En dyr kake
Den skulle kostet rundt 400 kroner. Isteden har den fått en prislapp på nesten 5,5 millioner - fordi den ikke ble levert. Historien om tidenes mest omstridte britiske kake handler likevel ikke først og fremst om evnen eller viljen til å gi kunder noe søtt på tungen. Den dreier seg om frihet til å følge sin egen tro - og råde over sin egen tunge.
For å repetere kjapt: De kristne eierne av bakeriet Ashers Baking Co i Belfast ble nylig enstemmig frikjent for diskriminering i britisk høyesterett. Her i Dagen har vi skrevet om saken flere ganger siden den begynte å rulle i 2014. Ekteparet Amy og Daniel McArthur har stått i en kamp som dermed har strakt seg over fire og et halvt år. Den kampen burde vært unødvendig, men har likevel stor betydning - også som et signal til oss her i Norge. Striden startet med at firmaet deres mottok en ordre på en kake med slagordet «Support Gay Marriage» (Støtt homoekteskap), illustrert med et bilde av figurene Bernt og Erling fra barne-tv-serien Sesam stasjon.
Kunden var homoaktivisten Gareth Lee. To dager senere ringte bakeriets kontor opp til Lee og opplyste at de ikke kunne levere denne varen. Begrunnelsen var at slagordet ikke samsvarte med bakerieiernes religiøse overbevisning. Det førte til at Lee saksøkte bedriften for diskriminering på grunn av seksuell orientering og politiske synspunkter. Eierne har hele veien insistert på at det var budskapet på kaken de hadde problemer med å formidle. De hadde ingen betenkeligheter med å betjene kunden. I motsetning til England, Wales og Skottland har Nord-Irland ennå ikke omdefinert ekteskapet i sin lovgivning, så det står fortsatt politisk strid om spørsmålet.
De som måtte være opprørt over den britiske høyesterettsdommen, burde lytte til den britiske homoaktivisten Peter Thatchell. Allerede i 2016 skrev Thatchell i The Guardian at han hadde endret syn på kakestriden. Selv om han er dypt uenig med bakerieierne i saken, mente han at det å dømme dem innskrenket vitale friheter.
Saken er dessverre ikke unik. I USA har bakeren Jack Philips havnet i en tilsvarende juridisk batalje som også ble ført helt til Høyesterett. Også Philips fikk medhold i retten. I forrige uke ble det kjent at den tidligere brannsjefen i Atlanta i delstaten Georgia, Kelvin Cochran, ble tilkjent en erstatning på nesten 9,3 millioner kroner etter at han ble sparket fra jobben. Årsaken var en konflikt som oppsto etter at han i 2013 delte ut sin egen selvpubliserte bibelstudiebok «Who Told You That You Were Naked?» til noen av sine underordnede på jobben. Den inneholdt blant annet bibelsk begrunnet avvisning av homoseksuelt samliv.
Slike saker må vi regne med å se flere av i årene som kommer. Det er ingen grunn til å anta at de ikke kan dukke opp i Norge også. Både kampene og seirene i Storbritannia og USA er til å ta både lærdom og inspirasjon av. Vi skal alle behandle våre medmennesker og medborgere med verdighet og respekt, men ingen bør akseptere eller tvinges til å ytre et budskap, eller medvirke til handlinger, som strider mot deres overbevisning.
Daniel McArthur har sagt at de ville gjort det samme igjen. Etter avgjørelsen takket han først Gud for hans trofasthet gjennom prosessen. Det er også noe å la seg inspirere og ta lærdom av.