Formidler gode nyheter til Nord-Korea
Stillehavsøya Guam var truet av Kim Jung-Uns atomraketter. Der ligger radiostasjonen som sender det kristne budskap til folket i Nord-Korea.
Guam er det amerikanske landområdet som ligger nærmest Nord-Korea og kom derfor til å spille en sentral rolle i forbindelse med fjorårets ordkrig landene i mellom. Hvilken rekkevidde Kim Jong-uns atomraketter har er det ingen som vet, men det var aldri noen tvil om at de ville kunne nå Guam.
I løpet av våren har situasjonen endret seg raskt i en uventet retning. Nord- og Sør-Korea har hatt et toppmøte og 12. juni skulle Nord-Koreas president møte USAs president Donald Trump til et nytt toppmøte. Dette møtet valgte Trump først å avlyse, men ombestemte seg dagen etter og åpnet igjen for at møtet skulle finne sted.
Det er dermed høyst usikkert hvor fredsforhandlingene mellom Nord- og Sør-Korea står i dag, men mange ser det likevel som et fremskritt at lederne for de to landene møttes, og at Kim Jung-un fortsatt står ved sine uttalelser om å gjøre hele Korea-halvøya fri for atomvåpen.
Et under?
På Guam er mange lettet, sier Grant Hodgins. Han er stasjonssjef for den kristne internasjonale radioorganisasjonen Trans World Radios (TWR) kortbølgesender på øya. I Norge har Norea har vært TRWs norske støttepartner siden 2011.
Hodgins er amerikaner og kom til Guam som misjonær i 2011 sammen med kona Jenna og deres to barn.
– Jeg vet ikke om det er et under som skjer, men jeg vet at Gud vil at vi ber for våre ledere. Han har innsatt dem i posisjoner slik at de kan utføre Hans vilje. Vi kjenner ikke til Guds planer på denne siden av himmelen, men jeg vet han har kontrollen, sier Hodgins og fortsetter:
– Det vil alltid oppstå vanskelige situasjoner i verden på grunn av synden. Vår jobb er å fortsette med å formidle de gode nyhetene til alle mennesker i hele verden, uavhengig av omstendighetene.
230 språk
Vi kjører bil langs øyas østkyst til stedet der radioarbeidet foregår. Det er tropisk hete og fra enkelte steder langs veien er utsikten over havet fantastisk.
På lang avstand får vi øye på TWR sine høye kortbølgeantenner som gjør det mulig å sende radioprogrammer til store deler av Asia. Sendingene når helt fram til India. Langs veien passerer vi også en annen kortbølgesender som tilhører adventistene og som også kan høres over store deler av det asiatiske kontinent.
TWR er verdens største kristne medieorganisasjon med radiosendinger på 230 språk og dialekter i 160 land. Den ble startet på 1950-tallet for å kunne drive misjonsarbeid rettet mot Spania. Landet var lukket under Franco-regimets dager.
Den første senderen lå i Marokko, men ble senere flyttet til Monaco. Deretter ble det bygd stasjoner på Kypros og Sri Lanka, i Swaziland og på den karibiske øya Bonaire. Og så ble det altså Guam.
Stasjonshund
En grusveg fører oss opp mot radiostasjonsbygget ved siden av de enorme mastene. Vi blir møtt av stasjonshunden RF (Radio Frequency).
– Det var en løshund som kom hit en dag. Den fortsatte å komme dag etter dag og til sist så tok vi den til oss, sier Grant Hodgins.
Her oppe på høyden har stasjonen ligget siden den ble etablert for 40 år siden. I dag sendes det på kortbølge på 18 ulike språk til et stort antall land i Asia, deriblant Kina, Myanmar, Vietnam, Indonesia og India. Sendingene inneholder blant annet bibelstudier, andakter og samtaler om spesielle temaer som har med kristen tro å gjøre.
– 99 prosent av programmene produseres lokalt i de språkområdene de sendes til, men selve sendingen skjer fra ulike TWR-stasjoner omkring i verden eller via stasjoner der man leier sendetid, forteller Grant Hodgins. Det kan være på FM-båndet, mellombølgen eller på kortbølgen.
13 timer i uken
Den delen av virksomheten TWR har fått mest oppmerksomhet for de senere årene, er sendingene som er rettet mot det lukkede Nord-Korea. Omlag 13 timer i uken sendes til Nord-Korea.
Kristendommen har en lang historie på Korea-halvøya, spesielt i den nordlige delen. På begynnelsen av 1900-tallet ble Pyongyang kalt «Østens Jerusalem» fordi det var så mange kristne der. Da halvøya ble delt etter andre verdenskrig befant flertallet av de kristne seg i nord, men de fleste flyktet sydover.
Fortsatt finnes det en hel del kristne nordkoreanere. De lever under vanskelige forhold og må for det meste holde troen hemmelig for ikke å bli sendt til fangeleire.
Organisasjonen Open Doors, som arbeider for å støtte forfulgte kristne, rangerer Nord-Korea som verdens farligste land for kristne.
Radio-smugling
TWR smugler inn radioer til landet, via mellommenn, for at nordkoreanerne skal kunne følge sendingene på koreansk. Grant Hodgins viser fram en av radioene. Nå blir de levert i spesielle slagfaste vesker med en lenke koblet til. Slik var det ikke i starten.
– Vi fikk tilbakemeldinger om at mange radioer gikk i stykker, men vi forsto ikke hvorfor. Senere viste det seg at eierne gravde dem ned i bakken for å skjule dem for myndighetene og så gravde de dem opp igjen hver gang de skulle høre et program.
At mennesker lytter til sendingene, det vet de. Lytterbrev er blitt smuglet ut til programskaperne i Sør-Korea.
– Vi vet at sendingene betyr mye for mange. Derfor ønsker vi å øke antall sendetimer, sier Hodgins.
Umoderne
Kortbølgeradio blir i dag sett på som utdatert. For en tid siden sluttet for eksempel den australske public service-kringkasteren ABC med sendinger på kortbølgen til avsidesliggende deler av Stillehavet. Men i TWR har de fortsatt tro på en framtid for kortbølgen, ifølge teknisk sjef Mike Sabin ved stasjonen på Guam.
– I mange deler av verden er man omgitt av avansert teknikk. Du har internettilgang over alt.
– Men vi må huske at det ikke er slik i svært store deler av verden. Og da er kortbølgen fortsatt den beste måten å nå dem på. Nord-Korea er et godt eksempel på akkurat det, sier Sabin.
Teknisk utvikling
Det foregår også en teknisk utvikling på dette området og i fremtiden kan man kanskje overføre datafiler via kortbølgen.
Mike Sabin forteller at de nylig gjennomførte en test i samarbeid med organisasjonen «Faith comes by hearing», som har utviklet en komprimeringsteknikk for kortbølgeradio.
– Vi lyktes med å sende en mobilapp med Bibelen til Thailand. For kristne radiostasjoner kan denne teknikken for eksempel bety at man kan sende skriftlig materiale som kan brukes sammen med radiosendte bibelkurs, sier sjefsteknikeren.