DRIKKER IKKE: Næringsminister Iselin Nybø (V), artist Lisa Børud og tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier alle nei til alkohol. Fotokollasj: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix/Lise Åserud, NTB scanpix/Berit Roald, NTB scanpix

Derfor sier de nei til alkohol

En av ti nordmenn drikker ikke alkohol. Vi har spurt noen av dem hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

Er du gravid? Er du kristen? Er du tørrlagt alkoholiker? Næringsminister Iselin Nybø har ofte fått spørsmål når hun takker nei til alkohol.

Det er nærmest en selvfølge at man takker ja til et glass vin eller at man nyter en kald utepils i april. Det gjennomsnittlige drikkeforbruket i Norge har vært stabilt de siste åtte årene. De aller fleste som drikker, gjør det cirka en gang i uken. Det tyder på at alkohol er noe de fleste koser seg med i helgene.

Men faktisk regner en av ti voksne nordmenn seg som avholds. Nybø er en av dem. Hun rører ikke alkohol av den enkle årsak at hun ikke liker smaken.

Det er så enkelt som det. Jeg foretrekker Cola Zero eller Pepsi Max på fest, sier hun.

– Jeg har ingen prinsipielle grunner til ikke å drikke alkohol. Jeg liker det bare ikke, og jeg er ganske sikker på at de aller færreste synes alkohol smaker godt første gang. Men mange klarer å venne seg til det. Jeg ser ikke poenget med å drikke noe jeg absolutt ikke liker smaken av.

Skiller seg ut

Er du gravid? Er du kristen? Er du tørrlagt alkoholiker? Iselin Nybø har ofte fått spørsmål når hun takker nei til alkohol.

– Når folk oppdager at jeg er avholds, får jeg en del spørsmål. Men det går helt fint. Noen synes det er litt merkelig, og jeg er klar over at jeg skiller meg ut. Noen ganger synes jeg at jeg får litt vel mye oppmerksomhet rundt det at jeg ikke drikker alkohol. Det er aldri et ønske fra min side at mitt forhold til alkohol skal bli tema på en fest. Men jeg får sjelden negative kommentarer og opplever det ikke som noe problem å være avholds, sier hun.

Som næringsminister opplever hun at staben gir beskjed om hennes standpunkt før offisielle besøk dersom det passer seg slik. Dermed blir hun ikke tilbudt alkohol og slipper også å takke nei.

Næringsminister Iselin Nybø (V) har ofte fått spørsmål når hun takker nei til alkohol.

Har det bra uten

Nybø kommer ikke fra et avholdshjem og ingen av vennene hennes er avholds. Hun kjenner få mennesker som ikke drikker.

– Til og med i bedehusmiljøer er alkoholen på vei inn. Det er ikke så mange år siden det var uhørt å drikke i kristne miljøer, konstaterer Nybø som i 2017 ble kåret til «Årets avholdsnavn» av Avholdsfolkets Fellesutvalg.

Selv om hun ikke drikker alkohol, blir hun gjerne med på fest.

– Utfordringen i livet mitt nå er at jeg ikke har tid. Men det er ikke noe savn i livet mitt. Jeg har det bra uten.

– Jeg hater alkohol

Alkohol er Kjell Westbys favorittema.

– Å prate om alkohol, og den elendigheten det fører med seg, er min misjon. Jeg hater alkohol.

Kjell Westby sparer ikke på kruttet i sin omtale av rusmidler.

Kjell Westby er musikkprodusent og lærer på Solborg folkehøgskole

– Jeg er ganske tydelig i min tale og kan nok provosere, men jeg mener det er alt for lite fokus på skadevirkningene ved alkohol. Det er vanvittig at mennesker med posisjoner i samfunnet ikke prater mer om dette. De omtaler alkohol som «kulturell kos», mens det i realiteten er et rusmiddel med mange destruktive konsekvenser. Se all elendigheten alkohol fører med seg; vold, ulykkelige barn, voldtekter, sykehuskøer, ødelagte familier - lista er lang. Jeg begriper ikke at voksne oppegående og intelligente mennesker kan betegne alkohol som et sosialt nytelsesmiddel.

Ikke synd

Kjell Westby er opprinnelig fra Porsgrunn, men bor i Stavanger hvor han jobber som musikkprodusent og musikklærer på Solborg folkehøyskole. Han vokste opp i Frelsesarmeen med foreldre som var engasjert i armeens rusomsorg.

– Gjennom mine foreldres arbeid fikk jeg på nært hold se hva alkohol gjør med mennesker, familier og samfunn. Jeg vokste opp med en pappa som kunne få en telefon på julaften og måtte dra fra oss barna for å hjelpe noen i rusmiljøet, sier Westby.

Han er sønn av tidligere regionleder i Frelsesarmeen, Ole Andreas Westby.

Foreldrene var avholds, men de snakket aldri om at det var en synd å drikke.

– Det var aldri et tema. Jeg tror de skjønte at det vi barna fikk se og oppleve gjennom det engasjementet de hadde, var preventivt nok i seg selv.

Selv tenker han heller ikke på det som en synd. Det er skadevirkningene av alkohol han er mest opptatt av.

– Men er det riktig, som kristen, og nyte noe som ødelegger livet til så mange mennesker? Det er et tankekors.

– Lettere å snakke med unge

Som musikkprodusent får Westby ofte tilbud om alkohol, men takker alltid nei. Han benytter ofte anledningen til å flagge sitt synspunkt.

– Noen blir irritert, men de fleste forstår tankegangen min og respekterer den.

Han opplever det mye enklere å prate med ungdom om problemene rundt alkohol, enn med voksne.

– Jeg prater ofte med elevene mine om det. De er engasjerte, de spør og forteller. Jeg har fått mange triste historier om ungdommer som har vonde opplevelser med alkohol, enten fordi de har vokst opp i et hjem med drikking eller fordi de selv har gjort ting de angrer bittert på i fylla. Det har blitt mange gode samtaler, og jeg håper at de tar det med seg videre i livet.

Folk blir ukomfortable

Tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har aldri smakt alkohol. I alle fall ikke med vilje.

– Jeg merker at enkelte blir ukomfortable når jeg takker nei til alkohol. Det blir fort et spørsmål om religiøs overbevisning eller om jeg er tørrlagt alkoholiker. Stemningen blir straks bedre når det skjønner at jeg ikke har en skjult agenda, men bare har gjort et valg for meg selv.

Tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har aldri smakt alkohol.

Den tidligere samferdselsministeren er for tiden bosatt i USA, men fikk nylig ny jobb som seniorrådgiver i transportselskapet Forus PRT. I høst kom han ut med selvbiografien «På vei» utgitt på Jæren Forlag. Her forteller han blant annet om sitt standpunkt til alkohol.

Solvik-Olsen er personlig kristen, men det er ikke hovedgrunnen til at han har valgt å ikke drikke.

– Det handler om å ha kontrollen. Jeg vet at jeg har en tendens til å bli svak for ting jeg liker. Som sjokolade. Og sjokolademelk.

Fikk lærdom som ungdom

Familien drev bensinstasjon på Bryne hvor den unge Ketil hadde helgevakter. Dermed fikk han innsyn i ulike menneskeskjebner som slet med alkoholproblemer. I tillegg jobbet moren i rusomsorgen i Sandnes.

– Med det som utgangspunkt fikk jeg en dypere innsikt i de utfordringene alkoholmisbruk fører til for familie og hjelpeapparat.

Han vokste opp i et avholdshjem. Men selv om foreldrene aldri smakte det selv, hadde de alltid alkohol i huset. De mente det var høflig å tilby øl og vin til gjester.

– Foreldrene mine var tydelige og bevisste på sine egne valg, uten å være verken belærende eller fordømmende overfor oss barna. Jeg synes de la rammene for et naturlig forhold til alkohol. De var gode forbilder.

Som foreldrene har også Solvik-Olsen alkohol i huset til gjester.

– Jeg har vin i huset til venner på besøk som har lyst på et glass vin. Men volumet blir begrenset. Dessuten har jeg ikke peiling på vin.

Nattverd

Selv om Solvik-Olsen aldri har drukket alkohol, har han hatt det i munnen.

– Da det gikk opp for meg, unnlot jeg å svelge ned, forteller han lattermildt.

– Det må du forklare litt nærmere?

– Begge anledningene var under nattverd i utlandet. Her i Norge får vi saft eller alkoholfri vin. I utlandet kan man oppleve at det serveres alkoholholdig vin. Det var det som skjedde, forklarer han.

Som ung opplevde han aldri drikkepress, men han følte seg ofte litt alene som eneste edru på fest.

– Når klokken har passert godt over midnatt, og festen har pågått noen timer er det klart at jeg merker det på adferden til de rundt meg endrer seg. Noen kan kanskje oppleve det ubehagelig at jeg husker hva som har skjedd i løpet av kvelden, mens de bare husker bruddstykker. Det hender at jeg erter litt da, men det tåler de godt. De vet at jeg ikke kommer til å bruke det mot dem.

Tok standpunkt tidlig

Da Lisa Børud flyttet til Oslo, ble hun overrasket over hvor mange kristne som drakk. Selv har hun vært totalavholds hele livet.

– Jeg gjorde det valget fordi jeg ikke orker tanken på å miste kontrollen over handlingene mine. Jeg vil vite hva jeg gjør.

Den kristne barnestjernen, sangeren og danseren Lisa Børud har solgt over 120 000 musikkalbum. Mange husker det lyse lyshårede sjarmtrollet som reiste rundt sammen med den syngende familien sin fra hun var fem år gammel. Hun deltok også i musikkprogrammet Stjernekamp.

Lisa Børud tok tidlig en bestemmelse om at hun skulle være avholds.

– Jeg tok et standpunkt om ikke å drikke allerede tidlig i tenårene da jeg skjønte konsekvensene av alkohol, sier Børud.

Artisten forteller at hun kanskje har tatt en liten «sip» en gang, men oppdaget at det både luktet og smakte vondt. Dermed var ikke valget vanskelig.

Gøy uten alkohol

– Det går fint an å ha det gøy med venner uten alkohol. Jeg kan slippe meg løs på dansegulvet uten å være påvirket. Det er ikke sånn at jeg ikke går på fest, men jeg kombinerer det ikke med alkohol, sier Lisa og påpeker at også hennes personlige tro er en viktig årsak til at hun ikke drikker.

– Jeg ønsker å ære Gud i alt jeg gjør. Da blir det feil, for min del, å drikke alkohol.

Børud opplever at folk flest respekterer at hun ikke drikker.

– Jeg har hatt noen ubehagelige opplevelser i forbindelse med å være edru på fest, men det går for det meste bra.

Lisa fikk aldri pekefingeren av foreldrene i forbindelse med alkohol.

– For meg var det superfint. Det gjorde at jeg ikke ble nysgjerrig og ønsket å prøve det ut selv. Foreldrene mine anbefalte meg å være avholds, men valget jeg tok var selvstendig.

Lever godt uten

Da Børud flyttet fra Arendal til Oslo ble hun overrasket over at mange kristne drakk alkohol.

– Det var nytt for meg, det var ikke sånn der jeg kom fra. Det er mye som tyder på at det ikke lenger er uhørt at kristne drikker som det var for noen år siden. De fleste drikker seg ikke fulle, men det liker å kose seg med et glass vin eller gå ut med venner å ta seg en øl. Det er opp til hver enkelt å velge. Jeg har tatt mitt valg, og det lever jeg godt med.

Alkohol blant kristne

For noen år tilbake la Den norske kirke frem en tilstandsrapport som viser at 35 prosent av aktiv kristen ungdom mellom 16 og 24 drikker jevnlig alkohol. Det er en økning fra tidligere år. I frikirkelige miljøer er det langt færre ungdommer som drikker alkohol, ifølge rapporten.

Alkohol i Norge

Åtte av ti har drukket alkohol siste år og halvparten har drukket 6 eller flere alkoholenheter ved samme anledning. Disse målene har vært stabile i perioden 2012-2019.

Menn drikker mer, oftere og mer risikofylt enn kvinner.

Eldre drikker oftere enn yngre, men de har et mindre risikofylt drikkemønster.

Høyt utdanningsnivå og inntekt er forbundet med høyere drikkefrekvens men lavere omfang av risikofylt drikking.

Tre av fire drikker kun i helgene.

Fakta: Folkehelseinstituttet
Powered by Labrador CMS