Fra fredagsbønn i moskeen til grensen for å demonstrere
Musikk, ballspill og småbarnsfamilier med piknikkurver. Bli med Dagen på innsiden av de store demonstrasjonene på Gazastripen.
– Jeg er her for å kreve min frihet. For å kreve å få returnere, og for å få leve slik våre forfedre gjorde da de kunne be i Jerusalem, sier Atallah Fayoumi (19) til Dagen.
Det lukter. Varme bilmotorer og rester av tåregass. Og så bråker det. Musikk, skarpe smell og hylende ambulanser. Det er fredag ettermiddag på Gazastripen, og flere tusen palestinere har samlet seg ved grensen til Israel for å demonstrere.
– Jerusalem tilhører oss
Fayoumi er en av dem. På en åpen plass rundt 150 meter fra sikkerhetsgjerdet hinker den unge palestineren bortover sanden på den ene foten han har igjen. Den andre mistet han for noen måneder siden, i en annen av de mange demonstrasjonene som har funnet sted på Gazastripen siden mars i fjor.
Demonstrasjonene er en del av Hamas-kampanjen «Great March of Return» og har hittil kostet over 200 palestinere livet. Fayoumi er en av flere tusen skadde.
– Det ble nylig sagt at Jerusalem er hovedstaden i Israel. Det er helt feil. Byen tilhører Palestina og våre forfedre. Jeg vil vise motstand og gjøre alt jeg kan, til og med om det skulle koste meg den andre foten, sier han.
– Som en ukentlig bønn
Denne fredagen er det også den årlige markeringen for palestinere i israelske fengsler. Ved innkjørselen til demonstrasjonsområdet, rundt 500 meter fra grensegjerdet, står det i den anledning en scene. På en stol er en dukke i fangedrakt plassert. En liten jente skriker inn i mikrofonen. Folk klapper fra benker under en teltduk. Selv om det er tørt i dag, så kan det jo regne på Gazastripen også.
Demonstrantene ved Gaza-grensen kan deles i tre ulike grupper: Ungdommene som løper rundt og kaster gjenstander mot de israelske soldatene like ved gjerdet. Folkemengdene som holder flagg og plakater og roper taktfast. Og så er det alle de som bare er her. Småbarnsfamiliene som spiser medbrakt niste, mennene som snakker med hverandre og røyker vannpipe og de som spiller fotball eller strandtennis.
Sistnevnte heter Yousif Abdullaq (24) og Khader Mater (32). De sier at de har deltatt i demonstrasjonene siden begynnelsen.
– Det er blitt som en ukentlig bønn. Det er blitt en av våre faste oppgaver. Folket har fått tilbake motstandsånden, sier Abdullaq.
Se video:
– Kan eksplodere
Det er imidlertid ikke bare fotfolket som er til stede ved den israelske grensen denne ettermiddagen. I nærheten av en blankpolert bil står Hamas-nestleder Khalil al-Hayya. Fem menn danner en halvsirkel rundt mannen som er blant de aller mest innflytelsesrike i organisasjonen som styrer på Gazastripen.
– Nøden og fattigdommen øker dag for dag. Disse omstendighetene kan føre til at palestinerne i Gaza eksploderer, sier al-Hayya til Dagen.
– Som du ser kommer demonstrasjonene fra folket. Ved hjelp av fredelige verktøy vil vi få innvilget hovedkravet vårt, som er å få dra tilbake landområdene våre, opprette en palestinsk stat og at okkupasjonsmakten forlater landet vårt. Vi har blitt enige i mekling med Egypt om at steinkasting, bruk av flygende drager, ballonger og brennende dekk skal opphøre, og at demonstrantene skal oppholde seg minst 200 til 300 meter fra grensegjerdet. Men okkupanten må også oppfylle sine forpliktelser om å oppheve blokaden av Gaza. Hvis ikke kommer disse fredfulle og folksomme demonstrasjonene til å fortsette.
– Oppfordrer dere til fredelige demonstrasjoner?
– Ja, Hamas vil at demonstrasjonene skal være fredfulle. Det er dette vi har blitt enige med de politiske fraksjonene og ledelsen av demonstrasjonene om. Vi kommer til å fortsette å forsøke å overbevise ungdom som begår impulsive handlinger om å demonstrere på en fredelig måte.
– Levende skjold
Det israelske forsvaret (IDF) unngår å svare direkte på spørsmål fra Dagen, men en talsperson som ikke ønsker å navngis kommer med noen generelle uttalelser knyttet til fredagens demonstrasjoner.
«Sist fredag samlet rundt 6.000 opprørere seg langs Gaza-gjerdet. De kastet steiner, granater og eksplosive enheter. I tillegg ble flere forsøk på å nærme seg gjerdet identifisert. IDF handler mot voldsforstyrrelser og terrorvirksomhet, som blant annet inkluderer å skyte mot soldater, forsøk på å infiltrere i Israel, forsøk på å skade sikkerhetsinfrastrukturer, steinkasting, kasting av molotovcocktails og brenning av dekk».
Videre fastslår IDF at «terrorrorganisasjonen Hamas bruker innbyggerne på Gazastripen som levende skjold og plasserer dem ved frontlinjen».
«Vi etterstreber at IDF ikke skyter mot journalister eller helsepersonell. Bruken av skarpe skudd blir alltid brukt som en siste utvei og i samsvar med gjeldende skuddløsningsreguleringer», skriver talspersonen.