For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

PÅ BÅTEN: Far på båten fra Finland til Stockholm. Den 30 dagers lange reisen gikk mot sin slutt.

De var forlovet og så frem til et eventyr på misjonsfeltet. Lite ante Johanne og Nils hva som ventet

Da sovjetiske styrker invaderte Mandsjuria i Kina like etter 2. verdenskrig, ble norske misjonærer drevet ut på en utrolig reise.

Publisert Sist oppdatert

Det er 9. mars i 1946. Stedet er Qiqihar i den nord-østlige provinsen Heilongjiang i Kina. I seks år har norske misjonærer stort sett vært internert på misjonsstasjoner rundt om i det området som kalles for Mandsjuria. Først ble de holdt som fanger av de japanske myndighetene som hadde tilkjempet seg makten over området fra kineserne. Men siden Japan var alliert med tyskerne under 2. verdenskrig, ble området overtatt av russiske styrker i august 1945.

For de norske misjonærene gikk situasjonen fra vondt til verre. Russerne var mer nådeløse enn japanerne. Bevoktningen av nordmennene ble strengere. Det eneste misjonærene ønsket, var å komme seg vekk fra Mandsjuria og hjem til Norge.

Da meldingen kom i februar om at de kunne reise hjem med den transsibirske jernbanen, opplevdes det som et guddommelig mirakel for den utslitte misjonærflokken. Realiteten bak beslutningen var nok heller knyttet til vennskapet mellom Ludvig Hope og fremtredende Arbeiderparti-politikere han var blitt kjent med i tysk fangskap på Grini. Blant AP-folkene som sonet på Grini var blant annet Trygve Bratteli. Hope var generalsekretær i Kinamisjonsforbundet fram til 1936, men hadde fortsatt en meget sterk posisjon i norsk kirkeliv.

Powered by Labrador CMS