Håper på norsk oljeeventyr i Israel
Store oljemengder av svært høy kvalitet er funnet i havbunnen utenfor kysten av Israel. Funnet er gjort på store havdyp. - Nå må norske selskap kjenne sin besøkelsestid, sier Dag Abrahamsen i Norsk- Israelsk Handelskammer
Shemen Oil & Gas Resources rapporterer at de har funnet betydelige mengder olje i havbunnen på feltet «Yam 3» utenfor Ashdod sør for Tel Aviv.
Men selv om de anslår muligheten til å ta opp 237 millioner fat olje av høy kvalitet, er de forsiktige med å slippe jubelen løs.
Sannsynligheten for kommersiell nytte av oljen ligger på 40 prosent. I tillegg er det også gjort store gassfunn på samme feltet, men for gassen er den kommersielle utnyttelsen estimert enda lavere.
Aksjer i været
Opplysningene om olje- og gassfunnet har ført til en økning av aksjeverdien på Shemen-aksjer på 28 prosent på børsen i Tel Aviv.
- Shemens annonsering av funnet er en gledelig merkestein, men det gjenstår en hel rekke scenarier som må avklares. Shemen-aksjer har et betydelig potensiale, men også høyt risikonivå, sier Jaron Zar, energianalytiker ved Clal Finance til avisen Haaretz.
Politiske utfordringer
Ethvert nytt forsøk på å utforske regionen står overfor en rekke politiske utfordringer, slik det også har vært tilfelle med Israels økende gassproduksjon de siste tre årene.
Israels offshore-aktivitet møtes med uenighet om grensedragning til havs. Dermed holder flere store aktører avstand for å ivareta et godt forhold til det store markedet i Midtøsten ellers, skriver nettstedet Forbes.
Det nye oljefunnet ligger så langt sør at det faller utenfor krav om rettigheter fra land som Libanon og Tyrkia. Det største problemet blir å finne interessenter som har kunnskap om og erfaring med utvinning av olje på store havdyp.
Store dyp
- Dette er funn i områder der havet er på nærmere 2.000 meter dypt. Gasslommene ligger på 1.700 meter under havbunnen, og oljen ligger under det igjen. Derfor blir dette et utfordrende prosjekt å ta tak i, sier seniorrådgiver Michael Leigh i German Marshall Fund.
Leder i Norsk Israelsk Handelskammer, Dag Abrahamsen, håper på norsk deltakelse.
- Her bør jo norske subsea- og deapsea-selskaper kjenne sin besøkelsestid, sier Abrahamsen til Dagen.
Han er kjent med at en rekke norske olje- og gasselskap «snuser på Israel», og vurderer å engasjere seg i landet.
Har god tro
I følge det amerikanske Geological Survey kan Levant-bassenget som ligger utenfor kysten av Israel i det østlige Middelhavet, inneholde rundt 1,7 milliarder fat olje. Shemen oppgir at de sitter med gode fakta om en oljereserve på 237 millioner fat olje i tillegg til sin lisens for naturgass.
Oljeanalytikere tror det nye funnet gjør Israel mer attraktivt for oljeselskaper enn tidligere. Olje er lettere både å produsere og transportere enn gass, der man trenger mer langsiktige partnere og oppkjøpere.
- Dersom oljebrønnen er stor nok, kan man utvikle feltet uten å ta oljen i land i Israel. Det er enkelt å utnytte dette offshore, og det er trolig er det beste i dette tilfelle, sier Richard Quinn, leder i Upstream Research Middle East, North Africa.
Lykken snudde
Etter flere års letevirksomhet snudde lykken i 2009 da Israel fant et av de største gassfunnene til havs det siste tiåret. Etter dette har Israel hatt det travelt med å utnytte de store reservene anslått til rundt 80 milliarder dollar, og har samarbeidet med utenlanske partnere som Noble Energy i Texas.
Selv om innføringen av gassen til kysten ved Haifa startet 1. april i år, er det likevel en stor utfordring å få transportert gassen til markeder som land i Europa.
En mulighet er å sende gassen i rørledning gjennom Tyrkia til Europa. En annen er nedkjøling av gass i et anlegg på Kypros før det blir transportert videre med skip som LNG-gass.
Godt forhold
Dag Abrahamsen i Norsk Israelsk Handelskammer er godt fornøyd med norske myndigheters forhold til Israel.
- Jeg tror vi fortsatt vil ha et godt forhold til Israel i framtiden, sier Abrahamsen.
- Et enda bedre forhold med en borgerlig regjering i Norge?
- Ja, det tror jeg nok, sier Abrahamsen.
Dagen