Hauge som rollemodell: et helhetlig perspektiv på etterfølgelse av Hauge
I konklusjonen til Dagens leder gjøres et skille mellom næringsvirksomhet og etterfølgelse av Jesus som kolliderer med kjernen i Hauges tenkning og praksis.
Dagen har den siste tiden fortalt om et vidt spekter av nye virksomheter inspirert av arven etter Hans Nielsen Hauge. I en lederartikkel 17. november kommenteres utviklingen, og det konkluderes slik: Selv om næringsvirksomhet er vel og bra, er den beste måten å ære Hauge på i vår tid å ta til oss oppfordringen om å følge Jesus.
I denne konklusjonen gjøres et skille mellom næringsvirksomhet og etterfølgelse av Jesus som kolliderer med kjernen i Hauges tenkning og praksis. Det gir oss muligheten til å komme med noen viktige presiseringer om arven etter Hauge. Det sentrale i Hauges tilnærming til næringsvirksomhet var jo nettopp dette; at den var motivert av kallet om å «elske Gud og min næste». Næringsvirksomheten var et virkemiddel for å nå to hovedmål: (1) Nå ut med evangeliet til folket via forkynnelse og spredning av oppbyggelig litteratur, og (2) skape nye arbeidsplasser.
Hauge hadde mange roller i dette. Han var forkynner, forfatter, investor, gründer, reder, bedriftsleder mv. Det at Hauge var så mangfoldig og fylte så mange roller, er nok en av grunnene til at så mange ulike mennesker blir inspirert av ham. Det sentrale poenget i denne sammenheng er at Hauge ikke så på alle rollene som konkurrerende eller motsetningsfylte. Alt handlet om å leve troen ut i praksis og være en god forvalter av det Gud hadde betrodd ham. I alle rollene var det etterfølgelsen av Jesus som drev ham til næringsvirksomhet. Eller som han selv uttrykte det: «Jeg troede og ved mere Industrie og Fabrik-Anlæg m. m. at lyse for Menneskene ved gode Gierninger.»
Hauge etterlot seg en arv vi kan og bør forvalte aktivt, både i vår samtid og for framtiden. Noe av gullet i denne arven er det helhetlige perspektivet på etterfølgelse: Talenter er gitt av Gud og skal forvaltes til ære for Ham og til velsignelse for nesten - på alle livets arenaer, ikke minst i næringslivet. Ved Hauge School of Management (NLA Høgskolen) er vi inspirert av denne tenkningen. Vi ønsker at våre økonomistudenter skal definere høyere mål for sin næringsvirksomhet enn å fylle egen lommebok. Vi ønsker at de skal oppdage mulighetene i næringslivet til å bygge et bedre samfunn, og vi samarbeider aktivt med studentene om å styrke bevisstheten på hvordan egen tro og egne verdier kan leves ut i arbeids- og næringslivet. Opplegget favner også studenter som ikke er troende. Vår erfaring er at disse også finner Hauges helhetstenkning relevant og inspirerende.