REDUKSJON: Pandemien har ført til en kraftig reduksjon i antall misjonærer hos Ungdom i Oppdrag. Bildet er fra en arbeidersamling i 2018 der eldre og nye misjonærer var til stede.

Færre misjonærer som følge av korona

De to største misjonsorganisasjonene i Norge har 
mistet til sammen 90 misjonærer. – Det laveste tallet på ti år, sier misjonsleder.

Publisert Sist oppdatert

Da pandemien rammet Norge i fjor, var både Normisjon og Det Norske Misjonsselskap raskt ute med å hente sine misjonærer hjem. En viktig årsak var frykten for at helsevesenet i de ulike landene ikke kunne gi god nok behandling om noen av utsendingene skulle bli smittet.

Fra 150 til 100

Ungdom i Oppdrag evakuerte 20-25 av sine misjonærer. I løpet av det siste året har enda flere kommet hjem. Antall misjonærer har sunket fra rundt 150 ved starten av 2020 til litt i overkant av 100 misjonærer. Dette er det laveste tallet på ti år, ifølge leder Andreas Nordli.

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) har for tiden 70 misjonærer. Hans Arne Sanna, leder for NLM Utland, kan ikke tidfeste når de sist hadde så få misjonærer, men det er fryktelig lenge siden.

Yngvild Hofstad, misjonsleder i UIO, opplyser at det har vært ulike grunner til at folk har dratt hjem, men at korona har vært utslagsgivende for at de har fått redusert staben ute. Et muslimsk land i Europa må nå klare seg uten de norske misjonærene, og i to ulike land i Sørøst-Asia har det også vært en betydelig nedgang i antall utsendinger

Før jul hadde UIO en annonsekampanje der de søkte etter nye misjonærer. Det resulterte i seks seriøse henvendelser, noen av dem med erfaringer fra UIO.

I slutten av april skulle det vært arrangert en «Vil du bli misjonær-samling», men den er nå utsatt på grunn av korona.

– Vi har ikke noe eksakt tall for hvor mange vi ønsker ut i misjon, men målet er helt klart å få sendt ut flere, sier Hofstad.


UIO: Yngvil Hofstad, misjons­leder i UIO.

Stor usikkerhet

I strategiplanen fra 2009 vedtok NLM å øke antall misjonærer ute til minst 120, og det er fortsatt et mål.

– Vi har et ønske om å ha mange misjonærer ute, og 120 er et realistisk tall, mener Hans Arna Sanna.

Noen av dem som reiste hjem i forbindelse med pandemien har ikke dratt ut igjen, og noen har avsluttet tjenesten. Forrige sommer dro færre nye ut enn planlagt, men til høsten har de nærmere 40 voksne som skal reise ut og som skal delta på utreisekurset. Blant dem er de fleste nye misjonærer, men noen har også vært ute tidligere. Noen av dem skulle ha reist i fjor sommer, men måtte utsette utreisen. Noen har blitt rekruttert i løpet av det siste året.

Sanna sier til Dagen at pandemien har skapt stor usikkerhet knyttet til det å være i misjonstjeneste ute.

Prøve ut misjonærtjenesten

Det Norske Misjonsselskap har for tiden 18 misjonærer. Seks av dem er hjemme i forbindelse med pandemien. I tillegg har de i et normalår 16 ettåringer fra ulike land som er i tjeneste.

– Det totale antallet misjonærer er lavt, delvis på grunn av pandemien, men også fordi vi ikke har rekruttert nye misjonærer de siste årene, sier generalsekretær Helge Gaard.

For ti år siden var det nedfelt i strategiplanen at NMS skulle ha 70 misjonærer. Det ble vedtatt fjernet i 2014. Da Dagen snakket med tidligere generalsekretær Jeffrey Huseby i 2019, antydet han at organisasjonen hadde rundt 35 misjonærer og at det med stor sannsynlighet ville bli enda færre de neste årene.

Nå arbeider organisasjonen med planer om å stabilisere eller svakt øke antall misjonærer ute. Som et ledd i det innføres det en ordning der nye kandidater kan få prøve ut misjonærtilværelsen i form av en trainee-avtale.

– Hva innebærer det?

– Det er ikke så lett å få yngre voksne utsendinger uten at de vet hva de binder seg for. Tendensen er at oppholdene ute har blitt kortere og kortere. Før folk binder seg til oss for en lengre periode, ønsker vi å gi dem en «avgrenset arbeidsperiode». For noen vil perioden kanskje slutte etter ett eller to år, mens andre vil utvide og ha et ønske om å jobbe lenger.

LAVT: – Det totale antallet misjonærer er lavt, delvis på grunn av pandemien, men også fordi vi ikke har rekruttert nye misjonærer de siste årene, sier generalsekretær Helge Gaard i NMS.


Mindre forpliktelse

Ifølge Gaard innebærer dette mindre forpliktelse fra begge sider; fra de som reiser ut og fra NMS som arbeidsgiver.

– Utgangspunktet er å senke terskelen. Vi har tro på at hvis man først får fungere i en tjeneste ute, så vil det gi lyst til å forplikte seg til å være lenger.

NMS har foreløpig ikke et konkret tall når det gjelder hvor mange utsendinger de ønsker å ha. Dette jobbes det med for øyeblikket.

Gaard føyer til at det er prinsipielt viktig for dem å hjelpe nye kirker til å bli misjonale og sende ut egne misjonærer. Noen av dem jobber i Mali og i Thailand. I tillegg skjer mye av misjonsarbeidet gjennom lokale samarbeidspartnere for å bygge en levende kirke over hele jorden.

Svak nedgang

Pandemien har ikke fått konsekvenser for antall misjonærer i Normisjon. Før pandemien hadde de 16 utsendinger fra Norge. Ved årsskiftet 20/21 var det 15. I tillegg har IMI-kirken i Stavanger tre utsendinger. De befinner seg for tiden i Norge.

SVAK NEDGANG: – Vi har opplevd en svak nedgang, men det skyldes at flere har avsluttet sin tjeneste, sier internasjonal leder, Tore Giil Bjørsvik i Normisjon.

Han forteller at nesten alle har reist tilbake. Noen venter på å bli vaksinert før de kan dra ut igjen.

– Vi driver med rekruttering akkurat nå og har planer om å sende ut nye misjonærer til høsten. Vi har også fått noen henvendelser knyttet til fremtidig tjeneste, opplyser han.

Til høsten sender Normisjon ut fire til seks nye misjonærer. Utsendelsen av to av disse skjer i samarbeid med andre.

Powered by Labrador CMS