Derfor får ikke alle Gazas kristne feire påske i Jerusalem
Først etter at den katolske påskefeiringen var over, fikk 300 av Gazas kristne tillatelse til å dra til Jerusalem. – Ingen naturlig rettighet, svarer Israel.
Lørdag skrev Dagen om de kristne på Gazastripen, som hvert år søker om å få reise til Jerusalem for å feire påske. I år har imidlertid responsen fra israelske myndigheter latt vente på seg. Det er Israel som utsteder tillatelser og bestemmer hvor mange som får reise.
Påskeaften, bare et par dager før den katolske påskefeiringen var over, var Gazas kristne fortsatt usikre på om de fikk dra.
– Det er veldig trist at vi ikke får delta i den store påskefeiringen i Jerusalem, sa Elen Michael (19) til Dagen.
Ville ikke svare
Tirsdag 23. april kom kontrabeskjeden: 300 av Gazas kristne får likevel reise til Jerusalem for å feire høytiden.
På dette tidspunktet var påsken over for den unge palestinske jenta. Og for den gresk-ortodokse kirken, som med sine 700 medlemmer utgjør rundt 70 prosent av Gazas kristne, var påsken godt i gang.
Dagen har i flere uker forsøkt å få en kommentar fra israelske myndigheter, samt innsyn i statistikk knyttet til hvor mange av de kristne som har fått reise til Jerusalem for å feire påske de siste årene, og hvor mange som eventuelt har returnert til Gazastripen igjen. Eller ikke returnert, for den saks skyld.
Ifølge kirkene selv har det ved flere anledninger skjedd at kristne har «hoppet av» på Vestbredden i forbindelse med påske- eller julefeiringen.
Kommunikasjonsavdelingen i COGAT (Coordinator of Government Activities in the Territories) ønsket ikke å stille til intervju, men ba om å få tilsendt alle spørsmål skriftlig. Et par dager senere henviste imidlertid talsperson Shani Sason videre til et annet departement. Etter flere runder ble Dagen henvist tilbake til COGAT igjen, og denne uken kom svaret.
– Skiller sivile og terrorister
«Staten Israel er en suveren nasjon og har sådan rett til å bestemme hvem som får komme inn i landet. Adgangen for palestinerne, innbyggere på Gazastripen, som kontrolleres av terrororganisasjonen Hamas, er ingen naturlig rettighet og de er underlagt sikkerhetskontroller i henhold til relevante kriterier», skriver COGAT i en generell uttalelse som er signert en talsperson med navnet «Amit».
Israelske myndigheter svarer ikke direkte på spørsmål, og det har ikke lykkes Dagen å få tak i vedkommende for å stille oppfølgingsspørsmål.
«Likevel, og det skal ikke tas for gitt, fører Israel en politikk overfor innbyggerne på Gazastripen, som på alle måter skiller mellom dem og terrorvirksomheten», skriver talspersonen videre.
– Fremmer religionsfrihet
Dagen har heller ikke fått innsyn i den aktuelle statistikken, men israelske myndigheter gjentar at det i år ble utstedt 500 utreisetillatelser for kristne.
200 av disse skal imidlertid ha vært tillatelser til å reise til Jordan, og totalt skal 375 av tillatelsene ha vært øremerket personer over 55 år, ifølge en høyt rangert offiser i Den palestinske selvstyremyndigheten.
«I forkant av påskefeiringen utstedte Israel, selv om vi ikke har plikt til det, 500 utreisetillatelser til den kristne befolkningen på Gazastripen, slik at de kunne reise utenlands og til Judea og Samaria og Øst-Jerusalem. Det understrekes at Israel, og dette er tilfellet hvert år rundt jul og påske, tillater de kristne innbyggerne på Gazastripen å reise utenlands for å feire høytiden i tråd med religionsfriheten, som Israel fremmer hele året», skriver COGAT videre.