LEDER UTVALG: Sylvi Listhaug leder Frps innvandringsutvalg som foreslår at forfulgte kristne skal prioriteres når Norge tar i mot kvoteflyktninger. – Norge har et ekstra ansvar, mener hun.

Foreslår å prioritere kristne kvote-flyktninger

Frp-utvalg foreslår at forfulgte kristne skal gå først i køen når Norge tar i mot kvoteflyktninger. KrF reagerer på forslaget.

Publisert Sist oppdatert

Frps Innvandrings- og integreringsutvalg har de siste to årene jobbet med det de kaller en «ny asylmodell» for Norge. De siste ukene har utvalget kommet med flere drypp fra planene sine, som stopp i asyl til Norge og oppretting av norske asylmottak i andre land.

Nå avslører utvalgsleder Sylvi Listhaug nok en brikke i planen, nemlig at de ønsker at forfulgte kristne skal stå først i køen når kvoteflyktninger skal velges ut.

– Når vi har full kontroll på grensene vil vi være med på å ta i mot et begrenset antall kvoteflyktninger, og vi ønsker å prioritere forfulgte kristne. Det er en gruppe som blir veldig lite snakket om, men de er mange og har veldig vanskelige liv. Vi bør gå foran og vise at vi vil ta et ansvar for å hjelpe dem, sier Listhaug til Dagen.

Færre enn tusen

– Det er mange utsatte grupper på flukt. Hvorfor vil dere prioritere forfulgte kristne?

– Vi mener Norge bør sende ut et signal om at vi ønsker å strekke ut en hånd og hjelpe dem. Norge har vært et kristent land i lang tid, og vi mener det er naturlig å stille opp for kristne flyktninger, sier Listhaug som også er nestleder i partiet

Regjeringspartiene foreslo i statsbudsjettet å ta imot 3000 kvoteflyktninger. Frp har varslet harde forhandlinger med regjeringen rundt hvor mange kvoteflyktninger Norge skal ta imot.

– Hvor mange kristne kvoteflyktninger vil dere ta imot?

– Vi har sagt at vi vil ta imot et begrenset antall hvert år og at 3000 er alt for mange. Det er fordi flyktningene skal integreres og følges opp. Norge har en kjempestor jobb med folk som er her allerede og som lever på siden av samfunnet. Vi mener at antallet bør være under tusen kvoteflyktninger.

Forventer KrF-støtte

– Setter dere svake grupper opp mot hverandre i dette forslaget?

– Regjeringen har selv sagt at de vil prioritere homofile flyktninger. Vi er ikke uenige i det, for det er også en gruppe som har det vanskelig, men vi mener det er viktig at Norge prioriterer forfulgte kristne.

Listhaug mener at dette må være et forslag som bør falle i god jord blant Frps tidligere regjeringspartnere.

– Jeg forventer full støtte fra KrF i at vi skal prioritere forfulgte kristne, sier Listhaug.

Ikke enige

KrF vil på sin side ikke støtte forslaget fra Frp, men er glade for at partiene deler engasjementet for forfulgte kristne.

– Frp vil prioritere hardt blant 1000 kvoteflyktninger, mens vi vil prioritere bredt blant 3000. Vi vil vise nestekjærlighet til alle grupper, og ønsker ikke å prioritere enkelte grupper, sier innvandringspolitisk talsperson Per Sverre Kvinlaug som vikarierer for Torhild Bransdal på Stortinget.

– Under Granavolden-forhandlingene stod KrF helt alene om å løfte frem konvertitters rettsvern, så Frps engasjement for religiøse flyktninger må være noe nytt, mener han.

Uklart om homofile

I juli sendte Kunnskapsdepartementet ut en pressemelding om at «lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBTIQ+) skal prioriteres både som gruppe og som individ ved uttak av overføringsflyktninger».

– Støtter KrF som parti at homofile kvoteflyktninger skal prioriteres?

– Det er ikke sånn at regjeringen setter sårbare grupper opp mot hverandre. Mennesker som risikerer sitt liv har rett på beskyttelsesbehov. Vi har ansvar for mennesker på flukt, og det må gjelde alle mennesker uansett bakgrunn, mener Kvinlaug.

– Er dere som parti uenige i regjeringens prioritering?

– Regjeringen prioriteringer sårbare kvoteflyktninger. Vi mener at mennesker i ulike livssituasjoner skal få lov til å prøve sakene sine overfor beskyttelsesvernet. Det er viktig å hjelpe uavhengig av livssituasjon der det er en reell fare.

Blandet mottakelse

De andre regjeringspartiene Høyre og Venstre har ulike syn på forslaget.

Høyre støtter i utgangspunktet ikke forslaget, men innvandringspolitisk talsperson sier at han selv vil ta til ordet for å støtte forslaget.

– Høyres politikk er å hjelpe de som trenger beskyttelse uavhengig av religion, men personlig har jeg skrevet leserinnlegg om at vi må hjelpe forfulgte kristne i Syria og nabolandene i større grad enn vi gjør nå, så får nabolandene deres hjelpe muslimene. Personlig kan jeg støtte dette, sier innvandringspolitiske talsperson, Ove Trellevik.

Regjeringspartner Venstre avfeier på sin side forslaget.

– Alle kvoteflyktninger har stort beskyttelsesbehov. Venstre mener at det ikke er riktig å prioritere kvoteflyktninger på grunnlag av tro, skriver innvandringspolitisk talsperson Solveig Schytz i en SMS til Dagen.

Stor andel kristne

Åpne dørers oversikt over forfølgelse av kristne i verden, World Watch List, viser at det er 260 millioner kristne som blir forfulgt på verdensbasis. Listen sier derimot ingenting om hvor mange kristne som er på flukt.

Generalsekretær i Åpne Dører, Morten Askeland, sier at de er enige i at Norge bør prioriterer religiøse flyktninger.

– Vi mener det ville vært naturlig å prioritere de som er forfulgt for sin tro. De er en stor og ekstremt sårbar gruppe. 80 prosent av dem er kristne, men vi må ikke glemme de andre 20 prosentene heller, sier Askeland.

Powered by Labrador CMS