FANGE: En katolsk jente i Auschwitz.

Derfor har han fargelagt Holocaust

En undersøkelse viser at fire av ti amerikanere ikke vet hva Auschwitz var. Det vil kunstneren Joachim West gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Den ideelle organisasjonen Claims Conference jobber for de overlevende etter Holocaust. I anledning minnedagen for Holocaust fikk organisasjonen gjennomført en undersøkelse av amerikaneres kunnskap om folkemordet på jødene under andre verdenskrig.

Funnene var oppsiktsvekkende. En av dem som reagerte på resultatet var kunstneren Joachim West. Han har selv jødiske røtter og forteller at han ofte blir utsatt for antisemittisme.

– Vi er alle fattigere i dag på grunn av Holocaust. Tematikken er ekstremt relevant for oss i dag, og det er sørgelig hvor lav kunnskapen om temaet er, forteller West.

Han refererer her til en undersøkelse utført av Schoen Consulting, som viser at folks kunnskap om folkemordet ikke bare er lav, men også stadig synkende.

Selskapet så på amerikaneres kunnskap om folkemordet på jødene under andre verdenskrig. I undersøkelsen var det spesielt to funn som visste store hull i kunnskapen til de som deltok på undersøkelsen.

Konsentrasjonsleir: Et krematorium i leiren Dachau i Tyskland.Fange: En katolsk jente i Auschwitz.I skjul: Anne Frank bodde i skjul sammen med familien sin i Amsterdam. I 1944 ble de oppdaget og sendt til konsentrasjonsleire.

Kan skje igjen

Rundt en av tre amerikanere tror at færre enn to millioner jøder mistet livet under Holocaust. Det faktiske tallet er over seks millioner. Blant ungdom og unge voksne er tallet fire av ti.

Det var over 40.000 konsentrasjonsleire og gettoer i Europa under Holocaust. Nesten halvparten av amerikanere kan ikke navnet på noen av dem.

Undersøkelsen viser også at 70 prosent av amerikanere mener folk brydde seg mer om Holocaust før og 58 prosent mener noe Holocaust kan skje igjen.

Kollektiv skyld

På tross av det tyske nazistregimets grusomme handlinger under Holocaust er det fortsatt nazister både i USA og Europa. West forteller at det å være nazist har blitt normalisert.

– De siste fem årene har jeg bodd i en spansk by der det var helt vanlig med nazi-graffiti fra lokale nynazister. Flere ganger har folk fortalt meg Holocaust-vitser og forventet at jeg skulle le av dem.

West forteller også om eldgamle fordommer, som fortsatt lever.

– Flere ganger har jeg blitt fortalt at jøder deler en kollektiv skyld for at Jesus ble drept og at de forfølgelsene jødene har opplevd siden det har vært fortjent.

Alt som gikk tapt

– Hvor mye ødela man ikke under Holocaust, spør kunstneren.

Det var ikke bare jøder som var ofre for Holocaust. Nazistene forfulgte homofile, handikappede, romfolk og dissidenter. West mener mye gikk tapt da disse menneskene ble drept.

– Den jødiske talmud forteller oss at når en person dreper et annet menneske er det som om han har ødelagt hele verden. Hvor mye ødela man da under holocaust?

– Ikke bare i rene menneskeliv, men også i all kjærligheten som gikk tapt og all de ressursene som ofrenes barn og barnebarn kunne bidratt med i dag.

Fargelegger Holocaust

For å øke kunnskapen og bevisstheten rundt Holocaust startet Joachim West prosjektet med å restaurere og fargelegger svart-hvitt-bilder fra Holo­cuast.

West peker på at slagordet «vi må aldri glemme» har vært brukt av organisasjoner som ønsker å minnes Holocaust i alle år. Kunstneren syns dette er et godt slagord og ønsker at bildene hans skal få folk til å tenke.

Dette er også mange av respondentene i Holocaust-undersøkelsen enige i. Åtte av ti amerikanere mener det er viktig å fortsette å lære om Holocaust for å forhindre at det skjer igjen.

Joachim West forteller at svart-hvitt-bildene kan bidra til at folk tenker på Holocaust som noe som skjedde for lenge siden.

– Det er noe med å se disse bildene i farger som hjelper folk å sympatisere med de som mistet livet under Holocaust og får dem til å tenke over at Holocaust ikke var så lenge siden, avslutter West.

Powered by Labrador CMS