DEBATT: «Vi står midt oppe i en omfattende endring i forutsetninger for samfunnsdebatten gjennom moderne teknologi, og særlig sosiale medier», skriver Dagen på lederplass. Illustrasjonsfoto: Fotolia.com
Det bor en populist i oss alle
Vi kan alle bli lurt til å tro at verden er enklere enn den er. Konsekvensene av det kan bli dramatiske.
«Vår tids største demokratiske utfordring er at streben etter sannhet er en stadig mer devaluert verdi.» Denne dypt alvorlige analysen ble fremført av Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle i går. Presseveteranen og lederen i Norsk Redaktørforening påpeker det som alltid er et faretruende trekk ved offentlig debatt: når spørsmålet om hva som er sant kommer i bakgrunnen for hva som har den ønskede virkning.
Populisme er for de fleste et negativt ladet begrep. Det skjer nesten aldri at noen omtaler seg selv som populist. Begrepet har kanskje også en mer entydig negativ klang enn det som er berettiget. For politikk utøves alltid i spennet mellom idealer og virkelighet, mellom det politiske ledere ønsker og i hvilken grad de evner å ta opp i seg utviklingstrekk i velgermassen.
Politikere som opererer uten tilstrekkelig kontakt med samfunnsutviklingen blir fort kastet. Samtidig trenger vi alle å erkjenne vår iboende trang til forenklede løsninger på kompliserte problemer.