ADVENT: Juletreet hjemme hos «Astrid» settes opp tidlig i advent og pyntes fem-seks ganger før jul. I kirkene er det alltid juletre, men i hjemmene er det ingen tradisjon med julefeiring eller julepynt.

Dette treet pyntes flere ganger før jul

Hjemme hos «Astrid» i Kina pyntes treet fem-seks ganger i advent med ett mål for øyet: å nå åndelig søkende med evangeliet.

Publisert Sist oppdatert

«Astrid» er lærer og har bodd i Kina i mange år. Hun har et sterkt ønske om å bo og arbeide der i mange år, og vil derfor ikke stå fram med bilde og navn. I et brev til Dagen forteller hun at over 6.000 mennesker besøker de to kveldsgudstjenestene hun går i på julaften. 98 prosent er ikke-kristne, og spesielt universitetsstudenter kommer i store flokker.

Felleskor

– Vi som ellers går i kirken oppfordres til å gi plassen vår til disse søkende menneskene. I år skal for første gang mange med ulik funksjonshemming synge sammen i et felleskor. Dette er ekstra spennende siden de også skal synge på sin måte sammen med blinde og de med andre funksjonshemninger, skriver hun.

Hjemme hos «Astrid» settes juletreet opp tidlig i advent. Kristne og ikke-kristne blir invitert for å pynte det.

– I kirkene er det alltid juletre, men i hjemmene er det ingen tradisjon med julefeiring eller julepynt. Derfor opplever jeg at de som blir invitert til å komme for å pynte treet alltid uttrykket stor glede ved å få gjøre det for første gang, forklarer hun.

Symbol

Det meste av juletrepynten er symbol som har en tilknytning til julebudskapet. Lysene symboliserer hvorfor Jesus sier om seg selv at han er «verdens lys». Stjernen i toppen kan linkes til vismennene som fulgte stjernen, og som fant veien til Jesus-barnet i krybben. På treet er det også mange engler, siden det var de som først fikk del i den store nyheten om at Jesus var født, og som sa at hyrdene måtte gå av sted for å finne Jesus-barnet.

Noen små, pene gaver er det også plass til, for å symbolisere at Jesus er Guds store gave til oss. Kulene symboliserer jorden, og hjertene forteller om Guds store og betingelsesløse kjærlighet til alle mennesker.

«Astrid» forteller at gjestene ofte spør om ting de vil vite mer om, og at det er like spennende å pynte treet hver gang. Hun gleder seg over iveren de legger for dagen.

Åpner hjerter

– Å pynte treet sammen gjør alltid at hjertene åpner seg. Jeg hadde en pensjonert lærer her for å pynte juletreet en dag. Hun er ikke kristen, men har i mange år søkt i buddhismen for å finne fred og mening. Etter at vi hadde pyntet juletreet og spist litt sammen, satte hun seg ned for å betrakte treet. Hun greide ikke å ta øynene bort fra det, men sa ingenting om hva hun tenkte på. En tid etter fortalte hun at hun hadde opplevd en dyp fred, glede og undring, og at hun helst ikke ville gå hjem den kvelden. Hun var full av spørsmål, og veldig åpen da jeg fortalte om Jesus-barnet, hyrdene og vismennene. Julen er en flott tid for å legge evangeliet i hjerter som lengter etter fred, mening og kjærlighet, konstaterer «Astrid».

Business

Innledningsvis i brevet skriver hun om kinesisk industri som gjør seg rike på den kommersielle delen av julen. I Sør-Kina er det for eksempel mange tusen fabrikker som spiller en viktig rolle i feiringen, og som produserer enorme mengder av juletre, julelys, julenisser og forskjellig julepynt. Forsvinnende lite av disse varene ender opp i kinesiske hjem. Det aller meste pakkes og sendes til nærmeste havn der konteinere lastet om bord i båter som tar varene med til utallige steder rundt om i verden, inkludert Europa og Norge.

Vet ikke hvordan

– Samtidig ser vi julen bli markert og feiret i Kina på flere måter. Nissene har vi sett i butikker og kjøpesentre lenge allerede. En del små og store juletre er pyntet med lys, og ulike ting er også kommet opp, i butikker men også ute på folkerike plasser. I de store supermarkedene spilles det kontinuerlig julemusikk, og ofte er noen av de velkjente gode julesangene også inkludert. Av og til synges de til og med over høytalerne i flere av butikkene.

«Astrid» skriver at mange kinesere ønsker å feire jul, men at de ikke helt vet hvordan. De som har penger til det, tar ofte med seg familie og venner til et flott hotell der de spiser en god julemiddag på en eller flere av juledagene. Kinesere med høyere utdannelse har etter hvert blitt mer interessert i å lære om Vestens kultur, og har fått forståelse for at julen er en viktig kulturell høytid der.

Dypere forståelse

– Vi ser derfor at denne gruppen mennesker, og faktisk mange andre, har et sterkt ønske om å få en enda dypere forståelse av hva julen egentlig er. Det er derfor, i førjulstiden, at mange mennesker vil besøke en kirke for første gang i livet, og mange av dem er søkende, forteller hun.

Jul i Kina

Den kommersielle siden ved julefeiringen er utbredt i Kina, men mange vet ikke hvorfor man feirer jul.

Over 6.000 besøker de to kveldsgudstjenestene «Astrid» går i på julaften. 98 prosent av dem er ikke-kristne.

De som går i kirken til vanlig oppfordres til å gi plassen til de søkende som kommer dit i anledning julen.

Powered by Labrador CMS