LEDER: Jon Teigen er blant annet kjent som mangeårig leder av det som nå heter Plussreiser, tidligere Si-reiser. Her er han på talerstolen under helgens landsmøte i Norges Samemisjon. Der ble han lørdag valgt til ny leder av landsstyret.

Han skal lede Samemisjonens veivalgsprosess

Landsmøtet i Norges Samemisjon valgte å utsette beslutningen om organisasjonens veivalg til neste år.

Publisert Sist oppdatert

Helgens landsmøte i Samemisjonen ble avsluttet uten et endelig vedtak om hvilken vei organisasjonen skal velge videre.Den antatte stemmefordelingen i landsmøtet tydet på at det ikke ville bli to tredjedels flertall for forslaget om å gå videre i fusjonssamtalene med Misjon Sarepta. Dette ble bekreftet i prøveavstemning lørdag.

Siden dette forslaget innebærer endring av grunnreglene var det nødvendig med to tredjedels flertall. Dermed ville trolig ikke sammenslåingsprosessen kunne fullføres i denne omgang.

Alternativt forslag

Samtidig lå det an til at noen av dem som ønsket et alternativ hvor Samemisjonen fortsetter som egen organisasjon ville samle seg bak ett felles forslag. Det er ikke kjent hvor stor større dette forslaget ville ha fått.

Men i stedet for å sette disse forslagene opp mot hverandre valgte landsmøtet å gå for et utsettelsesvedtak. Dermed skal det nye landsstyret utrede begge alternativene videre frem mot et ekstraordinært landsmøte som skal finne sted innen et år.

På helgens landsmøte ble Jon Teigen fra Møre og Romsdal krets ved benkeforslag innstilt som ny leder av landsstyret. Han fikk landsmøtets tillit, og skal dermed sammen med resten av det nye styret lede arbeidet frem mot neste års landsmøte. Det nye styret har representanter fra begge fløyene i organisasjonen.

Protokollkomiteen

Det var også knyttet spenning til landsmøtets behandling av protokollkomiteens rapport. Den inneholdt kritikk av landstyrets håndtering av fusjonsforslaget. Protokollkomiteen mente blant annet at landsstyret burde ha involvert rådsmøtet mer.

Det gamle landstyrets nestleder Lars Nessa sa fredag at hvis landsmøtet godtok protokollkomiteens innstilling, ville landsstyret gå av. Lørdag vedtok landsmøtet en innstilling hvor kritikken av landstyret var tonet ned. Dermed ble det gamle landsstyret sittende frem til landsmøtet kunne velge et nytt.

Hovedsak

Forslaget om å slå Norges Samemisjon sammen med Misjon Sarepta var en av hovedsakene på årets landsmøte. Samemisjonen har opplevd vanskelig økonomi og nedskjæringer som følge av det i mange år. Det er fortsatt penger i kassen, så driften er ikke umiddelbart truet. Men årvisse driftsunderskudd har illustrert behovet for omlegginger.

For å sikre grunnlag for fortsatt drift satte landsstyret ned et omstillingsutvalg som skulle vurdere ulike scenarioer. Dette utvalget anbefalte sammenslåing Misjon Sarepta, og landsstyret sluttet seg til dette forslaget.

Det har imidlertid vakt betydelig motstand i organisasjonen. En del frykter at Samemisjonens særpreg vil bli svekket, andre har kritisert styreformen i Misjon Sarepta. Mens Samemisjonen er bygget opp med demokratisk valgt landsmøte, kretser og lokalforeninger har Misjon Sarepta en enklere organisasjonsform med et delvis selvsupplerende styre.

Støtte i rådsmøtet

De drøyt 90 delegatene som var samlet på Saga skole i Alta hadde flere alternativer å ta stilling til. Et flertall i rådsmøtet i juni sluttet seg til landsstyrets forslag om fusjon. Et mindretall sluttet seg der til forslaget fra Møre og Romsdal krets som tok til orde for en revitalisering innenfra, og å forbli en egen organisasjon. Nå ble altså ikke situasjonen formelt sett satt på spissen, og det nye landsstyret får mer tid på seg til å utarbeide forslag som kan vinne tilstrekkelig støtte i organisasjonen.

Det var til tider høy temperatur i debattene, og det nye landsstyret vil trolig også måtte jobbe med å bygge ned frontene som har blitt dannet den senere tiden.

Powered by Labrador CMS