Her lager de skolefjernsyn for flyktningbarn
Seks millioner syriske barn er på flukt. Mange kommer seg ikke på skolen. TV-kanalen SAT-7 sørger for at skolen kommer til dem.
Konfliktene i Midtøsten har fratatt over 13 millioner barn muligheten til å gå på skole, viser en ny FN-rapport. Det snakkes om en tapt generasjon syriske barn, fordi mange allerede har mistet flere år med skolegang. I rapporten, som tar for seg konfliktenes innvirkning på utdanningen i seks land i regionen, uttaler barnefondet UNICEF at flere enn 8.850 skoler er gjort ubrukelige.
– Vi må gi disse barna skole, for å gi dem håp og for å forebygge fremtidige konflikter, sa FNs spesialutsending for utdanning, Gordon Brown, da han etterlyste penger til et krisefond i sommer.
LES: Flyktninghjelpen overveldet over giverglede
Selv de flyktningbarna som ikke har noen skole å gå til, har likevel ofte tilgang til et TV-apparat som er koblet på en parabolantenne. Denne muligheten bruker nå den kristne TV-kanalen SAT-7 til å kringkaste skolefjernsyn.
Fra et studio i Beirut sender de 90-minutters programmer med undervisning i matte, arabisk og engelsk, fem dager i uken.
– Ingen er fortapt
Andrea Elmounayer, leder for barneprogrammene på SAT-7, liker ikke at man snakker om en «tapt» generasjon.
Det finnes ingen generasjon som er fortapt. Alle har krefter i seg til å forbedre livet sitt, selv i vanskelige situasjoner, mener hun.
Elmounayer snakker av erfaring. Kanalens høyt profilerte programleder er krigsbarn selv. Hun vokste opp under borgerkrigen i Libanon og er et levende eksempel på at man kan nå langt med hardt arbeid, selv om utgangspunktet virker håpløst.
Granater på skolevei
Det er vanskelig å forestille seg at den elegante kvinnen som har invitert meg inn på kontoret sitt i SAT-7s splitter nye bygg, har vokst opp i fattigdom. Kledt i turkis drakt og gullfargede, høyhælte sko signaliserer hun selvsikkerhet og glamour.
– Da jeg var liten sa min far at han ikke hadde penger å gi oss, men at han ville gi oss utdanning. Dette var hans måte å vise kjærlighet til oss barna på, for det hjalp oss å skape en fremtid.
– Vi ble ingen tapt generasjon, selv om mange påsto at vi ville bli det, sier hun og forteller om hvordan hun og søsknene i perioder ikke kunne gå på skolen, fordi det var for farlig. Andre ganger gikk hun likevel, selv om granatene slo ned ikke langt unna.
– Folk som lever i krig, lærer seg måter å overleve på. Og se bare hvordan det har gått med meg og søsknene mine. Vi har klart oss godt alle sammen.
LES OGSÅ: Nei til moské - ja til kristne leirsteder
Nå vil hun vise syriske flyktningbarn at de kan gjøre det samme, gjennom SAT-7s store satsing på skolefjernsyn.
– Størst i Midtøsten
SAT-7 sender kristne programmer på arabisk, persisk og tyrkisk til landene i Midtøsten og Nord-Afrika. At de nå har investert et antall millioner i nytt studio på en høyde utenfor Beirut, vil hjelpe dem til å nå enda lenger ut med visjonen om å tjene kirkene og de kristne i regionen.
Maroun Bou Rached, stasjonens direktør i Libanon, viser rundt i de nye lokalene. Han åpner døren inn til et av de nye studioene med stjerner i blikket. Der jeg bare ser en enorm, tom hall, ser han drømmer bli virkelighet.
For hallen er ikke så tom som den kan se ut ved første øyekast. På den grønne veggen skal de boltre seg i filmeffekter. I tak og vegger er det ypperste av teknisk utstyr installert for å gi best mulig lyd og lys til fremtidige produksjoner.
Første byggetrinn har gitt dem 350 kvadratmeter med nye studioer. På den åpne plassen utenfor, der det i dag er parkeringsplass med utsikt til hovedveien fra Beirut til Damaskus, kommer tusen kvadratmeter til i andre byggetrinn. Dét betyr enda flere og enda større produksjoner.
– Ingen andre kristne medier i Midtøsten har så store og moderne lokaler, sier Rached og gjør ikke det minste forsøk på å skjule hvor stolt og glad han er.
Nye inntekter
Mange av millionene har kommet fra én kristen investor.
– Denne personen hadde en visjon om at kanalen skulle bygge studioer som kunne leies ut til andre medieaktører og gi inntekter til SAT-7. Håpet er at kanalen på sikt skal klare å finansiere mer av driften sin selv og slippe å bruke mye tid og krefter på å be om gaver, forteller Rached, som ikke kan oppgi investorens navn.
Nå er visjonen i ferd med å bli en realitet. Direktør Rached håper blant annet at BBC Arabic skal bli leietaker. Slik skal SAT-7 få penger til å produsere programmer de brenner for, som skolefjernsyn for flyktningbarn.
Satsningen er et stort økonomisk løft for TV-stasjonen. Produksjonen av første sesong skolefjernsyn har alene kostet 1,5 millioner dollar, forteller direktøren.
Skolekanal
Bygningen bærer preg av å være nyinnflyttet. De 23 ansatte (og de 73 vikarene) har knapt fått tid til å henge ting på veggene på kontorene sine, og de har det fremdeles påfallende ryddig til redaksjonslokaler å være. Men de er allerede travelt opptatt med å produsere fjernsyn. På ett kontor sitter en ung kvinne med fletter og røde briller og redigerer matte-programmer. I naborommet sitter en mannlig kollega og lager grafikk til arabisk-undervisningen.
Ny kunnskap
Andrea Elmounayer dirrer av engasjement, der hun sitter på sin nye kontorstol og vipper med gullskoen. Hennes egen kongstanke er å etablere en egen skolekanal på SAT-7. Nå begynner de i det små med undervisning på 1. klasse-nivå. Så skal de utvide med ett nytt klassetrinn i året.
Programmet heter Madrasati, eller My School på engelsk. Det er basert på UNESCOs og regjeringens læreplaner og utviklet i samarbeid med organisasjonen Heart of Lebanon, som driver skoler og annet hjelpearbeid blant flyktninger. Monayer har dessuten tilføyd noen elementer som hun mente de offisielle læreplanene manglet.
– Barna trenger ikke bare lære å lese og skrive, men også lære om kultur og gode holdninger.
Hvert program blir sendt flere ganger, for å være sikre på at barna får innholdet med seg, og de får anledning til å teste kunnskapene sine på nett. Mens de andre programmene på barnekanalen SAT-7 Kids har et tydelig kristent budskap, har skolefjernsynet en nøytral profil, for ikke å gi foreldre et påskudd for å slå av.
– Gjennom disse programmene håper vi at det skal bli lettere for barna å gå tilbake til vanlig skole, enten det blir i Syria eller et annet sted, sier Monayer.
Ifølge SAT-7 selv har de fått en mengde tilbakemeldinger som bekrefter at programmene blir sett.
Gir håp
– Prosjektet med skolefjernsyn er noe Gud har lagt meg på hjertet. Jeg vil gjøre en forskjell i noens liv, sier Andrea Elmounayer
Hun insisterer på at folk i vanskelige situasjoner kan være kreative og finne måter å klare seg på, bare de får et minimum av hjelp.
– Jeg vet hva det vil si å være fattig, og hvis det var en vei ut av fattigdommen for meg, vil det være det for andre også, sier hun.