– Følelser er viktigere enn handlinger
Barnevernspedagog Benedicte Frøystad Jonassen hjelper foreldre å oppdra barna sine.
– I kristne sammenhenger har folk en forventning til at man fikser livet. Men vi er like uperfekte som alle andre foreldre, sier barnevernspedagog Frøystad Jonassen.
Hun er selv aktiv i Østsida frikirke. Til vanlig jobber hun i barnevernstjenesten i Kristiansand. Nå gir hun råd og tips til foreldre under Frikirkens sommerstevne Visjon i Stavern.
– Tidligere har foreldre vært opptatt av å regulere atferden til barna sine. Dette er i endring. Nå er vi mer opptatt av å møte barnas følelsesmessige behov, sier Frøystad Jonassen.
– Ingen ønsker konflikt
– Hva betyr det?
– Alt for ofte forsøker vi å få et barn som er lei seg glad igjen umiddelbart, før barnet har fått organisere og sette ord på følelsene sine. Vi må lære oss å tåle andre sin smerte uten å tenke at alt må være så utrolig bra hele tiden. Livet er ikke slik, sier barnevernspedagogen.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Hun underviser ut fra modellen Circle of Security (COS), som på norsk omtales som Trygghetssirkelen.
Denne går ut på at barn trenger frihet til å utforske, samtidig som de får veiledning, bekreftelse og trøst.
– Ingen barn ønsker å oppføre seg dårlig, eller være i konflikt med foreldrene sine. Det de først og fremst ønsker er å samarbeide, mener Frøystad Jonassen.
Negativ oppførsel kommer som oftest ut fra at barna ikke er i balanse følelsesmessig.
– At deres føleleser ikke er møtt og forstått, sier barnevernspedagogen.
Tre utfordringer i 2017
Frøystad Jonassen lister opp tre utfordringer med barneoppdragelsen i 2017:
Vi er veldig redd for å være strenge og bestemte. Vi skal være greie, vi skal være kompiser, vi skal være godt likt. Dette går på akkord med tydelighet som igjen skaper trygghet.
Vi har det for travelt. Vi får ikke tiden og ro sammen som familie fordi vi har så mange aktiviteter.
Mobiletelefonen tar for mye av vår tid og barnas tid. Det er mange barn som er sjalu på mamma og pappas telefon, men så er det også mange tenåringsforeldre som føler seg avvist av barna sine på grunn av mobilen. Dette gjør noe med relasjonene oss i mellom.
– En av tre er bra
– Mange foreldre føler seg nok utilstrekkelig når de skal oppdra barn. Hva har du å si til dem?
– Ingen foreldre klarer å møte barnas følelsesmessige behov hver gang. Klarer du å møte barnets behov 30 prosent av tilfellene som oppstår i løpe av en dag, er det tilstrekkelig. De tåler at vi ikke forstår dem hver gang, sier Frøystad Jonassen.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
– Ny tankegang
En av foreldrene som har lyttet til Frøystad Jonassen er trebarnsmor Renate Orre.
– Vi har jobbet med å få til barneoppdragelse i elleve år. Da er det godt å få noen tips, sier hun med et smil.
Orre opplever at undervisningen til Frøystad representerer en ny tankegang i barneoppdragelsen og at dette krever mer av de voksne.
– Det kan være utfordrende å ta seg tid til å være tilstede i de følelsene barna har. Vi vil så gjerne at de bare skal bli fort glad igjen, sier Orre.
Under seminaret kunne Orre se for seg en rekke situasjoner fra hjemmefronten hvor hun kanskje kunne gjort ting litt annerledes. Nå vil hun prate med mannen sin om tematikken.
– Vi skal jo helst være enig i hvordan vi oppdrar barna våre, sier mammaen.