Gir evangeliet til sørlandske muslimer

Fra hele Sørlandet kommer innvandrere for å lytte til iraneren Shervin Ebrahimian. Til nå har han døpt rundt 20 muslimer som har kommet til tro på Jesus som frelser.

Publisert Sist oppdatert

- Shervin har bidratt til at menigheten vår har blitt mer utadrettet.

Det sier Roald Halvorsen, som i 40 år har vært eldste i Frie Venners menighet Betania i Arendal. Han beskriver sin iranske bror som en inspirator. En glad kristen som har evne til å formidle evangeliet så folk blir glad av å høre på ham.

Hver måned kommer innvandrere fra over 14 nasjoner for å delta på møte i Betania og for å høre Ebrahimian tale. De kommer fra hele Sørlandet og teller mellom 80-130 personer.

- Gud vil reise opp sin menighet i Norge, og vi som er innvandrere skal være en del av det, sier Ebrahimian, som tror Gud ønsker at norske kristne skal se hvem de er i Ham, i stedet for å fokusere på at det kommer få på møtene og på avkristningen som skjer.

Han illustrerer det ved å bruke et bilde han fikk.

- Jeg så for meg kronprins Haakon sitte på gaten og tigge, i skitne klær. Da var det som Gud sa til meg: Hvorfor sitter du og «depper»? Hvorfor tror du at du ikke er noe, mens jeg har gitt deg alt?»

Belastet miljø

Ebrahimian var 13 år gammel da han kom til Norge for 28 år siden. Det var krig i Iran og enkelt å få opphold den gangen, men han strevde med å finne «sin plass», og havnet etter hvert i et belastet miljø. Der opplevde han for første gang at han ble ønsket velkommen.

Det skulle gå 11 år med rusmisbruk før livet tok en ny kurs. En dag han var hjemme alene, så han plutselig livet sitt i revy. I ettertid vet han at det var Gud som viste ham livet i en slags film.

- Det var fryktelig tøft. Jeg skyldte på alle andre og innså ikke at jeg slet med et problem. Etter tre dager var jeg desperat og ropte ut: «Hvis det fins en som har skapt himmel og jord, så må du hjelpe meg!»

Noen dager senere ringte en kamerat fra rusmiljøet. Han var blitt frelst noen måneder tidligere, og innledet samtalen med å si: «Han som har skapt himmel og jord har tatt bolig i meg».

- Jeg var ingen troende muslim og hadde aldri hørt om frelsen i Jesus. Jeg takket ja til å bli med på møte. Der opplevde jeg at han som talte, snakket rett til meg. Jeg slukte alt han sa og kom til tro. Da jeg gikk ut derfra hadde jeg fått fred og ropte ut; «jeg er fri!»

13 år senere kan han med hånden på hjertet si at det var sant. Trangen til røyk og rus har aldri vært der siden.

Forbønn

Dagen møter Ebrahimian på Justøya bibelcamp. Kona er på jobb og han er alene i teltet. 50 meter lenger borte ferierer Martin Gellein, som var den som fikk være med og lede ham til tro den gangen. På et sommertreff hadde han møtt en iraner som var blitt kristen, og som førte ham inn i forbønn for Shervin.

- Jeg ba for ham hele uken. Da jeg ringte og sa at nå har himmelens og jordens skaper tatt bolig i meg, hadde Gud vært der før meg. Han var helt klar.

Fra kameraten fikk Ebrahimian en 1930-utgave av Bibelen, samt en pose med litteratur og lovsangskassetter. Bibelen hadde et litt gammeldags språk, men han ble fort vant til å lese «I», «eder» og «intet».

- Jeg ble så glad i den oversettelsen, sier han.

- Fantastisk nåde

- Det Ebrahimian og jeg opplevde var livsforvandlende. Vi har på en måte gått veien sammen og tatt førerkort, fått oss bil og kone. Vi har hatt et kall over livet vårt siden vi ble frelst, sier Gellein.

Han synes det er fantastisk å være vitne til det som skjer rundt kameraten, og se ham forkynne og døpe.

- Det er en fantastisk nåde å være den som fikk gi ham evangeliet. Jeg tror ikke vi hadde greid oss uten hverandre, for det var vanskelig å relatere til andre i det kristne miljøet den første tiden. Vi har bedt sammen, og livet har lagt seg til rette for oss. Fortsatt føler jeg at vi bare er i starten av noe, sier han.

Møter og bibelstudier

Da Ebrahimian kom til Betania for fire år siden, hadde han arbeidet noen år blant innvandrere. Sammen med en annen iraner arrangerte han møter og bibelstudier for muslimer. Kontakten med menigheten i Arendal ble et bønnesvar - for han og for menigheten, og på asylmottaket på Hove traff han iranere, afghanere og kurdere som var åpne for å høre om Jesus.

- Ti stykker kom på den første samlingen. En av dem hadde med seg koranen da han kom, for å markere hvor han sto. Åtte måneder senere var han den første som tok imot frelsen. Alle var muslimer, og av dem ble åtte at ti frelst, forteller han.

- Hvordan gikk dere fram?

- Vi begynte med å lese Matteusevangeliet, ett kapittel for hver gang. Da vi var ferdig med å lese, snakket jeg litt om det vi hadde lest før jeg åpnet opp for spørsmål. Den neste boken vi tok fatt på var Johannesevangeliet, for der kommer den guddommelige siden av Jesus tydelig fram. Da vi kom til historien der Jesus vekker opp Lasarus, kom tårene hos han som hadde tatt med koranen. Da visste jeg at Guds ord hadde begynt å få fotfeste i ham.

Ebrahimian har en urokkelig tillit til kraften i Guds ord.

- Om vi bare leser i Bibelen og fokuserer på den, vil Gud gjøre resten.

Når han forkynner for muslimer, har han et sterkt fokus på loven og evangeliet, og legger vekt på å få fram forskjellen.

- Særlig muslimer er bundet av loven. Når de så møter sannheten og får vite at de aldri kan holde loven i egen kraft, er de åpne for å høre om det Jesus har gjort for dem; at det egentlig ikke er noe annet å gjøre enn å ta imot.

Sterke vitnesbyrd

Ebrahimian har hørt mange sterke vitnesbyrd fra tidligere muslimer som har fått kjenne Guds fred, og som opplever at de ikke lenger greier å synde, uten at det går inn på dem.

- I vår sammenheng i Betania har vi døpt rundt 20 personer. På de internasjonale møtene vi arrangerer en gang i måneden opplever vi at folk blir møtt av Gud, og at kristne fornyes i sin tro. Hver gang kommer det folk som ikke kjenner Jesus. På de to siste møtene har to blitt kristne; den ene fra Somalia og den andre fra Afghanistan, forteller han.

- Hvordan kan du vite at de du døper er kommet til tro, og at de ikke gjør det av andre grunner?

- Det vet jeg fordi jeg tilbringer mye tid med dem, og jeg ser forandringen som skjer med dem. Vi døper aldri folk før det har gått en tid og er blitt kjent. Kanskje kommer de til oss med en annen hensikt, men når de kommer inn får de møte en Gud som er helt annerledes enn Allah som de kjenner. En Gud som er full av kjærlighet og nåde. De får møte et folk som bryr seg, og som viser kjærlighet i stedet for å komme med hat-rop.

Nylig ble han ferdig med en mastergrad i pedagogikk og hadde tenkt å få en vanlig jobb, som han sier.

- Men Gud stoppet meg. Det er menneskelig å tenke på økonomi, og jeg har gått mange runder, forklarer han.

Fra høsten blir han delvis ansatt i Betania, Arendal, og skal reise som forkynner i hele Norge. Som et ledd i det han skal gjøre, holder han på å lage en serie med bibelundervisning på persisk for Kanal 10. Serien vil bli sendt over hele Asia.

- Det er spennende å skulle jobbe hundre prosent med dette fra høsten. Jeg kan ikke annet enn å følge Jesus og har tro på at Han vil forsørge meg, sier han.

Powered by Labrador CMS