Det er farlig å være ateist
I enkelte land kan man faktisk dø av det.
Dagens lesere kjenner godt til den kristne fembarnsmoren Asia Bibi som til sommeren har sittet på dødscelle i Pakistan i åtte år.
Der sitter hun dømt til døden for angivelig å ha hånet islams profet Muhammed. Under et opphetet ordskifte med noen muslimske kvinner i landsbyen skal Bibi ha sagt de skjebnesvangre ordene:
«Jeg tror på Jesus Kristus som døde på korset for menneskehetens synder, men hva ha deres profet Muhammed noen gang gjort for å frelse menneskeheten».
Ifølge pakistansk blasfemilovgivning er dette en forseelse så stor at Asia Bibi skal ende sitt liv i galgen, henrettet ved henging.
I en annen celle i samme land sitter Ayaz Nizami. Også han risikerer dødsstraff for blasfemi, men på et annet grunnlag og med mye mindre internasjonal oppmerksomhet. Nizami har tidligere vært visepresident i den pakistanske organisasjonen for ateister og agnostikere. I mars i fjor ble han arrestert anklaget for å ha spredt antiislamsk materiale på internett.
Fengslingen av Ayaz Nizami skapte stor oppstandelse i sosiale medier i Pakistan. Men ikke for å få ham frigitt. Nei, emneknaggen #HangAyazNizami - heng Ayaz Nizami - var på et tidspunkt en av de mest populære på blant annet Twitter i Pakistan.
Å bla seg igjennom noe av dette materialet, som ligger lagret på flere ulike nettsteder, er som å kaste et blikk ned i det religiøse hatets avgrunn. Det beskrives hvordan denne gudsfornekteren bør slepes gjennom gatene i Karachi før han henges. Eller hvordan man kanskje i stedet bør drille et hull i hodet hans med en runde ammunisjon fra et automatvåpen.
Og sjansen er faktisk til stede for at de pakistanske Twitter-brukerne kan få sin blodtørst oppfylt. Nizami risikerer virkelig å bli hengt. Pakistan er nemlig et av 13 muslimske land der ateisme eller gudsfornektelse er en så alvorlig forbrytelse at det kan gi dødsstraff. Det gjelder i tillegg Afghanistan, Iran, Malaysia, Maldivene, Mauritania, Qatar, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, De Forente Arabiske Emirater, Jemen og enkelte muslimske delstater i Nigeria der de har innført sharia-lovgivning.
Dessverre kan også tilværelsen for ateister ofte være enda farligere utenfor fengselet enn innenfor. Siden 1990 er minst 67 personer blitt drept som følge av udokumenterte blasfemianklager i Pakistan.
I Bangladesh - der ateisme forøvrig i utgangspunket ikke er straffbart - har det de siste årene vært en bølge av drap på fritenkere og ateister som har brukt sosiale medier til å spre sine tanker. Det mest fremtredende drapsofferet er Avijit Roy. Han ble i 2015 hakket til døde med machetekniv da han var på vei tilbake til sitt hjem i hovedstaden Dhaka sammen med sin kone. Roys forbrytelse var at han hadde opprettet et nettforum for humanister, skeptikere og ateister.
Disse få eksemplene viser hvor farlig det er å være ateist i store deler av den muslimske verden. Livsfarlig faktisk. Dagen er en avis som er opptatt av trosfrihet. Som kristen avis kjemper vi for våre forfulgte trossøsken i islamske land. Men frihet til ikke å tro, til å være ateist, er faktisk også en viktig del av trosfriheten. Den friheten undertrykkes og den må vi også kjempe for.
For også vi som tror har et ansvar for å stå opp for religionsfriheten til de som ikke tror.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));