«Paralympics viser at idrett ikke bare er lek, men også kan forandre samfunn. » skrives det i dagens leder. Her fra avslutningssemonien i London lørdag.

En olympisk seier for menneskeverdet

Mer verdt enn alle medaljene som ble delt ut under Paralympics i London, var den store seieren for menneskeverdet som ble vunnet gjennom disse lekene.

Publisert Sist oppdatert

«Paralympics har endret synet vårt på funksjonshemming for alltid», hevdes det i den britiske avisen Daily Telegraph.

Vi så signalene på at noe stort var i gjære allerede før lekene startet. Før Paralympics i Athen ble det solgt rundt tusen billetter på forhånd. I Beijing lå tallet på rundt 5.000, mens London meldte om 2,3 millioner forhåndssolgte billetter.

Folk strømmet til tribunene. Ikke fordi de måtte, eller fordi de var venner eller familie av utøverne, men for å se stor idrett.


For dem som besøkte London mens Paralympics pågikk, var det umulig ikke å legge merke til begeistringen. Bannere i gatene viste at britene var ubeskrivelig stolte, både av arrangementet og sine egne utøvere. Også kirkene markerte den store idrettsfesten og brukte det som en gylden anledning til å fokusere på menneskeverdet.


«Vi er alle på en eller annen måte mennesker med nedsatt funksjonsevne. De paralympiske leker gjør noe med vårt eget selvbilde,» uttalte Tom Tvedt, styremedlem i Norges Idrettsforbund, i gårsdagens avis. Vi er enig.


Prestasjonene på OL-arenaen har vært med på å viske ut skillet mellom paralympierne og andre OL-utøvere.

Vi har bitt negler mens Tommy Urhaug kjempet seg frem til OL-gull i bordtennis, og vi har beundret Sara Louise Rungs rå styrke i bassenget da hun svømte inn til to gull og to sølv. Vi har vært vitne til spenning, sterke følelser og mennesker som har presset sine grenser til det ytterste. Vi har fått underholdning av beste merke.


Norge har vært et foregangsland når det gjelder utviklingen av handikapidretten.

Vi var også en av pionerene innen Paralympics. Nå har bildet endret seg, og vi ligger på 35. plass på medaljestatistikken.

For Norges Idrettsforbund og den enkelte utøver kan dette være en skuffelse, men for handikapidretten er det udelt positivt at de store nasjonene feier inn på arenaen.


For alle som har et hjerte for det kinesiske folk, er det stort å se at Kina topper medaljestatistikken under årets leker. Det viser med all tydelighet at idrett ikke bare er lek, men også kan forandre samfunn. Handikapidretten har revolusjonert holdningene til funksjonshemmede i Kina.

Det er ikke mange år siden kinesiske barn med funksjonshemninger ble satt bort for å dø eller gjemt på barnehjem. I dag møter de en helt annen støtte i samfunnet.


Når Paralympics nå er over, når jubelropene har stilnet og britene har gledet oss med enda en storslått seremoni, er det tid for refleksjon.

Prestasjonene på OL-arenaen kan ta pusten fra oss, men de forteller ikke hele bildet. Det finnes så altfor mange funksjonshemmede som kjemper uten å få en eneste medalje.

Noen kjemper mot trange dører, trapper og fortauskanter som hindrer dem i å komme frem. Andre kjemper mot trange holdninger og arbeidsgivere som ikke tør å ansette dem. Og noen kjemper en usynlig kamp for retten til å bli født.


Vårt håp er at De paralympiske leker 2012 skal ha endret menneskesynet vårt i en slik grad at det vinnes flere seire også utenfor idrettsbanen.

(Dagen)

Powered by Labrador CMS