Fortsatt tro på ny norsk Israels-politikk
Internasjonale Kristne Ambassade tror fortsatt på en ny politisk kurs overfor Israel med den blå regjeringen. Det skjer på tross av at to israelske selskaper nylig ble utelukket fra oljefondet på grunn av virksomhet Vestbredden.
I spørretimen på Stortinget onsdag ville finansminister Siv Jensen (Frp) i tillegg ikke si noe om hun vil endre på utelukkelsen av Karmel-Instituttet fra skattefradragsordningen for gaver til frivillige organisasjoner. Men hun skal gå igjennom premissene for utestengelse av organisasjoner.
Dag Øivind Juliussen, organisasjonssekretær i IKAJ, sier til Dagen at det er litt tidlig å si om Frp er til å stole på i Israel-politikken når de handler på tvers av det de tidligere har sagt.
- Tillit er noe man gjør seg fortjent til. Det er viktig at både Frp og KrF i den nye regjeringen arbeider for å bringe konkrete forandringer. Dersom ikke dette skjer, vil nok tilliten falme.
- Samtidig er vi alle klar over at denne regjeringskonstellasjonen består av flere aktører, sier Juliussen.
Bredere grunnlag
Han mener også at det er nødvendig med et bredere tilfang saker over en lengre periode for å kunne komme med en bedømmelse av Frps politikk i praksis.
- Men samtidig er det viktig å understreke at det behøves en betydelig omlegging av norsk Midtøsten-politikk før vi kan snakke om en «balansert» tilnærming, slik det står i regjeringsplattformen.
- Hamas-leder Khaleed Meshaal uttalte i intervju med TV2 for tre år siden at Norges støtte og politikk overfor palestinerne og Hamas var annerledes enn all de andre vestlige landene. Det satte han «stor pris på».
- Det illustrerer behovet for en skikkelig omlegging av Norges Midtøsten-politikk. Vi vil ikke lovprises av ledere for terrororganisasjoner som vil utslette Israel, understreker Juliussen.
Snakket med UD
Samme dag som finansministeren svarte om Karmel-instituttet i Stortinget var representanter fra organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF) i Utenriksdepartementet for å legge fram konkrete krav til en ny norsk Midtøsten-politikk.
Daglig leder i MIFF, Conrad Myrland, sier til Dagen at de i møtet med statssekretær Bård Glad-Pedersen (H) presenterte ni hovedforventninger til omleggingen av politikken overfor Israel og selvstyreområdene.
- Det går blant annet på at regjeringen sier at de vil ha en balansert holdning til Midtøsten-konflikten. Når de er på vei til å støtte dannelse av et palestinsk-arabisk land, er det veldig viktig at de samtidig støtter at Israel skal forbli et nasjonalt hjemland for jøder.
- Vi forventer at også at de må avvise kravet om at millioner av etterkommere fra 48-flyktningene skal få reise tilbake.
- Den forrige regjeringen kritiserte selvstyremyndighetene for å betale lønn til terrorister, uten å gjøre noe med det. Vi mener at den blå regjeringen må legge press på palestinske myndigheter for å få avviklet dette belønningssystemet, påpeker Myrland, som opplevde at de ble lyttet til i UD.
Folkeretten
En vesentlig del av onsdagens ordskifte i Stortinget handlet om virksomhet på Vestbredden og støtte til bosettinger i området er et folkerettsbrudd eller ikke.
Dag Øyvind Juliussen i IKAJ avviser at slike ting representerer brudd på folkeretten.
- Mye av problematikken i debatten ligger akkurat her.
- Man har slått fast premisser for Midtøsten-debatten som ikke stemmer med fakta på bakken. Når man hevder at Israels boligbygging er i strid med folkeretten baseres det i påstanden om at Israel ulovlig okkuperer områder. Dette er ikke tilfelle.
DAGEN