Gjorde nattverden mer katolsk
Ulf Ekman gjorde nattverdsfeiringen på Livets Ord gradvis mer katolsk. Det forklarer han i et intervju med et britisk tidsskrift.
Ulf og Birgitta Ekman offentliggjorde 9. mars i år at de kom til å bli katolikker. Selv om nyheten slo ned som en bombe i Livets Ord-menigheten som var samlet til gudstjeneste, kom ikke konverteringen helt uventet. For i flere år har Ekmans reise gått i katolsk retning. Dette påvirket også Livets Ord, menigheten Ulf Ekman etablerte i 1983.
Begynte i 1998
- Allerede i 1998 begynte vi å legge vekt på nattverden («Holy Communion»), sier Ulf Ekman til det katolske nettstedet Catholicherald.co.uk.
Han forklarer videre at han noen år senere skrev en bok om nattverden som ble spredt i store antall. Innholdet i boken hadde et «svært katolsk syn» på nattverden, sier Ekman.
- Jeg tror du ville likt det, sier han til den katolske journalisten i Catholic Herald.
Men Ekman opplevde at noe manglet i kirken i Uppsala og de mange menighetene de hadde etablert i Øst-Europa.
- Jeg spurte meg selv igjen og igjen hva menigheten var og skulle være, sier Ekman i intervjuet.
Tok inn alter
- Introduserte du «Holy Communion» (nattverden) på Livets Ord? spør journalisten.
- Vi hadde det fra begynnelsen. Jeg kom jo fra en luthersk bakgrunn, så det var veldig naturlig for meg. Men etter hvert begynte vi å legge mer vekt på kommunionen. Vi underviste om at Jesus virkelig er til stede i kommunionen, i brødet og i vinen, svarer Ekman.
Da spør journalisten: Feiret dere «the Eucharist» (nattverden) med et alter og ved å bære prestekappe?
- Ikke med prestekappe. Vi startet med det vi kaller for et nattverdsbord, og så tok vi inn et mer ordentlig alter. Jeg vil si at strukturen på liturgien var veldig nær den katolske, svarer Ekman.
Økende katolsk kontakt
I intervjuet blir Ekman spurt om hva det var som gjorde at han fikk øynene opp for Den katolske kirke.
Ekman forteller at han i Israel møtte på katolikker overalt, at han ble kjent med flere av dem og at han besøkte katolske kirker.
- Det åpnet virkelig øynene mine for Den katolske kirke, sier Ekman.
Ekman forteller også om kontakten med den svenske katolske biskopen Anders Arborelius. Arborelius ble i 1998 første svenskfødte biskop side reformasjonen, samme år som Ekman tidfester starten på sin vandring mot Den katolske kirke.
- Erfaringene fra Israel, kontakten med karismatiske katolske fellesskap og egne studier fra rundt år 2000 har gradvis, steg for steg, ledet oss til beslutningen, sier Ekman i intervjuet.
Fra umulig til mulig
Men tanken om å gå hele veien virket umulig i starten, forteller han.
- I begynnelsen virket det umulig for meg og Birgitta å bli katolikker på grunn av forsamlingen vi ledet, forklarer Ekman.
- Men så kom det til et punkt da vi følte det var mulig, selv om det ville bli vanskelig.
Ønsker ingen rolle
- Hvilken rolle ønsker du deg i Den katolske kirke, spør journalisten.
Ekman svarer at han ikke ønsker seg noen rolle. Han ønsker bare å være en god katolikk.
- Jeg har selvfølgelig 30 års erfaring som kan være nyttig, men jeg føler meg veldig fornøyd med å bare være en god katolikk.
Gleder seg til liturgi
I intervjuet forteller Ekman at han gleder seg mest til å delta i det liturgiske livet i Den katolske kirke.
- Det er tre ting jeg lengtet etter som jeg har funnet i kirken: autoriteten, sakramentene og enheten, sier Ekman.
Han sier videre:
- Jeg tror vi trenger det Herren har gitt til Den katolske kirke for å leve fullt og helt som kristne. Det er grunnen til at vi blir katolikker.
Birgitta og Ulf Ekman vil bli tatt opp i Den katolske kirke ved biskop Anders Arborelius. Det vil trolig skje i mai, men paret ønsker ikke å offentliggjøre når og hvor.
Dagen