En riggbolt på Guds seilskip
Bjarte Tonheim kjente ansvaret for det nye hospitalskipet til Ungdom i Oppdrag liggende som en tung bør på skuldrene. Så fant han en riggbolt i lommen.
– Jeg opplever at arbeidet med skipet kommer fra Gud og er etter Guds hjerte, og da vil jeg være med på det, sier Bjarte Tonheim.
Sunnmøringen som bor på Flekkerøya vest for Kristiansand har en viktig rolle i etableringen av Ungdom i Oppdrags første hospitalskip. I løpet av neste år skal skipet gi gratis helsehjelp i Papua Ny Guinea i Stillehavet.
– Fantastisk og krevende
Han synes det er overveldende stort å få være med å utvikle det første bistandsskipet til UIO i Norge.
– Det er stort i betydning fantastisk og oppmuntrende, men også i betydning krevende, erkjenner han.
I begynnelsen ble han en periode overmannet av tanken på størrelsen og alle de menneskelige og økonomiske ressurser som skulle på plass.
– Liten, men sterk
En dag han kjente lederansvaret som en tung bør på sine skuldre, stakk han hendene i lommen og plukket opp en liten riggbolt. Den hadde tilfeldigvis blitt liggende i lommen hans etter at han hadde jobbet på seilbåten.
– En riggbolt er en liten tapp, men den er veldig sterk, og den fester vaierne som holder masta på en seilbåt fast i skroget. Så hvis ikke riggbolten er på plass, går masta over bord. Den har en viktig jobb i å holde riggen oppe og sånn sett få en seilbåt til å fungere, forklarer Bjarte.
Sunnmøringen opplevde at Gud talte til ham.
– «Kan du være en sånn riggbolt, kan du fylle en slik plass jeg har for deg? Så kan du få være med og se andre gjøre det de skal gjøre.» Det oppmuntret meg veldig. Siden den gangen har riggbolten fulgt meg og minnet meg på at jeg ikke trenger å gjøre alt, men jeg kan få gjøre min del. Så kan andre gjøre sin del.
I ettertid synes Tonheim det er fantastisk å se hvordan ting har akselerert og kontaktene med nødvendige yrkesgrupper har kommet på plass.
– Det har gått veldig fort, mye fortere enn hva vi hadde ventet. Fra en drøm jeg hadde, til å se at det er en drøm mange har hatt, og nå kommer vi sammen.
Tonheim kommer fra Ålesund.
– Jeg er nesten født i fjæresteinene, sier han.
Kapteinsdrøm
Siden 1996 har imidlertid den gifte firebarnsfaren bodd på Sørlandet, engasjert i Skjærgårdsheimen på Flekkerøy. Noen misjonærår i Honduras i Mellom-Amerika har det også blitt, men hovedsaklig har han jobbet med Ungdom i Oppdrags Disippeltreningsskole (DTS).
I sin ungdom lekte Tonheim med tanken på å ta utdannelse som kaptein på et skip. Med en familiebakgrunn hvor engasjement i menighet, forkynnelse og misjon stod i fokus, kjente Tonheim imidlertid på en dragning mot et liv på dette feltet. Han valgte å bruke tid på å spørre Gud, og opplevde et kall til å begynne i UIO. Drømmen om engasjement i et skip lå likevel alltid i bakhodet, ikke først og fremst på grunn av lengselen etter havet – selv om han elsker sjølivet og blant annet er en aktiv hobbyseiler.
Ungdom i oppdrag internasjonale organisasjon, Youth With a Mission (YWAM), har siden 1970-tallet hatt skip som reiser rundt for å bringe gratis helsehjelp til avsidesliggende verdenskanter, og dette arbeidet har rørt dypt ved Tonheim.
– Det er et uttrykk for Guds hjerte å få bringe håp og helsehjelp og liv til folk som er trengende, påpeker han.
Papua Ny-Guinea er et land vest i Stillehavet og består av over 1000 øyer, hvorav over 200 er bebodde. Myndighetene har invitert UiO internasjonalt til å være med og bygge opp landet.
Delte tanker
Allerede for ti år siden delte han drømmen med arbeidskollegaen Jarle Hofstad, som også bar på lignende tanker.
– Norge er en sjøfartsnasjon, som har mange ressurser innen mange fagfelt, for eksempel helse og økonomi. Vi tenkte det hadde vært så utrolig bra å kunne bruke ressursene og kunnskapen vår i arbeidet der vi når ut til de mest trengende, utdyper Bjarte Tonheim.
Sommeren 2015 begynte de to å ta konkrete steg med å starte arbeidet med et skip. Et halvt år senere ble UIO partner med YWAM Medical ships i Papua Ny-Guinea i Stillehavet. Sammen med Jarle Hofstad sa Bjarte Tonheim ja til å lede dette arbeidet.
– Det gikk omtrent et år, og så fikk Ungdom i Oppdrag tilbud om å kjøpe skipet som vi nå har, forteller Tonheim.
Skipet har vært i fransk eie som forskningsskip og isbryter i Antarktis siden 1988. Nå ligger skipet til klargjøring ved et verft i Papua Ny-Guinea.
– Vi skal få det i drift så raskt som mulig i 2018, forteller Tonheim.
Båten betalte de 150 000 dollar for, noe som tilsvarer 1,3 millioner kroner ifølge dagens kurs, men den hadde ligget ute for salg for 20 millioner norske kroner.
– Prisen vi betalte for båten er ikke mer enn det koster å bytte en propell.
– Hvorfor fikk dere den så billig?
– Jeg tror det skyldes goodwill fra rederiet og fra franske myndigheter. De ønsket nok at båten skulle bli brukt til noe meningsfullt, ikke bare ende opp som spiker.
Team
Bjarte Tonheim ser for seg at de kommer til å legge opp til team fra Norge jevnt og trutt når båten er i tjeneste utover i 2018. Allerede nå er det muligheter for å reise ned og jobbe om bord for å klargjøre skipet, på mange praktiske områder.
– Er man helsearbeider, kan man allerede nå dra nedover og mønstre på om bord på et av de andre skipene, sier Tonheim
Selv dro han tidligere denne uken til Papua Ny-Guinea med et team av leger, sykepleiere og tannleger tidligere denne uken.
– Jeg har et ønske om å leve et liv som gir Gud ære. Jeg opplever at arbeidet med skipet kommer fra Gud og er etter Guds hjerte, og da vil jeg være med på det, sier han engasjert.