Grønne og bærekraftige teknologiske løsninger
Et breiere samarbeid om innovasjon av grønne teknologier kan brukes som en diplomatisk kanal for å fremme stabilitet og sikkerhet i Midtøsten.
Israel er hjemstedet for et stort antall cleantech-selskaper, med ekspertise innen bærekraftig jordbruksteknologi, konsepter for ren energi og elektriske kjøretøyer.
Med den innovasjonskraft og kapasitet vi vet kjennetegner Israel, kan landet bli en internasjonal drivkraft for framtidas grønne vekst.
Verden er vel kjent med israelsk innovasjon. Det er ikke tilfeldig at de siste ti årene har antallet forsknings- og innovasjonskontorer med base i Israel kommet opp i et stort antall. Israel som «oppstartsnasjon» har fått økt oppmerksomhet fra mange ulike europeiske interessenter, og samarbeidet mellom ulike forsknings- og teknologimiljø vokser tilsvarende.
I det 21. århundre er kibbutzen som et stort og viktig historisk eksperiment i oppbyggingen av landet, avløst av Tel Aviv som et internasjonal teknologisenter som konkurrerer på nivå med Silicon Valley, Shanghai, Singapore og Seoul. Mindre kjent er den reisa Israel har påbegynt mot å utvikle seg til å bli et internasjonalt senter for utvikling også av grønn teknologi.
Med Norges styrker på ulike områder innenfor grønn forskning og Israels innovasjonsstyrke og kapasitet er det potensial for et spennende samarbeid som ikke bare kan komme de to landene til gode, men også resten av verden.
Helt siden Israel som stat ble etablert i 1948 har landet hatt en særdeles offensiv strategi for investeringer i forskning og utvikling av landbruksteknologi med stort fokus på vanneffektivitet, gjenvinning av vann, avsalting og forbedring av avlinger. Et ekspanderende utviklingsområde i Israel med stort potensial er innenfor agro-food tech.
Flere institutter og forskningssentre er etablert for å levere ny kunnskap på feltet. Et godt utgangspunkt for et spennende samarbeid med norske landbruksmiljøer som vil kunne være til nytte for begge land og ikke mint bidra til å nå FNs bærekraftsmål om reint vann til alle.
Israel har også i seinere år lansert et ambisiøst «smart mobilityprogram». Gjennom denne satsingen bidrar man til implementering av nye, innovative løsninger i transportsektoren. Man utvikler gode strategier på hvordan man kan unngå overbelastninger i de sterkest trafikkerte byområdene som resultat av økt privatbilisme.
Som følge av normaliseringen av de diplomatiske båndene mellom Israel og flere av de arabiske statene i Midtøsten er det også blitt et nytt regionalt marked for nye teknologiske løsninger med Israel som opphav.
I Midtøsten kan Israel de neste årene faktisk spille en viktig rolle for utviklingen av en forbindelse mellom naturgass, elektrisitet og vann, som involverer Egypt og Jordan, samt Vestbredden og Gaza. Solenergipotensialet i Jordan er enormt, ettersom landet ligger innenfor verdensbeltet, med gjennomsnittlig solstråling mellom 4 og 8 KWh/m2, som innebærer et potensial på 1400-2300 GWh per år.
Jordan kan derfor tiltrekke seg ytterligere investeringer for å styrke denne sektoren og bli den regionale solbaserte strømeksportøren til Israel og de palestinske områdene. På sikt kan Jordans eksport av solenergi støtte Israels grønne overgang. På den annen side lider Jordan av mangel på vann og naturgass, og kan derfor dra nytte av økt import av israelsk gass og avsaltet vann.
Egypt på sin side kan levere strøm til Gazastripen, mens Israel vil være den regionale leverandøren av vann til Vestbredden.
Et breiere samarbeid om innovasjon av grønne teknologier kan brukes som en diplomatisk kanal for å fremme stabilitet og sikkerhet i regionen. Det er ikke til hinder for at Israel også kan bli en spennende samarbeidspartner for Norge i utviklingen av ny grønn vekst.