Det finnes en løsning!
Kjennes livet ut som «sjakk matt»?
Erling Ruud forteller om et maleri som forestiller en ung mann som sitter foran et bord med sjakkbrett på, og rett overfor ham sitter djevelen.
Denne lener seg bakover i stolen med et tilfreds uttrykk. Han har den unge mannen i sitt grep, og ansiktet til den unge mannen er preget av dødsangst og fortvilelse.
Hendene hans griper over armlenene på stolen, musklene er spent, ansiktet fortrukket. Håpløshet er avspeilet i hvert trekk, og under maleriet står tittelen:
«Sjakk matt».
Men så fortelles det også at en berømt sjakkspiller så dette maleriet. Og han ikke bare så det. Han satte opp brikkene i nøyaktig samme stilling som kunstneren hadde malt dem – og begynte å studere stillingen. Da han hadde tenkt grundig i noen minutter, sprang han opp med et høyt rop, i det han utbrøt:
– Maleren tar feil, det er en løsning.
Da djevelen fikk menneskene til å korsfeste Jesus, trodde han at han hadde satt Ham sjakkmatt. Der forregnet han seg kraftig. Nettopp Jesu død – og Hans seinere oppstandelse, ble djevelens nederlag.
Kol. 2:14–15, sier dette slik:
«Han utslettet skyldbrevet mot oss, som var skrevet med bud, det som gikk oss imot. Det tok han bort da han naglet det til korset. Han avvæpnet maktene og myndighetene og stilte dem åpenlyst til skue, da han viste seg som seierherre over dem på korset.»