KrF-politiker Simon Friis Larsen har fått kritikk for å støtte Donald Trump. – Jeg ønsker å komme med nyanse og substans i debatten.

Derfor er Simon Friis Larsen (KrF) Trump-supporter

Trumps norske forsvarer, Simon Friis Larsen (39), vokste opp i USA og gråt da Reagan gikk av som president. – Jeg har alltid vært republikaner, sier han.

Publisert Sist oppdatert

På få uker har KrF-politiker Simon Friis Larsen blitt et kjent fjes for dem som følger den norske dekningen av det amerikanske presidentvalget. Den siste tiden har han forsvart Donald Trump helhjertet i norske medier. Selv om KrF-ledelsen tar avstand fra opptredenene hans, mener Friis-Larsen selv at han har fylt et vakuum i norsk samfunnsdebatt.

– Jeg ønsker å komme med nyanser og substans i synet på amerikansk politikk, og bidra til at nordmenn får et mer vennligsinnet syn på republikanerne og Trump, sier han.

Turné-liv i USA

Det er kanskje ikke så rart at Friis Larsen er så glad i USA og Donald Trump. Da han var to år, bestemte foreldrene Finn Henrik og Solvei seg for å flyttet til kystbyen Seattle helt nord-øst i USA. Senere flyttet de videre til midt-vest-staten Minnesota som er kjent for mange norske utvandrere. Der bodde familien til Simon var elleve år.

Det var Solvei sin sangkarriere som førte familien til USA, og Simon og broren Richard ble dermed mer eller mindre frivillig med i mors turnébuss rundt om i hele landet.

– Det var mye reising og hotellovernattinger. Ifølge min far har vi vært i 40 av 50 stater i USA. Vi fikk sett og opplevd mye, men etter hvert ble jeg og broren min ganske lei. Vi hadde vært på uttallige konserter med min mor, og det ble litt kjedelig, innrømmer 39-åringen.

40 stater: Brødrene Simon og Richard Friis Larsen på toppen av morens turnébuss. Han anslår å ha besøkt 40 av USAs 50 stater i årene moren reiste rundt som artist.

Gråt for Reagan

Friis Larsen sier hans politiske syn har blitt formet under tiden i USA. Han ble født dagen etter Ronald Reagan ble tatt i ed som USAs president i januar 1981, og det ble tårevått for Friis Larsen da Reagan gikk av åtte år senere.

– Jeg kunne ikke skjønne hvorfor han ikke kunne fortsette. Jeg begynte å gråte. Ikke fordi jeg skjønte noe av politikken, men jeg syntes det var så trist. Men så sa pappa at Bush var bra han også, og da ble jeg glad igjen, forteller Friis Larsen og ler.

– Var du en republikaner allerede som åtteåring?

– Ja, jeg har nok vært det hele veien. Det var nok særlig Reagan jeg likte. Jeg husker Berlinmurens fall, jernteppets slutt og frigjøringen av Romania. Alt dette var Reagan med og bidro til, sier han.

«Han kristne amerikaner’n»

Tidlig på 90-tallet flyttet familien hjem til Norge. Det bød på utfordringer for en gutt med gebrokken norsk som aldri hadde bodd i Norge.

– Jeg ble han kristne amerikaneren i klassen. Jeg prøvde å introdusere vennene mine for baseball og amerikansk fotball, men jeg måtte raskt gi opp å lære dem reglene. Men vi hadde det gøy likevel, sier han.

De siste 30 årene har han bodd i Norge, med unntak av et studieopphold i USA. Han har utdannet seg innen journalistikk og teologi, og har jobbet på flere av farens prosjekter, blant annet Oslo International Bible College. I dag er han rådgiver på en høyskole, i tillegg til å være inne i sin andre periode som kommunestyrerepresentant for KrF.

Fortsatt patriot

Men den siste tiden er det Trump-støtten han har blitt kjent for. Han tror årene i USA har hatt mye å si for måten han ser amerikansk politikk.

– Husk at jeg i flere år startet hver dag med å legge hånda på hjertet og erklære troskap til det amerikanske flagget og synge nasjonalsangen på skolen. Jeg kjenner det rører meg hver gang jeg ser flagget eller hører nasjonalsangen. Det vekker noe patriotisk i meg, og det samme vekkes når jeg ser Trump, sier han.

– Når vi gjør dette intervjuet er Trump innlagt på sykehus med koronaviruset. Ber du for Trump nå?

– Ja, det gjør jeg. Trump er viktig for Amerika. Han har klart på få år det republikanerne ikke har klart på en mannsalder, nemlig å vri politikken i en konservativ retning.

Sover godt

Han mener også at det har blitt vanskelig å være Trump-tilhenger i USA. Da den amerikanske Trump-vennen og «pute-gründeren» Mike Lindell fikk kritikk i et intervju med journalisten Anderson Cooper på CNN, bestemte Friis-Larsen seg for å gå på pute-shopping.

– Jeg syntes han ble så urettferdig behandlet i intervjuet. Cooper kalte ham til og med for «snake oil salesman» og hengte ham ut for hele landet bare fordi han støttet Trump. Da bestemte jeg meg for å kjøpe noen puter av ham.

Da den amerikanske pute-produsenten Mike Lundell fikk kritikk for å støtte Trump, bestemte Friis Larsen seg for å investere i nye puter.

– Putene endte på over 2.300 kroner inkludert frakt, toll og importavgift, men jeg sover godt i alle fall, sier Friis Larsen og ler.

Tror Trump vinner

– Det ser mørkt ut for Trump på målingene nå. Tror du det er over for Trump?

– Nei, jeg tror vi kommer til å bli overrasket og at Trump får fire nye år, slår Friis-Larsen fast.

– Tror du han kommer til å gå av dersom han taper?

– Ja. Det gjør han dersom valgresultatet er gyldig. Husk at poststemmer er et finurlig system, og at du ikke behøver å legitimere deg når du stemmer. Men jeg støtter ikke teorien om at Trump kommer til å bestride valgresultatet uansett. Dersom Biden mot formodning får flest valgmenn, vil Trump gå av, spår Friis Larsen.

Powered by Labrador CMS