andre siden, men gresset blir jo grønnest når du vanner det. Vi skriver derfor om å være hverandres gartner, legger Jarle til.
– At man selv har feil og mangler er ikke alltid like lett å se, mener de.
Ekteparet opplever at de har fått større forståelse for hverandre ved å ta en personlighetstest. Det skriver de om i boken.
– Der fins ulike tester. Vi har hatt god nytte av Myers Briggs sin test som handler om personlighetsdimensjoner. Jeg kan for eksempel tenke at når Karina gjør slik og slik, så er det feil - sett fra mitt ståsted. Men når man blir kjent med hverandres personlighet får man større forståelse for den andre. Derfor har vi valgt å gå litt i dybden av det, forteller Jarle.
Karina mener at det er ikke nødvendigvis slik at den ene har rett og at den andre har feil.
– Vi tenker ulikt. Hvorfor vi tenker som vi gjør ligger dypt i oss.
Spørsmål
– Har dere skrevet en ærlig bok?
Jarle besvarer spørsmålet ved å henvise til Veronica og Andreas Hegertuns omtale av boken. De skriver at boken er så ærlig at de kjenner seg igjen, og så praktisk at de fikk konkrete verktøy og tips de kan bruke.
– Vi prøver å være ærlige og skriver om det vi selv har erfaring med, og som vi tror andre kan gjøre seg nytte av. Samtidig skal det ikke være kleint og for nært for dem som leser, sier de.
I tillegg til boka gir de også ut en spørsmålsboks med 130 spørsmål, en idé som er inspirert av konseptet Fuelbox og en god venninne av Karina.
– Vi fikk en bunke spørsmål i julegave et par år etter at vi hadde giftet oss. Det var veldig interessant og ålreit å få tips til tema vi ikke hadde tenkt på selv. Da kommer en lettere inn på ting som ikke alltid er like naturlig å ta opp, mener Karina.
Jarle håper spørsmålene kan være en god hjelp til å ta tak i ting.
77 møter
I sommer skal Jarle Waldemar forkynne og underholde på 77 møter. Mye av tiden går med til forberedelser akkurat nå. På flere av stedene skal han og Karina ha et 60 minutters ekteskapsseminar basert på boken de har skrevet. I sju uker skal familien på fem farte rundt i campingvogn.
– Vi er en helt ordinær familie egentlig, men fordi Jarle har den rollen han har, vil folk se på oss og gjøre sine vurderinger. Det har hendt at folk har kommet til oss og sagt at det er deilig å se at også vi har utfordringer. Det er viktig å være ærlig om livet for at andre også skal være det, sier Karina.