Her faller en av Kinas største kirker i grus
De kristne bygget megakirken fire ganger større enn det myndighetene hadde gitt tillatelse til.
Kina består av tusenvis av menigheter. Mange av dem er husmenigheter fordi man frykter myndighetenes forfølgelse. Men i byen Wenzhou har kristendommen fått et sterkt feste.
Området blir kalt Kinas Jerusalem og lokale kristne hevder at så mye som 15 prosent av de 7 millioner innbyggerne går i kirken.
I utkanten av denne byen fikk Sanjiang Church tillatelse til å bygge et kirkebygg på 2000 kvadratmeter.
Dette var tydeligvis for lite for den store menigheten, så de bygget i stedet et kirkebygg og et anneks på 10.000 kvadratmeter, ifølge Xiao Yun som er Open Doors (Åpne Dører) sin koordinator i Kina.
Nesten ti millioner kroner klarte menigheten å samle inn i gaver, og det tok seks år å bygge kirken, ifølge Washington Post. Nå er bygget i ruiner.
Det så ut til at menighetens freidighet i første omgang ble «tilgitt».
- De lokale myndighetene kalte bygget et «modell-prosjekt» og gjorde ingenting for å stanse det, sier Yun, ifølge Open Doors.
Men da guvernøren i provinsen besøkte området i høst reagerte han og spurte om de hadde tillatelse til å bygge så stort. De lokale myndighetene ble redde, og spurte først kirken om de kunne fjerne korset.
- Da de kristne nektet å fjerne korset truet myndighetene med å rive hele bygget, forteller Xiao Yun.
I hvilken grad guvernøren for distriktet var avgjørende for at kirken ble truet er usikkert. Det som er sikkert er at myndighetene for distriktet innførte nye regler for størrelse på konstruksjoner i fjor. Og Sanjiang-kirken stod på listen over illegale konstruksjoner.
Ifølge Åpne Dører skal kirken ha fått tre måneder på seg til å ordne opp i saken. Det førte til at noen menighetsmedlemmer begynte å holde vakt utenfor kirkebygget.
- Myndighetene truet da andre kirker i distriktet med at deres kirkebygg også ville bli ødelagt hvis de støttet Sanjiang-kirken. Dette er en ganske vanlig praksis fra myndighetens side, forteller Yun.
Det ble først enighet mellom myndighetene og kirken. De to øverste etasjene skulle rives fra annekset bak kirkebygget og myndighetene lovte å ikke fjerne korset. Men da rivingen startet ble ikke bare to etasjer fjernet, men fire.
- Det ble klart at de lokale myndighetene og kirken håndterte saken svært dårlig, sier Yun.
Han spekulerer i om de lokale myndighetene følte at de mistet ansikt overfor distriktsmyndighetene, og dermed rev mer enn avtalt.
- Det hele førte til at flere menighetsmedlemmer ble arrestert og hele kirken ødelagt, sier Yun.
Rivingen begynte 28. april som et resultat av at myndighetene nå slår ned på illegale bygninger over hele landet, ikke bare kirker, ifølge The Telegraph, som også omtaler saken.
Sanjiang-kirken ble altså revet til tross for at menigheten etter hvert laget en mur av mennesker foran inngangen. Andre kristne i Kina skal ikke være bekymret for at det samme skal skje med dem, ifølge Yun.
- Konflikten mellom kirken og myndighetene kom som et resultat av at kirken ikke fulgte reglene, ikke som et uttrykk for en kamp mellom kommunisme og kristendom, sier Yun.
BBCs Kina-redaktør Carrie Gracie peker på en litt annen forklaring til at kirken ble bygget så stor og at myndighetene rev den.
- Mange av de kristne i Wenzhou er entreprenører som har forvandlet byen fra å være en fiskehavn til å bli en global handelsby. Nå konkurrerer de kristne forretningsmennene om å bygge de største og flotteste kirkebyggene. Det er denne stormannsgalskapen som har kastet dem inn i konflikten med myndighetene, sier Gracie.
I de fleste byene i Kina er de mest dominante bygningene eid av kommunistpartiet. At kristne bygger kirker som utkonkurrerer disse er ikke særlig populært, mener BBCs korrespondent.
Det kan være en av forklaringene til at distriktet innførte restriksjoner på byggstørrelser i fjor.
Dagen